AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 312 din 08 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Viaţa ca joc, jocul ca viaţa
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VIAŢA CA JOC, JOCUL CA VIAŢĂ 
  
Cronică de Mariana CRISTESCU 
  
Copilul râde: „Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul” 
  
Tânărul cântă: „Jocul şi înţelepciunea mea e iubirea” 
  
Bătrânul tace: „Iubirea şi jocul meu e înţelepciunea” 
  
(Lucian Blaga, „Trei feţe”, în „Poemele luminii”) 
  
Recunosc, dintotdeauna am fost, şi am rămas, o nesăţioasă devoratoare de „poveşti”. Pe rafturile din ce în ce mai înalte şi înţesate ale bibliotecii primilor ani de lectură, găzduite acum de copiii şi nepoţii mei, stau de o viaţă, şi acum, într-un spaţiu privilegiat, cărţi şi autori îndrăgiţi, niciodată uitaţi, precum Basmele românilor, 1001 de nopţi, Legendele Olimpului, Mahabharata, Cântecul Nibelungilor, cărţile lui Jules Renard, Mark Twain, Charles Perrault, Fraţii Grimm, Carl Sandburg, Ion Creangă, Erich Kástner, Ioan Borgovan, Ioan Florea Marian, Iliada şi Odiseea, baladele româneşti, Cavalerii Mesei Rotunde, Saint-Exupery, Al.Mitru, Ana Blandiana, Gellu Naum etc.etc., zeci, sute de volume, în iubirea cărora mă refugiam, om în toată firea fiind, în serile reci ale obsedantului deceniu, luminate doar de splendoarea şi Binele pe care îl emanau filele acelea subţiate de atâta mângâiere. Lectura basmelor este o bună terapie pentru suflet: în lumea copilăriei, Binele învinge totdeauna Răul. Este, probabil, motivul pentru care – aşa se spune! – sufletul moare doar când încetăm să fim copii. 
  
Întâmplarea a făcut ca, la un moment dat, un dar al părinţilor să „eclipseze”, pentru o bună perioadă de timp, lecturile acelea minunate – luxul meu de seară (căci, peste zi, aveam alte obligaţii). Am primit, sub un modest brad de Crăciun, cea mai frumoasă carte văzută vreodată până atunci: „Cele 12 luni ale visului. O antologie a inocenţei”, 1972, Ed. Ion Creangă, splendida, unica, irepetabila realizare a eseistului, prozatorului, scenaristului şi traducătorului Iordan Chimet (n.18 noiembrie 1924, Galaţi - d. 23 mai 2006, Bucureşti). O carte ce aduna tot ce se scrisese mai frumos în literatura lumii pentru copii... de toate vârstele, ilustrată de mari pictori şi graficieni ai lumii, care... s-au jucat, o clipă, cu „mărgelele de sticlă”, într-o frumoasă dimineaţă a universului. O carte imposibil de reeditat în momentul de faţă – cel puţin în România – din cauza unei legislaţii ce impune o multitudine de proceduri legate de obţinerea drepturilor de autor..., dar, mai ales, pentru că minunatul Iordan Chimet s-a înălţat în lumea basmelor şi a poeziei atât de iubite. M-am îndrăgostit iremediabil de această carte, după cum îndrăgostită am rămas de „Micul Prinţ” al lui Antoine de Saint Exupery, şi mi-am propus ca, odată, când voi avea posibilitatea, să refac această capodoperă ce riscă să intre, pe nedrept, în uitare. Şi, dacă nu pot să reeditez această Antologie, să dau cât mai multor copii măcar o fărâmă din lumina de aur a cărţii. 
  
Literatura pentru copii în România zilelor noastre a devenit aproape inexistentă. Poate pentru că, pe de o parte, noi, maturii, crizele de tot felul ne-au „acrit”, ne-am tocit spiritul ludic, am uitat să ne bucurăm, şi, pe de altă parte, fiindcă a scrie pentru copii, în concurenta epocă a internauticii, a devenit o îndeletnicire din ce în ce mai riscantă, situată, nu rareori, între sublim şi ridicol.  
  
„Tehnic” vorbind, e greu să scrii pentru copii, iar acest lucru este demonstrat de puţinătatea titlurilor ce se adresează celor mai mici cititori. Iată însă că..., de la Cluj, o scriitoare vâlceancă la origine, mamă şi bunică, Titina Nica Ţene, desfide toate temerile şi vine cu o carte de fermecătoare simplitate, adresată celor mici şi lumii lor, intitulată „Anotimpul jocului” – poezii pentru copii –, apărută la Editura Nico din Târgu-Mureş. Recunosc, manuscrisul m-a încântat într-atât, încât l-am pus „în operă”, în compania unui excepţional grafician – Rareş Chiriac (12 ani, elev al Liceului teoretic „Omega” din Târgu-Mureş), „tehnoredactor” fiind pictorul Mihai Chiriac. Una dintre cele mai frumoase cărticele postdecembriste pentru copii – o adevărată bijuterie! 
  
Scrisul Titinei Nica Ţene e ca o fântână la răscruce de drumuri, limpezind şi răcorind sufletele prea osteniţilor trecători, sentimentele ei depline şi nedisimulate - cercei de flori înmiresmate -, bucurând zborul fluturilor şi inimile calde. Este reconfortantă această apariţie editorială, dedicată „scumpilor mei nepoţi: Anastasia, Catinca, Darius şi Paul ”, pe care autoarea o structurează în două cicluri: „Recreaţia grădinii” şi „Anotimpul jocului”.  
  
În loc de prefaţă, câteva referinţe critice edificatoare, între care cea semnată de reputatul scriitor clujean Constantin Cubleşan: „Titina Nica Ţene ştie să se apropie de universul receptărilor copilăreşti cu un firesc al prozodiei întru totul notabil, evocând momente de trăire emoţională pe care micii cititori îl percep şi îl înţeleg cu uşurinţă, căci emisiunea se face pe ... lungimea de undă specifică copilăriei”. Într-adevăr, iată doar două exemple: „Am desenat o casă pe trotuar,/ deschisă, am schiţat şi uşa,/ la fereastră cântă un canar,/ şi m-am mutat acolo cu păpuşa...” („Desen pe trotuar”); „Am rămas uimită,/ când am rupt o floare/ care, dintr-odată,/ a-nceput să zboare.// Nu ştiu care-i flutur,/ nu ştiu care-i floare,/ Fluturii sunt stele,/ stele zburătoare.// Într-o dimineaţă/ - cer de peruzea -/ au venit trei fluturi/ şi-n grădina mea” („Floare zburătoare”).  
  
Este superb acest tandem al generaţiilor, care demonstrează că talentul nu are vârstă. Prinşi în „Anotimpul jocului” Titina Nica Ţene şi Rareş Chiriac, spre bucuria generală, alcătuiesc o echipă de aur! 
  
Felicitări! 
  
MARIANA CRISTESCU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Viaţa ca joc, jocul ca viaţa / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 312, Anul I, 08 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!