CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 1217 din 01 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Doi oameni simpli, doi sfinti..
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Un om mare chiar simplu fiind, un sfant a pasit pe pamantul nostru, recunoscandu-i astfel importanta si mai ales totala desprindere de vechiul regim, unde mai mult ca sigur si-a avut contributia semnificativa in lungul sau pontificat, depasit ca numar de ani numai de Sfantul Petru (30 - 64/67) 34 sau 37 de ani si de Papa Pius al IX-lea (1846–1878) 31 de ani şi 7 luni , Papa Ioan Paul al II-lea avea in momentul decesului(1978–2005): 26 de ani 5 luni şi 17 zile de pontificat.  

Un papa care a facut bine oamenilor de rand, atata bine multimilor nevoiase prin caritate si predicarea evangheliilor ce – ‘mangaiau, a daramat Zidul Berlinului, a demascat ideologiile false ce urmareau doar sa continue subjugarea omului de catre om, a combatut lagarul moscovit si ideologiile ce degradeaza si umilesc omul, nu avea cum sa fie un papa comun.. Cunostea literatura universala, psihologie (sociala), istoria, mai ales pe aceia lesne de inteles a “Credintelor si ideilor religioase”, adica il cunostea foarte bine pe academicianul roman, Mircea Eliade, pe Marele nostru Poet, Mihai Eminescu, caruia i-a recitat poezia "Maica Domnului" in limba ei natala intr-o festivitate dedicata Sf. Fecioare Maria din cadrul Pietei Sf. Petru.  

A condamnat decizii politice defavorizante omului, conflicte si razboaie, fiind pacificator a ‘urecheat pe oamenii de decizie, presedinti si mai ales pe dictatori, fapte ce i-au creeat lui insusi un precedent determinativ la a fi urmarit, detestat si planificat la atentate deseori, chiar impuscat… A fost impuscat de la distanta mica, desigur un atentat planificat al anihila. A fost victima unui atentat dus la capat de Mehmet Ali Agca, chiar in piata Sfantul Petru, acesta a tras cu pistolul din apropiere, ochind desigur un organ vital. Acel glont aproape l-a costat viata pe papa, care avea sa afirme despre atentat: „o mână a tras cu glonţul, alta i-a modificat traiectoria”, facand referire la Fecioara Maria, pe care papa Ioan Paul al II-lea o venera in mod deosebit. In timpul vizitei sale din 1983 papa l-a iertat in mod public pe agresor, cu toate ca i-au ramas sechele...  

A dorit sa schimbe mentalitatea antisemitica atat de inradacinata si veche de milenii, a militat pentru libertatile si egalitatea femeii, a facut el insusi studii in favoarea mentinerii ‘vietii reprezentand ca fiind ceea ce avem mai sfant, a aparat valorile familiei etc. Le placeau papilor sfintiti sa stea printre oameni, insa tot legat de Papa Ioan Paul al II-lea, el a inchegat numeroase relatii diplomatice: la inceputul pontificatului sau fiind doar vreo 84, spre sfarsit s-au numarat peste 172, numai de aici distingandu-se capacitatile sale diplomatice si pacifiste. Ori acum despre acest Papa Francis, sunt mai multe pareri indreptatite precum ca ii continua munca si o implineste.  

Pentru toate acestea si pentru multe altele ce nu le-am putea cuprinde niciodata, multimile din piata Vaticanului aflate acolo ca urmare a raspandirii vestilor ce au anuntat ca papa _Ioan Paul al-II-lea _ apropiat de oameni tot timpul, se stingea din viata ( in ciuda bolii Sanctitatii Sale ce l-a urmarit multi ani si fata de care a rezistat cu orice chip, ca un alt fel de Iov..), atunci in momentul aflarii decesului papei multimile au fost stupefiate si totodata inspirate a face o cerere colosala si relevanta, au cerut inca din acel moment canonizarea lui!  

Desigur, a urmat la scurt timp, nu imediat ci vreun an, pentru ca este in fapt vorba de un indelungat proces de strangere a dovezilor, mai ales pe acelea ce stipuleaza infaptuirea minunilor, recunoasterea lor, toate convergand intr-un final, cu prima etapa - numirea lui ca “Fericit” la numai dupa un an de catre predecesorul sau in viata si acum, apoi spre recunoasterea ca “Sfant”. In fapt, pentru orice sfant este acelasi proces, dupa cum acestor sfinti. Pe Papa Ioan alXXIII-lea, chiar Papa Ioan Paul al-II-lea l-a numit “Fericit”  

Duminica s-a celebrat un eveniment de o importanta mondiala si planetara, chit ca nici nu ar privi toti crestinii in acest fel. Este vorba de un eveniment unic – canonizarea a doi papi pentru viata si lupta pentru Biserica, dar si pentru toate „membrele si madularele ei” din cadrul ei, dar si nu numai, in fapt pentru toata omenirea. Ridicarea la nivelul altarelor a celor doi Papi reprezinta pentru Papa Francisc o implinire deplina si o suprema bucurie, deoarece primul pontif, Angelo Roncalli –Papa Ioan alXXIII-lea - “a deschis tinerilor strada către credinţă”, iar cel de-al doilea, Karol Wojtyla -Papa Ioan Paul al-II-lea - “a dus înainte lungul său pontificat”.  

S-au implinit duminica aceasta atatea lucruri inedite, ce se petrec ca o prefigurare a unui eveniment istorit de o importanta covarsitoare, ca o coincidenta marcanta ce v-a schimba cu siguranta ceva intr-un viitor nu foarte indepartat:  

-doi papi in viata (eveniment unic!) s-au adunat pentru a canoniza alti doi papi, ceea ce nici doua figure papale n-au fost adunate vreodata intr-un loc, dar mite 4;  

-niciodata n-au mai fost sfintiti doi papi deodata!  

“Pentru prima data in istoria Bisericii universale vor fi inscrisi pe tableta sfintilor doi oameni, doua figuri memorabile de Papi: Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea.- “Pontifi foarte iubiţi şi populari, care au ramas în inima oamenilor şi care cu genialitatea lor operativă au deschis noi orizonturi pentru drumul Bisericii şi au marcat istoria lumii. Doi Papi diferiţi ca origine şi ca formare, dar amândoi mari prin nobleţea sufletului, prin umanitatea bogată şi prin extraordinara spiritualitate şi inteligenţă.” - scria Cardinalul Giovanni Battista Re.  

“CEREMONIE ISTORICĂ pentru doi SFINŢI MODERNI. Papa Francisc i-a beatificat pe Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea. “- un titlu..  

“Pentru prima oară în istoria sa, Biserica Catolică sanctifică în acelaşi timp doi foşti papi. Sute de mii de pelerini au venit astăzi la Vatican pentru a participa la slujba de sanctificare a foştilor pontifi Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea, oficiată de Papa Francisc şi la care a participat şi Benedict al XVI-lea.” – o alta stire  

Suveranul Pontif Francisc, in momentul canonizarii a recitat rugaciunea de beatificare in latina, amintind ca numai dupa lungi consultari, marturii culese si deliberari cu cardinalii si cu toate celelalte adunari canonice, a stipulat :"îi declarăm pe fericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea ca fiind sfinţi în rândul sfinţilor, decretând ca ei să fie veneraţi ca atare de către întreaga Biserică". Langa Sanctitatea si in dreptul Papei s-au aflat numerosi demnitari straini, precum si reprezentanti ai caselor regale, dar si numerosi cardinali si episcopi. In cursul ceremoniei, papa Francisc a salutat cele 98 de delegatii ale statelor si organizatiilor internationale prezente, printre care 24 de sefi de stat si printi ori capete incoronate - de la regele Spaniei la presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe.  

Interesant este ca a avut o mai mare importanta, chiar covarsitoare, pentru popoarele si oamenii de curand crestinati, acestia avand un mai mare interes, o mai mare disponibilitate/deschidere de a imbratisa mesajul de credinta cu care sunt incarcate astfel de evenimente si un mai mare entuziasm de a face tot ceea ce este posibil de al capta. Astfel, nu s-a facut cunoscut in mod expres ca din peste un milliard de pelerini, majoritatea nu sunt de origine pur europeana.  

Papa Francisc i-a beatificat, duminică, pe papii Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, două dintre cele mai importante personalităţi ale Bisericii Catolice, în piaţa Sf. Petru din Vatican, informeaza bbc.com.  

Papa Francisc a spus că cei doi noi sfinţi catolici Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea au fost "doi oameni curajoşi", care "au cunoscut tragedii, dar care nu au fost zdrobiţi de acestea", potrivit AFP.  

"În aceşti doi oameni, contemplativi ai rănilor lui Hristos şi martori ai milei Sale, se afla o speranţă vie, o bucurie nerostită şi glorioasă", a declarat actualul suveran pontif în timpul mesei celebrate imediat după ceremonia de sanctificare din piaţa Sf. Petru din Vatican.  

La începutul ceremoniei, Papa Fracisc l-a salutat şi l-a îmbrăţişat pe Papa Emerit Benedict al XVI-lea, predecesorul său. Presa străină relatează că fostul Suveran Pontif arăta mai "obosit şi mai bolnăvicios" decât în urmă cu un, când s-a retras de la conducerea Bisericii Catolice.Pelerinii polonezi, cu steaguri roşii şi albe, veniţi din ţara de origine a Papei Ioan Paul al II-lea, au fost printre primii sosiţi în Piaţa Sf. Petru, în dimineaţa acestei zile. "Patru papi într-o singură ceremonie este un lucru fantastic de văzut, deoarece istorie se scrie chiar sub ochii noştri", a comentat David Halfar, unul dintre polonezii ajunsi la Vatican.  

Referinţă Bibliografică:
Doi oameni simpli, doi sfinti.. / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1217, Anul IV, 01 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!