CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Veronica Ivanov         Publicat în: Ediţia nr. 1216 din 30 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - INTERVIU CU CARICATURISTUL COSTEL PĂTRĂŞCAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Dracul însuşi ar deveni agreabil dacă s-ar lăsa desenat de Costel Pătrăşcan"  
(Alex Ştefănescu)  
 
Veronica IVANOV: Ce poate spune Costel Pătrăşcan despre caricaturistul Costel Pătrăşcan?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Că fac caricatură de la revoluţia din 1989... Spun mereu că sunt beneficiar (profitor?) al revoluţiei. Libertatea de exprimare înseamnă foarte mult pentru un caricaturist, dacă nu chiar totul. Fac şi am făcut caricatură din acel moment pentru principalele cotidiene româneşti: „Adevărul”, „Evenimentul zilei”, „Cotidianul” unde am fost caricaturist editorialist, reviste de satiră şi umor, precum „Academia Caţavencu”, „Plai cu boi”, „Aspirina săracului”, dar şi reviste de cultură, ca „România literară”. De 15 ani sunt caricaturist profesionist, trăiesc din pasiunea mea... Daca mă întrebaţi cum trăiesc... am să vă răspund că traiesc cu ce-mi este drag, cu muza mea! Sunt un creator cu normă, paradoxal! Fac 2-3 caricaturi în fiecare zi. Nu am zile libere. Este o muncă grea, fiindcă trebuie să te informezi în fiecare zi, să fii creativ şi să nu te repeţi, să faci lucruri serioase, de care să râdă lumea. Caricatura de presă este o reprezentare grafică a evenimentelor importante cotidiene, gândită într-o manieră concisă şi totodată umoristică. Pe lângă colaborările pe care le am cu ziarele şi revistele de satiră mai fac expoziţii , particip la saloane naţionale şi internaţionale, mă implic în campanii de protecţia mediului, publicitate etc. şi mai organizez la Brăila un salon internaţional de caricatură, care deja este la ediţia a IX-a...  
 
Veronica IVANOV: Am văzut că faci un spectacol: „Ochiul şi Timpanul...”  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Da!... Împreună cu prietenul Daniel Iancu. Este un proiect nou... Mă simt stânjenit că trebuie să spun că avem mare succes, dar chiar aşa este! Deja am fost cu spectacolul la Giurgiu, Covasna, Alba Iulia, Constanţa, Râmnicu Vâlcea şi avem încă invitaţii în multe oraşe din ţară, cât şi de la Chişinău. Spectacolul pare o improvizaţie, dar în spate se află un scenariu bine gândit, în care atacăm teme sociale şi politice, în care publicul se regăseşte şi unde se râde nonstop două ore! Maniera de prezentare a caricaturilor mele este inedită, proiectându-le pe un ecran, prin intermediul lor, grafic, spunând ceva, la microfon spun altceva... iar publicul înţelege cu totul altceva! Este un dialog între mine şi cantautorul Daniel Iancu, în care temele din caricaturile mele sunt preluate şi interpretate muzicalo-satiric de Daniel şi viceversa. Spectacolul, de multe ori, îl adaptăm la locul şi publicul unde ţinem evenimentul... Este greu să explic fidel ce se întamplă într-un astfel de spectacol, însă veţi înţelege mult mai bine, dacă ne invitaţi la Pafos în viitor!... Cum s-a născut acest spectacol, având ca ingrediente muzica, umorul şi caricatura? În urma prieteniei mele cu Daniel Iancu... Totodată, mi-am dorit tare mult să ies din atelier şi să spun poveşti cotidiene în săli de teatru, într-o manieră umoristică. Mai cred că ludicul face parte din personalitatea mea... că sunt într-o căutare perpetuă a noi mijloace de exprimare. Mulţi îmi spuneau, dintre cei care-mi cunosc caricatura, că am mult umor, aşa că am crezut întotdeauna că am şi o datorie de a folosi râsul ca o terapie...  
 
Veronica IVANOV: Ai participat la salone internaţionale...  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Am trimis caricaturi la saloane internaţionale şi am primit câteva zeci de premii (Japonia, Germania, Macedonia, Iran, Canada, China etc.) , dar şi un premul II în Cipru, la Famagusta în 2003! Acum particip mai puţin la astfel de saloane fiindcă consider că am trecut de această etapă, în care mi-am dovedit că pot fi competitiv internaţional şi acum mă ocup de alte proiecte...  
 
Veronica IVANOV: Câteva cuvinte despre Brăila, dragostea de muzică şi dansul grecesc...  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Brăila, oraşul de unde vin, reprezintă un mozaic etnic, în care comunitatea grecească a avut o importanţă determinantă, atât în progresul economic, cât şi în viaţa culturală... În 2013, cu un grup de prieteni, la un restaurant unde aveau loc evenimente culturale, am încercat să refacem atmosfera de altădată a Brăilei, în care minorităţile etnice să se prezinte cu ce au mai bun: muzical, folcloric, gastronomic. Serile greceşti erau reginele acestor evenimente. A fost un an cu totul special, iar în 2014 vom repeta aceste evenimente. Vă facem o invitaţie să vă convingeţi de lucrurile de calitate de la Brăila...  
 
Veronica IVANOV: Ce ne poţi spune de expoziţia ta de la Pafos de pe 4 mai, care va avea loc în cadrul „Ro.Fest 2014 - Românii din Cipru au talent?”  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Voi aduce caricaturi cu care am participat la saloane internaţionale de caricatură, dar şi unele în care românii se vor regăsi. Vor fi şi surprize... Garantez că temele expoziţiei mele vor da de gândit vizitatorilor şi mulţi vor râde copios...  
 
Veronica IVANOV: Cipru este o ţară turistică... Caricatura este savurată de către turişti?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Foarte mult! Multe saloane internaţionale de caricatură sunt găzduite de staţiuni turistice de renume, expoziţiile fiind intinerate în locuri unde turiştii vor să se relaxeze, să râdă, să simtă că sunt în vacanţă... Ce s-o mai lungim: ne vedem la Pafos pe 4 mai!  
 
Veronica IVANOV: Te aşteptăm!  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - INTERVIU CU CARICATURISTUL COSTEL PĂTRĂŞCAN / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1216, Anul IV, 30 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!