CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 304 din 31 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Vasile Dorin Ghilencea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vasile Dorin Ghilencea 
  
Cronică de Al.Florin Ţene 
  
În spatele icoanei 
  
Un eseu surprinzător cu multă încărcătură ontologică în care”Icoana, metafora ce stă la baza eseului, este femeia, mai exact eternul femenine.”(Voichiţa Pălăceanu-Vereş), este În spatele icoanei de Vasile Dorin Ghilencea,Editura Napoca Star,2008,cu o Prefaţă de ing, dr.Stelian Bajureanu şi o Postfaţă(Despre iubire,spre crepuscul de Voichiţa Pălăcean-Vereş). 
  
Perspectiva pozitivistă privind eternal femenin exprimat prin cele patru perechi de personaje ale cărţii Isis, Osiris, Ego şi Ergona, sunt de fapt, pretexte pentru a plonja în bogaţia mitologiei universale şi al tezaurului cultural.Dialogul închipuit între Ego şi Ergona, universalii El şi Ea, sunt de fapt expresia oglindirii aceleiaşi personae în propriul egou.Tonul este eseistic cu tendinţă spre romanesc,dezinvolt, cu volute elegante în care strecoară, atât un mare bagaj de cunoştiinţe, din Biblie (Geneza), teorii (Johannes Wolkelt), din istoria antichităţii,din arta lui Brâncuşi, dar şi umori benigne.Opiniile sunt formulate răspicat, uneori cu trimiteri, cu o claritate care arată limpezimea judecăţii, iar argumentele par a fi,de cele mai multe ori, în afara oricărui dubiu.Femeia lui Vasile Dorin Ghilencea se analizează pe sine cu instrumentele istoriei culturii.Eseul de faţă parcă doreşte să demonstreze ceva despre natura esoterică, în mod originar paradoxală,a conceptului de iubire, afirmaţie şi oglindire, aflate într-o simultaneitate deschisă spre transcendenţă.Viziunea eterogenă a cărţii ne arată voinţa autorului de a recupera totalitatea imaginii din spatele icoanei.Dacă vom acorda acestui fenomen şi posibilitatea unei recurenţe în timp, vom ghici aici semnele noului curent globmodernul semnalat pentru prima oară în anul 1997 de subsemnatul.Aşa cum ecclesia devine lumea, aşa cum ordinea pe care o instaurează devine cosmosul, aşa cum iubirea dintre Ego şi Ergona devine căutarea permanentă a jumătăţii mitologice,aşa şi înţelegerea textului acestei cărţi devine o cunoaştere fundamentală a ecclesiei.Cu cât iubirea dintre femeie şi bărbat este mai adâncă, cu cât pelerinul sideral ajunge mai repede la sursele belşugului,cu cât frumuseţea şi atraţia dintre cele două poluri magnetizează mai eficient investigaţia imaginară realizată în carte,cu atât negativismul morţii se va destrăma lent într-o miraculoasă feerie nocturnă,într-o contemplaţie vrăjită de muzici(cu referiri laVerdi, Beethoven, Bach, Strauss, etc) şi culoare, de mersul stelelor,de illuminate profunzimi (Dante, Shakespeare).Toate acestea devin o formă de histrionism metafizic. 
  
Traducerea critică a obiectului acestui eseu ar consta în descoperirea acelei iubiri eterne pentru femeie,prin care cuplul se întemeiază şi se dezvăluie totodată,prin despuierea logosului întemeietor de învelişul decorative, fără rădăcini ontologice.Esenţa iubirii se leagă de suflet,recunoaştere, înţelegere, memorie şi ajutor reciproc. 
  
Scris la limita dintre eseul poetic şi speculaţia filosofică, eseul lui Vasile Dorin Ghilencea e, mai mult decât o contribuţie notabilă, un exerciţiu de prestidigitaţie intelectuală, superior prin mobilitatea asociaţiilor. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Vasile Dorin Ghilencea În spatele icoanei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 304, Anul I, 31 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!