AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 495 din 09 mai 2012        Toate Articolele Autorului

VIAŢA, CA O METAFORĂ ÎN TIMP
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VIAŢA, CA O METAFORĂ ÎN TIMP 
  
Mereu ne îmbogăţim viaţa cu ceea ce facem, cu ceea ce dăruim. De aceea, cu trecerea anilor adăugăm biografiei noastre lucruri noi iar existenţei alte sensuri. Viaţa noastră este uneori un fel de mit în acţiune . E un transfer de sensuri. Fiindcă fiecare om este un univers. Insula lui de spaţiu se defineşte tot în timp. Spaima lui de semnele timpului îl obligă mereu să se întrebe cine este de fapt. Uneori, semnele “astupă hiatul deschis între sensibilitate şi inteligenţă”. Şi atunci, cum spunea Rilke, e nevoie de respiraţie, leagănul ritmului. Iar semnele devin ritmate prin repetare. Ca un ritual . 
  
Într-un fel, aşa s-au conturat încă doi ani în care am mai adăugat o carte “SemneleTimpului”, pentru care am primit “Premiul pentru poezie pe 2011” dar şi Premiul anului 2011 al Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru publicistică şi pentru valoarea eseistică şi culturală a publicaţiei Cetatea lui Bucur. O coincidenţă, pentru că s-au petrecut toate acestea, în jurul datei de naştere? 
  
Uneori, percepţia zilei de naştere e diferită în Timp. Mi s-a spus că vine ca un “Semn al dimineţii şi al primăverii”, acest început de zodie, în ziua de 20 februarie. Nu am luat în seamă această afirmaţie, considerând că, nu este decât o fixare în gest ritual. De la o vreme, stă de strajă acolo, Chiron, învăţătorul din Astral. O zi logodită cu cerul apelor şi totuşi atât de lunară - este 20 februarie! ... Asta o spune şi Brâncuşi, deschizător şi el al acestei zodii: -“Modelez zboruri, nu păsări! Semnele negării Labirintului ... /Cu ele traversez Oceanul Cerului! În zbor de zodie – un Peşte!” 
  
Pentru mine e ca o taină. Cine i-a atins portalul? Numai la uşa poetului din mine se şopteşte: E darul tău, de vers întămâiat/ În ziua a şaptea. E univers/ Şi lacrimi. Iubire-n echilibrul/ Poetului din tine. Văpaie răsărită/ În ziua Poeziei (Poetul şi Umbra). Şi mereu revine întrebarea: “ - Cine eşti, totuşi, tu, Poetule, de-mi vorbeşti mereu de poezia divină/ - Sunt albul primei ninsori dintr-un vers, sub care-ţi adun autograf cu lumină!”(Cine eşti tu?).  
  
Încep să-l cred pe expertul francez în istoria artelor dar şi al semnelor, Luc Benoist, care afirma că ”Luna asociată cu apa măsoară Timpul: ”Nu este Timpul tău? spuse Apostolul cel Sfânt/ Tu eşti din apa-botezului Cuvânt (Timpul regăsirii). Oare, curgerea versului este o obsesie a timpului, întocmai ca Luna, care observând cerul cu ajutorul unei oglinzi al cărui simbol e imaginea sa apărută mereu la suprafaţa apei, curge o dată cu ea?: “-Cine eşti tu? De-mi stârneşti mereu apele, rotindu-le într-un straniu balet?/-Eu sunt lacul albastru, răcoritor, cu ochiul verzui fulgerat în apusul violet”. Din acest univers s-a desprins acel teatru de umbre, într-o gesticulaţie patetică pe valuri de Timp: Doar noi, obsedaţi de lumină, ne aflăm permanent la marginea Timpului/ Cu urechea ascuţită, ca un pui de Lună, ce iese în lume sub magia Universului ...  
  
În loc să înving Timpul , răscolesc cu versul Toamna înroşită în asfinţit şi-n apele din cerul Astral ... În toamna anotimpului esenţelor, când citim taina adâncurilor în fiecare frunză, timpul e o obsesie: Te văd peste umărul Toamnei, Timpule, înmuiat în vers ... / Nu-mi trimite, încă, inelul tău, grăbită toamnă! 
  
Ar mai fi multe de spus despre strădania mea de a-i reuni pe scriitorii din Filiala Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români, nu numai ca preşedinte, ci şi în ceea ce ar trebui să se numească o oază de cultură. Astfel aş dori să cred, că este considerat astăzi cenaclul nostru Cetatea lui Bucur . Iar revista Cetatea lui Bucur strange în jurul ei scriitori români de pe tot mapamondul. E o bucurie greu de tradus. 
  
Reîntorcându-mă la uneltele poetului în lupta cu timpul . Câte versuri şi câte culori risipite, ca să găsim cuvântul ascultat ca într-o scoică? Spre a ne vindeca de efectele Timpului: “Vindecaţi toţi prin lumină/ tot în timp ne e demersul”, scuturându-ne de povara timpului mort.  
  
Ar trebui să avem mai multă vreme ca să depozităm în cărţi înţelepciunea 
  
adunată în timp. Într-o lume în care există puţină comunicare, pentru a 
  
trage vreun profit din conversaţie, cartea poate deveni un mijloc de dialog 
  
cu aceia pe care îi descrie iar autorul ei un partener, pe care să-l poţi asculta 
  
cu mintea şi cu inima. O asemenea carte, ce a necesitat eforturi extraordinare 
  
din partea unui colectiv – condus de excepţionalul editor-autor, prof. 
  
Constantin Toni Dârţu, preşedinte al Filialei Iaşi a Ligii Scriitorilor din România este în momentul de faţă şi Dicţionarul „Personalităţi române şi 
  
faptele lor”, care a ajuns la peste 50 de volume. Pentru aceia, care vor să ştie mai mult despre mine, care am scris în cel de-al XXXIX –lea volum sau despre ceilalţi autori din cărţile aparute până acum, această adevărată enciclopedie îţi oferă amănunte. Acest Dicţionar este şi o Antologie care a ajuns să fie un univers de idei despre lumea secolului al XX-lea dar şi o sursă de fapte ale personalităţilor primului deceniu al secolului al XXI-lea. E o” bibliotecă” a mileniului tre, care cuprinde circa 2000 de autori, de personalităţi.  
  
Iar la întrebarea pe care ar vrea să o pună cineva – ,,Ce ar putea să mai spună?” – aş răspunde cu o cugetare a lui Umberto Eco: “Adesea cărţile vorbesc despre alte cărţi ... sau e ca şi cum vorbesc între ele. La lumina gândului acestuia, biblioteca mi s-a părut locul unui îndelungat şi secular murmur.” 
  
În cronica sa “Timp şi sens în descifrarea codului poetic”, prof. dr. Ştefan Lucian Mureşanu afirma că ,”Tot ceea ce ne înconjoară este iubire ... şi poate de aceea în volumul “Semnele timpului” poeta Elisabeta Iosif se întreabă: Cât de puternică-i clipa/ Ce îmi supune aripa/ Iubirii?” ... Pentru literat timpul rezolvă gândirile. Este nelimitat în pătrunderile tainice ale imensităţii fiind cel care dă posibilitatea artistului să creeze ... .În poemul “Dialog cu timpul” Elisabeta Iosif găseşte răspunsul elevat al folosirii acestuia: “Sunt triunghiul cu vârful în Cerc/ Străpung până la tine Infinitul/ Spre Timpul magic. Mai încerc/ Perfecţiunea tainică. Fecund e spiritul”. Pentru poet dialogul constituie prezenţa permanentă a puterii divine în conţinutul cuvântului, ... lăsând lumina să descopere adevărul vieţii din taină”. Elisabeta IOSIF 
  
Mai, 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
VIAŢA, CA O METAFORĂ ÎN TIMP / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 495, Anul II, 09 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!