CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Veronica Ivanov         Publicat în: Ediţia nr. 758 din 27 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - LANSARE DE CARTE LA AMBASADA ROMÂNIEI DIN CIPRU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vineri 25 ianuarie 2013, între orele 17,00-19,00 la sediul Ambasadei României în Republica Cipru din Nicosia a avut loc primul eveniment cultural românesc din insulă: lansarea cărţii „CIPRU, COROLĂ DE LUMINĂ VIE” – note de călătorie, istorie şi peisaj, semnată de Georgeta Minodora Resteman (născută în data de 24 august 1960, la poalele munţilor Vlădeasa, în comuna Săcuieu, judeţul Cluj) şi publicată de editura ANAMAROL, Bucureşti, în decembrie 2012. Fiind al patrulea volum editat de autoare în anul trecut (alături de trei volume de poezie), cartea este scrisă pe parcursul şederii sale în Cipru - când a vizitat insula de la un capăt la altul împreună cu fiica sa, angajată a unei companii de top din sistemul FOREX. Şi-a aşternut impresiile lăsate de locurile legendare dar a şi făcut o prezentare completă şi complexă a insulei, a istoriei, culturii acesteia, într-o manieră scriitoricească mai aparte, marcată de influenţele structurii sufleteşti a poetei Georgeta Minodora Resteman.  
 
„Cartea aceasta [ ... ] este mai mult decât o carte de reportaj şi de călătorii, bună pentru a o lua în vacanţă ca să ne delectăm cu o lectură plăcută, aleasă, care să ne facă fericiţi. Este o carte care, cu siguranţă, va fi apreciată şi căutată de acea tipologie de lectori îndrăgostiţi de literatura de călătorii, care le aduce în faţa ochilor ţinuturi mitice, exotice, peisaje nemaivăzute, romantice, unde poate nu vor putea ajunge niciodată ... [ ... ] O asemenea carte minunată care îţi îmbogăţeşte cunoştinţele despre insula Cipru, despre civilizaţia actuală şi civilizaţiile mediteraneene care s-au perindat în istorie şi care îţi încântă sufletul este cartea doamnei Georgeta Resteman „CIPRU, COROLĂ DE LUMINĂ VIE” – spune în prefaţa volumului scriitorul Ştefan Dumitrescu, membru al USR.  
 
La eveniment au participat Excelenţa Sa, domnul Ion Pascu, ambasador al României la Nicosia, membri ai Corpului Diplomatic, invitati ciprioţi din cadrul instituţiilor culturale şi nu numai, dar şi un număr însemnat de reprezentanţi ai Diasporei române din Cipru. Domnul ambasador Ion Pascu a făcut o prezentare a autoarei şi câteva precizări asupra cărţii. A luat apoi cuvântul doamna Christina Todea Christodoulou, Preşedinta Alianţei Românilor din insulă, care a punctat câteva aspecte referitoare la scrierile existente despre Cipru şi istoria lui, de-a lungul timpului. “Orientul Mijlociu a fost o destinaţie preferată pentru călătorii europeni de-a lungul secolelor. Oferea imagini sălbatice, neobişnuite, exotice şi pitoreşti. Era deseori şi destinaţia călătoriilor religioase şi a pelerinajelor către leagănul Creştinătăţii şi putea de multe ori să camufleze sub o decenţă evanghelică o călătorie de evadare de sub convenţiile unei societăţi mult prea formalizate. Cipru, situat pe coasta cea mai de nord-est a Mediteranei a fost o ţintă a tuturor acestor călători, care au fost fascinaţi de straturile de civilizaţii (acheeni, micenieni, romani, bizantini, lusigneni, otomani, britanici) care s-au suprapus pe insula, şi care au lăsat în urma lor un tezaur de vestigii. Nenumărate jurnale de călătorie sau cărti s-au născut din aceste experienţe.  
 
Menţionez, în primul rând, „Excerpta Cypria”- publicată de Înaltul Comisar Britanic, Claude Deval Cobham, între anii 1892 – 1895. Acest document preţios conţine 41 de extrase din jurnale ale diverşilor călători în Cipru, sau persoane care au relatat evenimente şi datini de pe insulă, începâd geograful roman Strabo, care a vizitat Ciprul în anul 24 A.D. şi continuând până la G. G. Gervinus, profesor la Heidelberg, care a vizitat Ciprul în 1863.  
 
Este de remarcat, însă că toate aceste referinţe aparţin unor bărbaţi călători. Primele femei de renume care au poposit în Cipru au fost, probabil Sfânta Elena, mama lui Constantin cel Mare, când, în anul 326, întorcându-se de la Constantinopole, a naufragiat pe insulă, lăsând ca monument impresionant Mănăstirea Sfintei Cruci (Stavrovouni). Secole mai târziu, prinţesa Berengaria de Navarra a avut o descindere destul de spectaculoasă la Limassol, în 1191, unde în final şi-a celebrat căsătoria cu Richard Inimă de Leu. În secolul al XIX-lea, când mijloacele de transport se dezvoltă şi călătoriile se înmulţesc, un număr însemnat de femei, în special britanice, precum Agnes Smith (1887), Esme Scott Stevenson (1878), Mrs. Lewis (1893), Magda Ohnefalsch Richter (1894-1913), Gladys Peto (1926) descoperă Ciprul. Mărturiile aduse de aceste femei sunt scrise într-un alt registru, umanizează exoticul, personalizează neobişnuitul şi consemnează observaţii etnografice mult mai intime”. Cu această observaţie, doamna Todea-Christodoulou a pus capăt scurtei introduceri, creând o punte de legătură între călătoarele din trecut şi doamna Georgeta Resteman, călătoarea din România şi autoarea cărţii „CIPRU- Corolă de lumină vie”. Oprindu-se asupra acestei cărţi, a precizat: “Georgeta Minodora Resteman este prima româncă scriitoare, care a publicat o carte atât de bine documentată într-un mod inedit, ieşit din tiparele obişnuite, un adevărat roman care evidenţiază puternica legătură între mamă şi fiică, dar în care regăsim şi o reuşită şi completă prezentare a istoriei, culturii, tradiţiilor şi locuitorilor Ciprului”.  
 
În final, a vorbit audienţei autoarea, Georgeta Minodora Resteman, dezvăluind modul în care s-a născut această carte, oferind, totodată, şi explicaţia titlului ei: “Dacă Ciprul reprezintă pentru locuitorii şi vizitatorii lui locul binecuvântat numit şi insula luminii, fizic vorbind, pentru mine a însemnat punctul de sprijin şi recâştigarea echilibrului interior prin mânuirea condeiului într-un moment dificil al vieţii, locul în care am scris această carte dar şi mai bine de jumătate din poeziile mele, putându-l defini ca fiind o adevărată «corolă de lumină vie»; aici, sufletul meu a înviat!”  
 
Fiecare participant a primit la sfârşitul manifestării o carte cu autograf din partea autoarei, au avut loc discuţii şi schimburi de păreri între participanţi. Felicitări Doamnei Georgeta Minodora Resteman şi aşteptăm cu nerăbdare apariţia celor patru cărţi şi în Biblioteca Românească din Cipru!  
 
Veronica IVANOV  
redactor şef al ziarului RO-MANIA  
Nicosia, Cipru  
26 decembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - LANSARE DE CARTE LA AMBASADA ROMÂNIEI DIN CIPRU / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 758, Anul III, 27 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!