CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 492 din 06 mai 2012        Toate Articolele Autorului

VENIM LA TINE-N LUNA MAI. COMEMORAREA ARTISTULUI PLASTIC IONUŢ CĂTĂLIN FLOREA LA MUZEUL CARE-I POARTĂ NUMELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VENIM LA TINE-N LUNA MAI 
  
Comemorarea artistului plastic IONUŢ CĂTĂLIN FLOREA la muzeul care-i poartă numele 
  
7 Mai. O dată care nu poate fi uitată lesne de locuitorii acestei comune: Ionuţ Cătălin Florea. Ea semnifică data la care a plecat la ceruri, unul dintre artiştii pe care Dobrogea i-a dăruit ţării şi lumii. 
  
An de an, familia, îndeosebi mama artistului, a făcut posibilă recunoaşterea lui internaţională, prin expoziţiile personale şi de grup organizate cu cele mai reprezentative lucrări de pictură şi grafică. Cu o tenacitate şi o putere aproape supraomeneşti, mânată de arzătoarea dragoste maternă şi de dorul intens, Ecaterina Florea, învingându-şi durerea şi lacrimile, l-a prezentat pe fiul ei lumii, pentru că el, nu mai era demult al comunei, al familiei, al prietenilor, era al tuturor. Se cuvenea, aşadar, să i se dea cinstea şi respectul cuvenit. Cu eforturi considerabile, pentru că nimic nu e uşor de obţinut, Ecaterina Florea a reuşit şi anul acesta o triplă performanţă, prin editarea la una din editurile gălăţene, a trei cărţi despre artistul Ionuţ Cătălin Florea. Lansarea acestor cărţi este unul din motivele acestei întâlniri, în ziua în care Dumnezeu a binevoit să-l cheme pe Ionuţ la Cer, să picteze aleile Paradisului. 
  
Cărţile sunt semnate de mine, alături de artist şi ele se numesc: 
  
-Străjer peste suflete, - poeme-n trei versuri, unde Ionuţ Cătălin Flroea semnează peste 10 lucrări de grafică; 
  
-Răstignire pe lacrimă – colaj de grafică poetică. Această carte este inspirată în totalitate de picturile şi grafica lui Ionuţ Cătălin Florea, drept pentru care semnează pe copertă ca autor, alături de subsemnata. 
  
Şi cea mai recentă, dar nu ultima, “Vitralii pe zăpada memoriei. Ionuţ Cătălin Florea – un pictor cu suflet universal”, apărută zilele acestea la Editura Sinteze, Galaţi. Ea cuprinde o amplă prezentare a artistului, în capitolul intitulat “Eternizând memoria ... băiatul născut la malul Dunării”; o Comemorare a artistului plastic care a avut loc în 8 oct. 2011; un capitol amplu cu mărturii existente în Cartea de impresii prezentă la Punctul muzeal, capitol intitulat “Vitralii pe zăpada memoriei” unde vă veţi regăsi şi unii dintre voi, fie în fotografii, fie în mărturiile scrise în acest Album. 
  
Un alt capitol este intitulat: “La ţărm de nemurire. Cuvinte de împărtăşire pentru Ionuţ”; altă secţiune a cărţii se numeşte: “Emulaţie şi spirit. Mărturii de iubire dincolo de timp şi de spaţiu”; altul se numeşte: “Un semn al unei existenţe care şi-a găsit împlinirea în artă. Se naşte o legendă”. Alt capitol: “Frânturi de spirit românesc. O prezenţă inefabilă” şi ultimul capitol este extras “Din blogul lui Ionuţ. Comori de artă semnate Ionuţ-Cătălin Florea.” Cărţile au apărut în condiţii grafice excepţionale, la una din editurile cele mai prestigioase din Galaţi, graţie directoarei acestei edituri, doamna Lili Constandache. 
  
Dincolo de lacrimi, dincolo de imagini, toate acestea sunt mărturii săpate în suflet, exerciţii de virtuozitate şi de pietate pentru un artist al cărui spirit respiră prin lucrările sale. 
  
Am insistat asupra fotografiilor, a imaginilor color, fie de la întâlnirile commemorative, fie din creaţia autorului, pentru acei oameni care nu sunt utilizatori de internet şi nu pot vizualiza toate lucrările şi toate gândurile scrise, pe care, de-a lungul anilor, în diferite ţări, le-au lăsat mărturie despre lucrările lui Ionuţ, la expoziţiile retrospective. Acum ei se pot regăsi aici şi vor păstra această carte ca un document preţios despre ei şi despre artistul care s-a născut pe aceste meleaguri şi a copilărit şi învăţat, până când destinul l-a îndreptat spre alte ţinuturi.  
  
Cât de aşteptate sunt aceste întâlniri de spirit!  
  
Chiar dacă nu l-au cunoscut în chip real, iubitorii de artă se întâlnesc de 11 ani, în Muzeul-Atelier din comuna I.C.Brătianu, ca să-l cinstească, să-l amintească şi să-i aducă omagii acestui copil minunat, atât de greu încercat în scurta-i viaţă, dar care a devenit pentru noi toţi, un exemplu de luptă, de învingere a greutăţilor proprii şi de atingere a unor culmi pe care, mulţi alţii, nici nu îndrăznesc cuteze să le atingă. 
  
Nimeni nu-i cheamă pe aceşti copii să vină aici, acasă la Ionuţ. 
  
Dar, cu toţii dau ascultare unui glas lăuntric care-i cheamă împrejurul lucrărilor lui, acolo unde spiritul artistului e viu încă. 
  
Mărturiile despre Ionuţ Cătălin Florea s-au îmbogăţit anul acesta, cu aceste 3 apariţii editoriale recente, aşa cum am mai amintit, în care sunt incorporate, toate impresiile din Cartea de Onoare a Muzeului, unde, de-a lungul acestor ani de aparentă absenţă. Mărturii din ţară şi de peste hotare, de pe unde, lucrările lui itinerante, au colindat Europa. Nu trebuie să fii neapărat specialist ca să-ţi dai seama că, aceste lucrări sunt opera unui talent ieşit din comun. Dar, mai mult decât atât, ele au fost realizate în condiţii cu totul excepţionale pe care, mulţi dintre noi, n-am fi reuşit să le depăşim. Şi poate că, citind aceste cărţi cu ochii sufleteşti, vom fi îndemnaţi să dăm şi noi mărturie despre artist. 
  
Ionuţ Cătălin Florea este pentru noi, şi îndeosebi pentru copiii şi tinerii de azi, un magistral exemplu de voinţă, putere, perseverenţă, nu numai de a-şi învinge temerile, slăbiciunile trupeşti, dar şi de ridicare a spiritului pe culmile desăvâşirii. 
  
Se spune că opera de artă cere sacrificii şi multă muncă. Uneori, chiar sacrificii supreme. Grăitor este acest exemplu, al tânărului Ionuţ Cătălin, care, a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Linz, timp de trei ani, s-a perfecţionat, s-a pregătit, s-a învins pe sine pentru ca spiritul lui curat şi sincer, să triumfe asupra materiei. 
  
Să-i dăm, aşadar, cinstirea şi omagiul care i se cuvin, în această superbă zi de mai, când emoţia, durerea şi lacrimile tututor se metamorfozează în zâmbete şi amintiri pe care le vom purta în suflet, mulţi ani de acum înainte, dacă nu cumva, toată viaţa. 
  
Îi mulţumim mamei artistului, doamnei Ecaterina Florea pentru efortul considerabil care a făcut posibilă editarea acestor volume. Îi mulţumim şi doamnei Marcela Mărgărit care a fost “mâna destinului” ce m-a adus aproape de sufletul lui Ionuţ Cătălin Florea, în chip providenţial şi a fost cu devoţiune alături de mama artistului, celorlalte doamne şi domni care s-au străduit să participle, fiecare la aceste comemorări şi expoziţii. 
  
Şi nu în ultimul rând, îi mulţumim lui Ionuţ Cătălin Florea care ne-.a adunat aici şi prin mijlocirea sufletului său neprihănit, am intrat în comuniune unii cu alţii. 
  
Nu te vom uita niciodată, iubite Ionuţ. Şi ne vom strădui să-ţi perpetuăm memoria şi amintirea, ori de câte ori va fi posibil. 
  
Aşa să ne ajute Dumnezeu! 
  
CEZARINA ADAMESCU, redactor Agero 
  
Membră a Uniunii Scriitorilor din România 
  
7 Mai 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
VENIM LA TINE-N LUNA MAI. COMEMORAREA ARTISTULUI PLASTIC IONUŢ CĂTĂLIN FLOREA LA MUZEUL CARE-I POARTĂ NUMELE / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 492, Anul II, 06 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!