CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Veronica Ivanov         Publicat în: Ediţia nr. 1215 din 29 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - DE VORBĂ CU PLASTICIANA RODICA LOMNĂŞAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
26 APRILIE – 18 MAI 2014, CIPRU  
EXPOZIŢIE DE GRAVURĂ  
 
Sâmbăta, 26 aprilie, începând cu ora 12.00, a avut loc la Muzeul Hambis Printmaking din Plataniskia (Limassol) vernisajul expoziţiei de gravură a artistei plastice de origine română Rodica Lomnăşan. La vernisaj au participat numeroşi artişti, oameni de cultură, prieteni şi iubitori de artă.  
 
Pentru Muzeul Hambis Printmaking artista reprezintă o prezenţă aproape permanentă în workshopul centrului de gravură. Prin gravurile sale artista îşi exprima crezul artistic personal, încercând să ofere publicului emoţii pozitive. Rodica Lomnăşan este absolventă a Universităţii de Artă şi s-a dedicat unor tehnici grafice deloc la îndemână, cum ar fi şi litografia în culori. Avantajul acestei tehnici constă în obţinerea unor efecte plastice deosebite. Spre deosebire însă de desen sau pictură pe suport de hârtie, pânză sau carton, unde se mai poate reveni sau şterge o linie greşită, gravura nu permite nici o ezitare.  
 
Rodica Lomnăşan va prezenta în expoziţie „gravură intaglio” şi câteva litografii realizate în trecut, în Olanda şi Belgia, la workshop-urile unde a mai participat, înainte de venirea în Cipru.  
 
-------------------------------------------------  
 
Veronica IVANOV: De unde a venit dragostea pentru artă / gravură?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Am studiat Şcoala de Artă de la vârsta de 11 ani. Am început la Sibiu – un oraş cu un aer medieval pe vremea aceea. Îmi plăcea să pictez oraşul, apoi vedeam gravuri realizate de artişti localnici germani şi mi-am exprimat dorinţa de a urma şcoala de artă (de fapt părinţii mei au fost sfătuiţi de învăţătoarea mea să mă trimită pentru testul de admitere la şcoala de artă). Pe urma, atât în liceu cât şi în facultate eram familiarizată cu toate tehnicile de grafică şi cu istoria gravurii – aşadar am prins dragoste pentru aceste tehnici, dar eu ca artist continui şi să pictez...  
 
Veronica IVANOV: Ce va inspiră?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Mă inspiră natura şi realitatea în care trăim şi evident nu putem despărţi creaţia artistică de influenţa vieţii noastre, de locul unde trăim – toate acestea contribuie conştient sau inconştient la formarea unei amprente personale, ceva care se reflectă în tot ceea ce creez.  
 
Veronica IVANOV: Ce semnifică gravurile dumneavoastră?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Pentru mine gravura nu este doar o tehnică de multiplicare, continui să iubesc şi să folosesc culoarea în gravurile mele, nu realizez ediţii mari şi aproape fiecare exemplar devine unic, chiar lucrez cu plăcere...  
 
Veronica IVANOV: Cum reacţionează publicul în fata lucrărilor prezentate?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Pot doar spera că publicul va reacţiona pozitiv şi că o parte din public se va regăsi în imaginile şi simbolurile din lucrările mele.  
 
Veronica IVANOV: De ce aţi ales această tehnică?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Gravura implică un grad de „precizie” precum şi cunoaşterea tehnicii, a materialelor folosite şi evident se obţin efecte deosebite pe care le descoperi lucrând, experimentând.  
 
Veronica IVANOV: Ce alte tehnici folosiţi?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Am experimentat în timp aproape toate tehnicile, în special în anii studenţiei. Acum lucrez cu plăcere şi acuarelă, pictură pe pânză.  
 
Veronica IVANOV: Ce proiecte de viitor aveţi?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Mi-aş dori să realizăm proiecte comune în România şi Cipru, şi cu artişti de aici. Şi de asemenea să-mi reiau participările la workshop-uri de grafică şi în centre din alte ţări.  
 
Veronica IVANOV: Care sunt temele prezentate în cadrul acestei expoziţii?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Mare parte din lucrări sunt realizate în Cipru şi deci reflectă viziunea şi experienţa mea vizavi de acest loc.  
 
Veronica IVANOV: Aţi avut numeroase expoziţii colective şi personale, atât în România, cât şi în Cipru. Ne puteţi preciza câteva dintre ele?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Am avut expoziţii personale şi colective nu numai în Romania şi în Cipru, aş putea să enumăr câteva recente, cum ar fi expoziţia personală de la Bruxelles la Casa Arthis, participări la Saloanele Naţionale de Grafică din Bucureşti - în 2012, 2013, Saloanele de Grafică şi Sculptură... În Cipru pot aminti Expoziţia „Dialog” la Kasteliotitza Hall, Expoziţia „Petra tou Romiou” de la Nicosia – Hellenic Bank headquarter, la Famagusta Gate - o expoziţie prezentată de Centrul de Gravură Hambis, precum şi alte expoziţii personale în Nicosia si Limassol.  
 
Veronica IVANOV: Ce mesaj doriţi să transmiteţi cititorilor noştri?  
 
Rodica LOMNĂŞAN: Le urez atât cititorilor cât si ziarului dumneavoastra mult succes în realizarea tuturor proiectelor. Totodată doresc să mulţumesc prin intermediul ziarului dvs. şi gazdei expoziţiei mele – Muzeul Hambis Printmaking. Vă aştept cu drag la expoziţie, care este deschisă până pe data de 18 mai.  
----------------------------------------------  
 
Scurtă biografie  
 
Rodica Lomnăşan este născută în Alămor, judeţul Sibiu. A studiat Universitatea de Artă din Bucureşti. Din 1996 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din 2009 este membră a EKATE - Cyprus Chamber of Art. Are participări la Workshop-uri şi rezidenţe în Belgia (Centrul de gravură Frans Masereel), în Olanda – fundaţia Prograph şi în Cipru. Din 1994 participă la Expoziţii organizate de U.A.P., atât în ţară, cât şi în străinătate. A participat la Concursuri şi Saloane Naţionale de Grafică, la Bienale şi Trienale Internaţionale de Grafică în Polonia, Macedonia, Belgia, Seoul, Kuala Lumpur, Ungaria, Franţa, Japonia etc. Expoziţii de grup şi Simpozioane: România, Anglia, Franta, Belgia, Suedia, Olanda, Italia, Brazilia, Cipru. Expoziţii personale în: Sibiu, Bucureşti, Belgia, Olanda, Franţa, Cipru. Lucrări în colecţii particulare, fundaţii şi muzee din România şi străinătate. Premii şi burse în România şi în Stalele Unite ale Americii (New York).  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - DE VORBĂ CU PLASTICIANA RODICA LOMNĂŞAN / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1215, Anul IV, 29 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!