CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Viaţa ca o punte de Titina Nica-Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Comentariu  
  
Recent, am avut plăcuta surpriză să citesc două cărţi de acelaşi autor; Titina Nica-Ţene, care deopotrivă , este şi poetă şi prozatoare. Cărţile se numesc; Scaunul Harului, editată în anul 2009 şi Viaţa ca o punte, editată în anul 2011. Ambele au aceiaşi editură; * Semănătorul * Editura online. 
  
Între cele două, am preferat-o pe Viaţa ca o punte, fiindcă este editată mai recent. 
  
Titina Nica -Ţene, îşi începe scurtele sale proze din * Viaţa ca o punte*, printr-un motto, extrem de sugestiv din Vechiul Testament: * Domnul a zis lui Iousa : ia 12 bărbaţi din popor, din mijlocul Iordanului (...) 12 pietre (...) pentru ca acestea să fie un semn de aducere aminte în mijlocul nostru. * 
  
După ce vei citi primele două – trei proze din această carete vei spune : sunt simple ! Da . Sunt simple şi pline de autenticitate. Cu eleganţa vocabularului strămoşesc şi cu o sinceritate pură din  
  
lăuntrul său, Titina Nica-Ţene, ne împărtăşeşte rând pe rând din toate tainele copilăriei până în prezent, fără a nu pune în umbră situaţia materială a familiei sale, precum şi a oamenilor locurilor în care se zbăteau zi de zi, prin anii de după 1940. 
  
Născută într-o zi de vară, în iulie 1944, într-un sat rătăcit prin judeţul Vâlcea, află mult mai multe de la tatăl său * om cu ceva carte*, despre sărăcia locurilor, despre munca câmpului pentru ai întreţine pe cei încă 7 fraţi ai săi. Dacă părinţii munceau din greu câmpul pe arşiţa soarelui, în colbul de praf sau noroaele în care rămâneai încremenit pe timpul ploii, copii rămaşi acasă, ştiau ce au de făcut în ograda lor cu chibzuinţa şi cumpătul primit de la părinţi. 
  
Citind fiecare mică proză : Curca, Dracu-n farfurie, Cântecul sapelor, Furtuna, Prima zi de şcoală, Curcanul, Gâştele, Stafiile, Îngerii în vis ... m-am ospătat cu atâtea frânturi de peisaj din micul sat Uşurei, aşezat pe malul râului Beica, unde Titina alături de ceilalţi copii, ascultau cântecul broaştelor, ţârâitul greierilor şi ţânţărimii; unde spuneau poveşti şi se jucau de uitau de păscutul vacilor ce le aveau în grijă, uitau şi de foame şi de sete. 
  
M-am ospătat din toate povestirile ca şi atunci când în ziua de Sf. Crăciun, după ce făceau câteva milostenii pentru cei morţi, serveau prânzul Sf.Crăciun, la masa cea mare, lucru care se întâmpla numai la Sfintele Sărbători: Naşterea Domnului şi Sfânta Înviere. 
  
Văzute prin lumina lăuntrică a ochiului de copil, toate aceste povestiri în întregime, depăşesc simplismul, luând alte valori de greutate din tot ce este scris : datina şi spiritual oamenilor şi locurilor. 
  
Amintirile copilăriei până spre adolescenţă, când dej avea 11 ani, au trecut în joacă. Mai triste au fost când a început colectivizarea, luânduli-se din ogradă oile, caprele şi pe Bujoara – vaca lor cea dragă, cu care ea mergea la păscut. 
  
Puţin mai târziu înţelege ce se poate descoperi, prin a învăţa carte. Poate atunci, când merge cu fratele mai mare, pentru prima oară la oraş. Deşi mărunţică, oacheşă şi slabă, reuşeşte să plece din satul său sărac, învăţând şi creându-şi o viaţă socială demnă. 
  
Sărăcia timpului şi diversele întâmplări colorate ale vieţii, au făcut-o pe Titina Nica-Ţene, să ne dăruiască astăzi toate aceste povestiri autentice. 
  
Viaţa ca o punte, sau Punte pentru o viaţă – constitue pentru autoare, o mare calitate de prozator 
  
autentic: proză făcută cu răbdare şi în timp. Timpul oferă şi bune şi rele. 
  
Timpul oferă şi mult şi puţin ; după cum autoarea mărturiseşte în finalul Întoarcerii. 
  
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...  
  
Tristă stau pe prispa casei, 
  
Nu ştiu încotr-o s-apuc, 
  
Satul nu mă recunăaşte, 
  
La oraş nu mă mai duc ! 
  
Să vă bucuraţi, citiţi această carte, * Viaţa ca o punte * . 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Viaţa ca o punte de Titina Nica-Ţene / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!