CONFLUENŢE LITERARE

GILBERT, ARIZONA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Anunturi >  Mite Măneanu/ MARTIRII NEAMULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARTIRII NEAMUL  

 

În frământata istorie a poporului român sunt însemnate cu roşu momente, fapte evenimente şi personalităţi remarcabile, care au marcat puternic conştiinţa generaţiilor, determinând cursul şi sensul evoluţiei societăţii de-a lungul veacurilor. Între cele mai pregnante sunt faptele martirice care au zguduit literalmente conştiinţa contemporanilor şi urmaşilor. De aceea, în anul în care comemorăm trei secole de la Martiriul Brâncovenilor, credem că este potrivit să amintim de un eveniment petrecut cu un secol înainte: moartea martirică, la începutul lunii august 1601 a Marelui Voievod, Prim Unificator de Ţară, Mihai Viteazul. Fapta şi opera strălucită precum şi sfârşitul martiric au trasat o brazdă adâncă în conştiinţa românilor care, de atunci după fericita expresie a lui Nicolae Iorga şi-au fixat ca program naţional, ţelul înfăptuirii unităţii naţionale, realizat peste scurt timp, la 1600 de Marele Domn. În aceeaşi ordine de idei martiriul din 15 august 1714 al lui Constantin Brâncoveanu, fiilor săi şi sfetnicul Ianache pentru vina( meritul ) de a-şi fi apărat, până la capăt credinţa, prestigiul ţării şi al neamului său pentru care lucrase cu determinare şi talent peste un sfert de secol, era confirmarea unei adevărate vocaţii a sacrificiului pentru unii dintre marii conducători ai poporului nostru. Un secol mai târziu, atunci când regimul politic turco-fanariot impus Ţărilor Române după Martiriul Brâncovenesc, devenise de nesuportat pentru societatea românească, avea să se ivească un alt Martir al Neamului: Tudor Vladimirescu, cel care, în iarna şi primăvara anului 1821, a îmbrăcat cămaşa morţii şi a pornit în fruntea pandurilor săi din Mehedinţi şi Gorj să înfăptuiască Revoluţia de Renaştere şi Redeşteptare Naţională aşteptată şi îmbrăţişată de Tot Norodul românesc sfârşind martiric întocmai ca predecesorii săi, în luna mai 1821. Ideile, impulsul şi exemplul sacrificiului său au impresionat însă puternic şi i-au însufleţit pe contemporani şi urmaşi, astfel că martiriul lui Tudor nu a fost zadarnic.  

Calea renaşterii naţionale, modernizării şi reformelor era deschisă, iar înfăptuirea acestora a devenit posibilă şi realizată în deceniile următoare.  

Într-un cuvânt, martiriul celor trei mari eroi ai neamului strâns legaţi de Oltenia şi Mehedinţi nu a fost în zadar, dimpotrivă, a marcat puternic conştiinţa contemporanilor şi urmaşilor determinând schimbări decisive în evoluţia societăţii româneşti.  

 

Mite Măneanu  

 

Referinţă Bibliografică:
Mite Măneanu/ MARTIRII NEAMULUI / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1301, Anul IV, 24 iulie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!