CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 682 din 12 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Viaţa- darul lui Dumnezeu, articol de Andreia-Roxana Botiş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Andreia-Roxana Botiş 
  
Viata – darul lui Dumnezeu 
  
Viata este darul exclusiv, al lui Dumenzeu, însa pe lânga viata, omul a mai fost înzestrat, cu darul vazului, auzului, mersului, etc. , iar pentru aceste daruri, fiecare dintre noi sa mutumim, Binefacatorului, Creatorului, Tatalui nostru Cel Ceresc. Porunca din Decalog, care face referire la cel mai de pret dar al lui Dumnezeu, este porunca a sasea: ,,Sa nu ucizi!”. Aceasta porunca, opreste crima sub toate aspectele ei: ucidere, sinucidere, avort si eutanasie. 
  
Nimeni si nimic pe lumea aceasta, nu are dreptul sa ia viata cuiva, justificându-se pe urma, ca a facut-o din razbunare sau din alte motive. Persoana care a savârsit voia celui Rau, a reusit sa devina o persoana patata si nefericita, iar Dumnezeu îi va da plata cuvenita, asigurarea unui loc în infern. Doar Dumnezeu, are autoritatea asupra vietii fiecaruia si este în masura sa decida câte zile mai avem pe acest pamânt, întinat de pacate.Trebuie mereu sa ne rugam Tatalui, sa-I multumim pentru toate darurile, cu care am fost înzestrati si sa încercam pe cât posibil sa împlinim, voia Sa. Spun acest lucru deoarece omul a fost creat dupa Chipul lui Dumnezeu, fiind înzestrat cu: suflet, ratiune, sentiment si vointa, fiind chemat sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu, practicând virtutile si împlinind poruncile. 
  
În viata de zi cu zi, fiecare om, are datoria sa se gândeasca la urmatorul aspect: ,, Nu poate sa faca un pas fara Dumnezeu!”, iar de aceea credinta, nu trebuie sa lipseasca din viata noastra, ea este ,,Steaua conducatoare, a vietii trecatoare”. 
  
Plaiuri Codreneşti Ulmeni, locul copilariei mele, reprezintă lumea în care convieţuiesc, împletindu-mi raţiunea cu elementele autentice ale culturii si civilizaţiei româneşti, ale portului popular din Zona Codrului, dar şi cu liniile melodice codreneşti, care-ţi deschid calea spre noi orizonturi. În această lume mirifică, plină de legendă si istorie, am ales să-mi petrec, şi anii adolescenţei, în calitate de elevă de liceu, mândrindu-mă cu valorile, principiile şi noile identităţi descoperite. 
  
Ţara Codrului, cunoscută sub această denumire, se află la interferenţa judeţelor Maramureş, Satu-Mare, Salaj, este un ţinut cu un farmec aparte, din punct de vedere geografic, cu codrii seculari; ce se îngemânează cu câmpii mănoase, străbătute de râul Someş, ce formează defileul cunoscut sub denumirea ,,Strâmtorile Ţicăului”, tocmai la intrarea dinspre satul Ţicău spre capitala administrativă a zonei – oraşul Ulmeni, dar acesta zonă poartă cu semeţie şi urmele dacilor liberi, recent fiind inaugurat Muzeul de la Oarţa de Jos, care are comori istorice de o valoare inestimabilă.  
  
Această zonă etnografică prezintă numeroase enigme, dar şi valori istorice de o mare însemnătate spirituală. Voi prezenta câteva dintre aceste bijuterii ale plaiurilor codreneşti:  
  
Biserica de lemn Arduzel a fost construită în anul 1650 la Gârdani, de credincioşii greco-catolici. De acolo a fost adusă aici, la începutul secolului al-XIX-lea. Pictura este aproape în întregime distrusă, doar pe iconostas se pot distinge figurile apostolilor şi a Mântuitorului.  
  
Biserica de piatră şi lemn Ulmeni, ,, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” provine din Şomcuta Mare şi a fost reclădită în 1895, are un Chivot aurit cu proeminenţe şi reliefuri florale crucifiere excepţional lucrate din secolul al XVIII-lea. 
  
Biserica de lemn Buzeşti, datată în 1799 prin inscripţie, este una aparte, deoarece construcţia ei a fost puternic influenţată de stilul baroc, fiind pictată în secolul al-XIX-lea. 
  
Casa memorială ,,George Pop de Băseşti” situată în localitatea maramureşeană Băseşti, a funcţionează ca muzeu de la 1 februarie 1976, conacul ce a aparţinut Tribunului Marii Uniri, a fost construită în anii 1885 – 1890, constituind timp de trei decenii un punct de referintă şi de întâlnire a multor personalităţi transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ion Raţiu, Teodor Mihali, năzuinţele neamului românesc aducându-l, şi pe marele istoric Nicolae Iorga în casa lui badea George din Băseşti. Documente de familie, fotografii, obiecte personale recompun viaţa şi activitatea marelui patriot, George Pop de Băseşti. 
  
Desigur, toate aceste frumuseţi sunt puse în valoare de harnicii şi ospitalierii codreni, oameni, care prin sufletul lor cald şi prin portul popular: cămeşă şi spăcel cu ciur, lucrat manual, gaci şi zadii, se remarcă oriunde, prin prezenţa lor.  
  
Ţara Codrului se mândreşte cu ,,oameni de seamă “originari ai acestor tinuturi: scriitori, critici literari, dascăli, medici, jurişti şi interpreţi de muzică populară. Amintim pe poetul, prozatorul, autorul de snoave şi povestiri Petre Dulfu, născut în localitatea Tohat ,,un Ion Creangă al Ardealului” Dr. docent Florian C. Ulmeanu, întemeietorul medicinii sportive, îngrăgitul interpret de muzică populară Emil Gavriş, juristul Vasile Grădişteanu, iar dintre cei contemporani nouă îi amintim pe membrii Uniunii Scriitorilor din România, toţi născuţi în Ulmeni: Radu Ulmeanu, Florica Bud şi Vasile Morar, profesor Aurora Puşcaş, fondatorul învăţământului particular liceal maramureşean. 
  
Consider că, Ţara Codrului a fost dintotdeauna un ţinut unic, binecuvântat de Dumnezeu, cu valori şi oameni fară pereche, iar noi generaţia tânără, vrem să aducem un omagiu oamenilor trecuţi în lumea celor fără de dor şi să-i preţuim pe cei care ne sunt contemporani, având datoria sacră, de a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti. 
  
Andreia-Roxana BOTIS clasa a XII-a, Liceul ,,George Pop de Basesti” Ulmeni, Maramures  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Viaţa- darul lui Dumnezeu, articol de Andreia-Roxana Botiş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 682, Anul II, 12 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!