CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 255 din 12 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

VALOAREA FIGURILOR DE STIL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Maestrul Octavian Paler (Dumnezeu să-l ierte!), om de mare talent şi destinator al unei energii aproape unice până la sfârşitul vieţii sale, a folosit adeseori, cu o îndemânare de invidiat, poate cele mai multe şi reuşite figuri de stil, comparativ cu ai săi confraţi contemporani, pentru a ilustra ceea ce-şi propunea pentru interesul tuturor cititorilor şi ascultătorilor săi. A folosit figuri de stil şi in "lecţiile" despre politică şi politicieni, fără să-şi irosească energia şi înţelepciunea ori pofta de a le înmulţi.
Ei bine, toate figurile de stil folosite au fost apreciate, mai ales, pentru că spuneau adevăruri, pentru că înfrumuseţau vorbirea şi îmbogăţeau sensurile, pentru că umpleau de forţă expunerea maestrului şi întregeau imaginea omului ori a fenomenului la care făcea trimitere...
A trecut de la Iuliu Cezar, la Traian Băsescu... şi inima i-a cedat. Nu a mai făcut faţă figurilor de stil folosite de preşedinte! A fost aruncat peste balustradă, arătând drumul ieşirii din politică a celor 322! Ca ultimă figură de stil! Din "Umbra cuvintelor" a trecut in Lumea umbrelor, fără să aibă satisfacţia că şi-a încheiat misiunea...
Nu, nu a pierdut timpul şi nu a "aruncat mărgăritare porcilor". Cei care au avut norocul să-l citească şi să-l asculte, au avut multe de învăţat. Chiar şi despre politică şi modul "democratic" în care se înfăptuieşte ea în România…
Îl ascultam în această seară pe preşedintele suspendat, Traian Băsescu, încercând să compar, fără să vreau, unele figuri de stil folosite de cele două personaje nominalizate până in acest moment...
Câtă deosebire! Câtă detaşare la Octavian Paler şi câtă încrâncenare la Traian Băsescu!
Câtă francheţe la cel plecat din această lume şi câtă demagogie la cel ales să "ne conducă destinele"!
Câtă înţelepciune senină, nealterată, la primul şi cât de întortocheată şi alterată gândire canalizată spre un anumit scop, interesat, meschin, la al doilea!
Nu mi-am propus să subliniez greşeli ale preşedintelui şi nu doresc să influenţez pe nimeni dar, nu ştiu de ce, nu pot uita precizarea domniei sale referitoare la folosirea figurilor de stil. A găsit „explicaţie” la expresia folosita pentru a incita masele de oameni prezenţi la Constanta : "a fost o figură de stil"!
Un om politic, preşedinte al statului, foloseşte figuri de stil pentru a manipula, fără să realizeze răul posibil provocat de acea figură de stil. Oare?! Era vorba de "aruncarea peste balustradă a celor 322 de parlamentari care au votat contra României"! Dacă toţi de acolo erau minerii de tristă amintire, care au invadat cândva Parlamentul României în plină şedinţă, reuşea preşedintele Băsescu să-i oprească de la acte de dezordine şi vandalism ?!
În afară de "aruncarea peste balustradă", am reţinut votul "contra României". Adică, în interesul strict al expresiei, dacă zici Băsescu, zici România! Preşedintele Băsescu este într-o relaţie de UNICITATE cu România!
Ei bine, eu nu pot înţelege asta şi nici nu pot fi de acord cu ea !
Preşedintele suspendat era în faţa ziariştilor şi trebuia să găsească răspunsuri la întrebările incomode ale acestora. Dna. Dragotescu şi dl. Ciutacu, de exemplu, nu au apelat la urale şi la lozinci de genul "Huuuuo! Jos comuniştii! Hoţii, Hoţii!". Au pus întrebări la care dl. Băsescu nu a mai putut răspunde prin folosirea figurilor de stil. S-a apărat lamentabil, din punctul meu de vedere. A dat explicaţii pe care le-am mai auzit. A bătut pasul pe loc. Cu zâmbetul "cuceritor" pe buzele strânse a mare si neputincioasă răutate...
Aici nu a mai fost publicul adunat cu tot genul de promisiuni ale fruntaşilor PD si PLD din partea locului ori de la centru. Verva preşedintelui, maestru în faţa mulţimii fără pretenţii în alcătuirea frazelor şi formularea ideilor propagandistice, s-a topit în faţa ziariştilor puşi la punct cu destule secrete ale politichiei româneşti. De fapt, ei nu erau, presupun, semnatari ai unui anumit apel al „intelectualilor” menit să-l apere şi să-l încurajeze pe preşedinte. Poate nici nu sunt intelectuali în viziunea acelor semnatari "patrioţi" şi curajoşi...

P.S
Aceste gânduri au fost aşternute de mine în ziua de miercuri, 9 mai 2007, ora 14:51, pentru un ziar şi unele site-uri în care dialogam cu prieteni virtuali. Iată că au trecut deja patru ani şi cinci luni de la întâmplarea relatată foarte pe scurt…
Credeţi că s-a schimbat ceva în mentalitatea şi prestaţia preşedintelui ales al românilor? A „crescut” prin capacitatea de a înţelege legile general valabile ale societăţii, ale integrării, ale diplomaţiei şi ale discursului politic? În afara „invitaţiei”, lansată românilor, de a pleca peste hotare pentru găsirea unui loc de muncă ori lăsând de o parte numirea repetată a premierului Boc în fruntea guvernului, în pofida faptului că acesta a fost înlăturat din funcţie, perfect legal, constituţional şi democratic, găsiţi alte „figuri de stil" prin care s-a remarcat preşedintele românilor ori, poate, s-a smerit şi a renunţat la această manieră de manipulare?  

Referinţă Bibliografică:
VALOAREA FIGURILOR DE STIL / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 255, Anul I, 12 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!