AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 1291 din 14 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

FESTIVALUL DE DANS AMERICAN - 12 iunie -26 iulie 2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Dansul este singura artă în care noi înşine suntem materia din care este realizată.” – Ted Shawn 
  
Scriam într-un alt articol mai vechi despre dans, că este o geometrie a formei pe care o realizăm cu ajutorul părţilor constituente ale trupului nostru, este un mod de a exprima sentimentele, un mod de a exprima viaţa, atrăgând atenţia că totul în jurul nostru dansează, uneori fără a ne da seama. Vedem frunzele copacilor valsând, vedem florile deschizându-se într-un „adagio", legănându-se pe tulpina lor firavă, vedem valurile mişcătoare ale nemişcătoarelor mări şi oceane executând salturi, simţim rafalele de vânt trecând pe lângă noi în piruete şi multe, multe alte mişcări ale naturii, făcute cu graţia care de multe ori scapă atenţiei noastre. Dansul naturii, dansul trupurilor noastre înseamnă mişcare şi mişcarea înseamnă energie şi energia înseamnă viaţă. Dansul ne creează emoţii, ne permite descătuşarea unor simţiri, el înseamnă curaj, iubire de spaţiu, dorul de zbor înalt. El dăruieşte trupului graţie, frumuseţe, sănătate. 
  
Oraşul Durham din Carolina de Nord este cel care a atras companiile şi dansatorii în desfăşurarea Festivalului anual de Dans modern din Statele Unite, intitulat pe scurt ADF (American Dans Festival). Sezonul festivalului este cel de al 81 –lea şi dispune de 24 de companii şi coregrafi, unele americane, altele provenind din ţări precum Irlanda, Israel şi Africa de Sud. Spectacolele se desfăşoară în lunile iunie şi iulie ale anului, în sălile: Performing Arts Center (Centrul de Arte performante) şi Reynolds Industries Theater – Duke University (Teatrul Industriilor Reynolds – Universitatea Duke), din oraşul Durham, Carolina de Nord, cu participarea companiilor de dans, sub îndrumarea Directorului Jodee Nimerichter, care a adus salutul de Bun venit la această nouă sesiune a Dansului.  
  
Dedicaţia celei de a 81-a stagiuni a acestui Festival a cuprins cuvinte de recunoştinţă pentru cei doi oameni extraordinari care au sprijinit constant consiliul de administraţie ADF, Roger W. Hooker, jr. în calitate de director şi mai târziu F.V. „Pete” Allison, jr., care prin înţelepciunea lor, conducerea transparentă, dăruirea pasională pentru dansul modern şi relaţia cu comunitatea, au îmbunătăţit Festivalul şi au servit ca sursă de inspiraţie continuă.  
  
Programul din acest an este alcătuit din: „Vertigo Dance Company”, „Gregory Maqoma/Vuyani Dance Theatre”, „Niv Sheinfeld & Oren Laor”, „Here and Now: NC Dances”, „Ballet Hispanico”, „Ismael Houston-Jones & Emily Wexler”, „Pilobolus”, „Musicians Concert”, „Adele Myers and Dancers”, „Cedar Lake Contemporary Ballet”, „John Jasperse Company”, „Ballet Preljocaj”, „Faculty Concert”, „Tere O'Connor Dance”, „Paul Taylor Dance Company”, „On Their Bodies)”, „Footprints”. 
  
Timp de şase săptămâni, pasiunea pentru dans, această minunată artă plină de simboluri, pe care trebuie să o urmăreşti cu atenţie pentru a înţelege mesajul şi frumuseţea mişcărilor armonioase ale trupurilor, ne este dezvăluită cu talent şi veşnică bucurie de către tinerii dansatori. Magia dansului este pregătită timp de un an de către personalul care conduce ADF- ul, explorând noi abordări ale mişcărilor, noi simboluri gândite, prin îmbogăţirea repertoriilor fiecărei companii participante.  
  
Privind istoricul acestui Festival, putem aminti că a început în 1934 ca Festivalul Bennington, un program de vară de la Bennington College, Vermont, unde pionierii dansului modern Hanya Holm, Martha Graham, Doris Humphrey şi Charles Weidman au venit pentru a învăţa tehnica dansului şi a efectua lucrări noi. În 1939 Bennington College şi-a mutat programul cu denumirea de Mills College, în Oakland, California, în anul 1940 din nou în Vermont. În vara anului 1942 a încetat să mai existe. În 1948, un program bazat pe modelul Bennington a luat naştere în New London, sub denumirea de Connecticut College, apoi au fost chemaţi de Universitatea New York - Connecticut College School of Dance - Festival Dance American. În 1969, directorul nou numit Charles Reinhart a scurtat numele în Festivalul de Dans American. După 30 de ani de la campusul Connecticut College, festivalul s-a mutat, în 1978, în campusul de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord.  
  
Desigur că aş fi vrut să văd toate spectacolele, dar fiindcă am avut invitaţie doar pentru câteva dintre ele, voi vorbi despre ceea ce am văzut, despre DANS, arta în care trupurile vorbesc ceea ce şi sufletele le dictează! 
  
În data de 20 iunie a.c. am vizionat spectacolul „Ballet Hispanico”, în care Directorul artistic Eduardo Vilaro a realizat un program spectaculos, el fiind preocupat de captarea esenţei spirituale, senzuale şi istorice a culturii latine. Un amestec de dans clasic latin cu o tehnică contemporană de dans, pe care eu aş numi-o graţie fractalică (în primul număr), de la termenul tehnic de fractali care semnifică, în general, forme pe care le pot lua obiectele însufleţite sau neînsufleţite din mediul în care trăim; o fracţie dintr-un întreg, un întreg cu o formă fărâmiţată, aceste forme reprezentând imaginea redusă a întregului, putând a se reconstitui. Este vorba de mişcarea corpului şi a membrelor. Dansul e cel care reprezintă mişcarea, Universul întreg fiind în mişcare; mişcarea este produsă de o forţă; forţa are o cauză; cauza este Dumnezeu care dă putere şi inspiră aceste minunate mişcări pline de graţie. 
  
Programul a cuprins piesele de dans: SOMBRERISIMO, coregrafia Annabelle Lipez Ochoa, cu şase interpreţi: Cristopher Bloom, Jamal Rashann Callender, Alexander Duval, Mario Ismael Espinoza, Johan Rivera Mendez, Joshua Winzeler, pe o muzică superbă spaniolă cu ritm de tangou, piesa simbolizând lumea suprarealistă a pictorului belgian René Magritte (1898-1967), renumit pentru picturile sale cu bărbaţi în pălării melon (pălării din fetru cu calotă rotundă şi bombată, cu boruri înguste, îndoite în sus), care creează un aer vesel-sumbru atenuat, mai mult umoristic, după cum şi pictorul a avut un simţ ludic şi provocator de umor, care transpare în mai multe dintre piesele pe care le-a creat şi care au devenit o parte din piesele sale cele mai cunoscute pe tot parcursul carierei sale. Este pictorul care afirma: „În cazul în care visul este o translaţie din starea de veghe, starea de veghe a vieţii este de asemenea, o translaţie a visului”.  
  
A urmat SOTRIJAS, care ar avea traducerea în spaniolă de cicluri, lanţuri, un duet luxuriant, cu un final pesimist, conceput de coregraful Cayetano Soto ca simbol al rolului acaparator al sorţii, căreia îi este supusă viaţa noastră, executat de dansatorii americani Kimberly Van Woesik şi Joshua Winzeler. 
  
SHOW GIRL, coregrafia Rosie Herrera, un ansamblu feminin transpus într-un cabaret Cubanez, explorând identitatea femeilor latine, a stârnit zâmbete şi râsete, după modul amuzant în care a fost exprimată identitatea femeilor. 
  
Noutatea acestui spectacol ADF a constat în includerea la final a lucrării „DANZON”, având la bază dansul tradiţional cubanez, combinat cu mişcările contemporane riff (cuvânt provenit de la fraza melodică sau motivul care se repetă ca fond sau ca temă principală, specifică folclorului negru), executat de către minunatul cuplu Jamal Rashann - un adevărat prinţ al graţiei - şi Vanessa Valecillos, pe un superb, antrenant aranjament muzical de jazz şi ritm cubanez. Trupurile celor doi dansatori se bucură, dansează, vibrează precum „dansul timpului vibrează etern în fiecare atom al universului”. Legătura sufletească este exprimată sugestiv prin graţia celor două trupuri, a căror liant este iubirea. Iubirea exprimată în dans „singura artă în care noi înşine suntem materia din care este realizată”, după aprecierea celui care a fost printre primii făuritori ai dansului modern din America, Ted Shawn (1891-1972). 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL DE DANS AMERICAN - 12 iunie -26 iulie 2014 / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1291, Anul IV, 14 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!