AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 780 din 18 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

VASILE SEVASTRE GHICAN - Un fluture, o carte, o poetă ... sau
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cărţile învaţă singure mersul pe jos; singure plutirea pe aripi; cărţile se scriu în ceruri apoi Dumnezeu le coboară cu grijă pe sfintele lui raze, spre a fi dăruite celor cu inimi curate. Cărţile se mai nasc vara în crânguri, spre a deveni altare privighetorilor sortite să sfinţească lacrimile îndrăgostiţilor; apoi , ne mirăm cum timpul se revarsă încet, încet, cum veacul îşi aruncă straiele de pe sine, ca mai apoi, spovedindu-se, să aflăm cât suntem de vulnerabili. Iată că un nou născut vine pe lume, ”De ce plâng fluturii în Fa minor” , un nume alarmant de albastru. Deschideţi porţile cerului şi o să auziţi un cor de îngeri cum îşi întinde aripile pe un lied de Eleonora Stamate.  

Mai sus, câteva trepte, poeţii adună veşnicie cu veşnicie să le pună la primăvară sub brazdă. De aici pornesc toate razele sfinte ale Crăciunului şi ale Paştelui spre inimile blagoslovite de Dumnezeu. Deschideţi porţile singurătăţii voastre şi o să găsiţi aceleaşi minunate cuvinte la care poeta Eleonora Stamate a purces a le da viaţă: ”Şi spumegă fereastra unei păduri/ ca o limbă de clopot/ când cazi la icoane”. Ce poate fi mai frumos şi mai adevărat decât a te învoi să trăieşti iubind aceste imperii de linişte: ”Dacă n-ai fi noapte.../ nu ţi-aş mai fi zi,/ m-aş căţăra pe umbra mea,/ până la Tine”.  
Citind volumul ”De ce plâng fluturii în Fa minor”, veţi înţelege de ce pentru o inimă mai trebuie să se nască o stea, iar pentru o mie de zări, nectarul a o mie de păduri de tei. Veţi înţelege de ce văzduhul şi pământul ”între palmele mele înflorite s-a furişat primăvara”.  
 
Poeta Eleonora Stamate cu lumina sa incandescentă şi de o sălbăticie stranie, dă să se consume ca un tren plecat de-un veac: ”în gara în care poposim/ e doar lumina,/ aici, nu-i niciodată/ noapte/ sunt doar cuvinte”. Aşadar, când lumina îşi uită cărările întoarcerii, când noaptea bate la o maşină veche de scris, poemul devine piciorul de pod la marea întoarcere din veşnicii.  
 
Odată cu poezia Eleonorei Stamate, literatura română a câştigat definitiv un nume printre cei sortiţi să-i ducă mai departe eterna faimă: ”Odată cu salcâmii,/au înflorit/ suspinele/ de la marginea pădurii”, ” s-au răzvrătit alunii/ de-atâta nebunie... toate/ se vor ascunde discret/ într-o prea tristă carte”!  
 
Autoarea trăieşte poezia în toate formele ei, de la culoare, diafanul fluturilor, dragoste şi îndumnezeire, până la dorinţa şi nevoia de contemplare a naturii, copacii seculari oferindu-i leagăn cuvintelor încrustate în scoarţă: ”alerg printre copaci,/ şi mă lovesc de scoarţa cuvintelor.../ mă opresc între doi copaci/ şi număr secundele/ cu umbra numelui meu.../ Plec în lumină...” sau ” Ştiu... am hotărât,/ ne întoarcem, împreună, acasă-n cuvânt/ ca odinioară!”  
 
Pentru Eleonora Stamate, poezia este împlinire dar şi durere în acelaşi timp, este viaţă şi fugă de moarte: ”te-am ţinut departe de mine/ moarte”, iar moartea îşi caută înfometată altă planetă...” era doar o pânză de Aivazovski/ mă urmărea.../ era dimineaţă, / ce bucurie!”.  
 
”De ce plâng Fluturii în Fa minor”, o carte-întrebare, reprezintă chintesenţa zbuciumărilor interioare şi dorinţa de evadare într-o lume a liniştii, o lume a fluturilor, a culorilor, a muzicii interioare a eului poetei.  
 
Vasile Sevastre Ghican  
Membru al Uniunii Scriitorilor din România  
Referinţă Bibliografică:
VASILE SEVASTRE GHICAN - Un fluture, o carte, o poetă ... sau De ce plâng fluturii în fa minor de Eleonora Stamate (Ed. Armonii Culturale, 2013) / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 780, Anul III, 18 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!