CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1133 din 06 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Valentine
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ziua de 14 februarie,a fiecărui an, este aşteptată cu nerăbdare de către negustorii de tarabe, de magazine şi de mall –uri, deoarece în această zi cresc vânzările la majoritatea produselor, în special, la cele specifice sărbătorii Valentine's day: inimioare, fundiţe roz, bomboane ambalate în ţiplă purpurie, amoraşi suspendaţi printre norişori pufoşi şi albaştri, iepuraşi şi ursuleţi de pluş, cărţi, felicitări, dulciuri şi tot felul de produse în formă de inimă, iar agenţiile de turism şi restaurantele oferă meniuri speciale pentru această ocazie.  

Originea sărbătorii  

La originea acestui faimos patronaj legat de ziua îndrăgostiţilor ar sta un fenomen legat de lumea păsărilor, şi anume “împerecherea acestora” chiar în data de 14 februarie. Unii cercetători în domeniul folclorului, pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lupercalia" şi care se desfăşura în aceeaşi zi, la Roma. Alţii spun că această credinţă vine din secolul XIV, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer.  

Tradiţia creştină  

Lumea creştină în data de 14 februarie îl sărbătoreşte pe Sfântul Valentin care îşi are obârşia într-o tradiţie a Romei antice, respectiv ser­bările numite Lupercalia, care se organizau, de fapt, pe 15 fe­bruarie, în onoarea zeităţilor Juno şi Pan. Pentru ca era şi o sărbătoare a fertilităţii, obi­ceiul cerea tinerelelor necă­sătorite să scrie biletele de amor, iar mesajele erau pu­se într-o urnă din care flăcăii de însurat extrăgeau, la în­tâmplare, câte unul. Con­form obiceiului, participanţii erau obligaţi să o curteze apoi cu precădere pe sem­natara mesajului ales, şi de aici, desigur, porneau tot felul de „mici poveşti de iubire”.

Biserica Romano-Catolică îl sărbătoreşte pe Sf. Valentin din secolul al V-lea d. Hr. cu binecuvântarea Papei Ghelasie I. În ziua de 14 februarie, romano-catolicii merg la biserică pentru a rosti rugăciuni, se spovedesc şi aduc sa­crificii. Zidarii se roagă pentru a primi binecuvântarea Sfântului, mai ales atunci când lucrează pe schele, în dimineaţa acestei zile se pune apă sfinţită în apa pe care animalele de casă urmează să o bea. Unii fermieri fac ocolul proprietăţii lor încă din zorii zilei, pentru a fi feriţi, chipurile, de hoţi şi de păsările hrăpăreţe. Apoi, acesta a fost scos din calendarul roman de sfinţi în anul 1969 de către Papa Paul al VI-lea, dar sărbătoarea a rămas în continuare în conştiinţa spirituală a credincioşilor.  

Interesant este faptul că, în prezent, nici Biserica Romano-Catolică şi nici Biserica Ortodoxă nu sărbătoresc niciun sfânt cu numele Valentin în data de 14 februarie. Astfel, potrivit Calendarului romano-catolic la 14 februarie, sunt pomeniţi Sfinţii Chiril şi Metodie, iar conform Sinaxarului ortodox, în aceeaşi zi, sunt pomeniţi mai mulţi sfinţi: Cuvioşii Auxenţiu, Maron, Avraam şi Sfântul Filimon, episcopul Gazei.  

În schimb, în cadrul Calendarul ortodox, pe lângă Sfântul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, întâlnim mai mulţi mucenici care au purtat acest nume: Sfinţii Mucenici Marcu, Sotirih şi Valentin - 24 octombrie, Sfânta Muceniţă Valentina - 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfânta Muceniţă Valentina - 18 iulie.  

Valentine's day, o afacere  

Este mai mult decât evident că toţi negustorii încearcă să prof­ite, în fond, iubirea comercială durează doar o zi. O zi în care majoritatea afaceriştilor încearcă din răsputeri să dea "tunuri": un buchet de flori - 40 de euro, o inimă de pluş de la 10 lei la 150 lei, o lumânărică sub formă de inimă ce arde doar o oră - 10 lei. În mod firesc, atâta timp cât există cerere, kitsch-urile vor continua să se vândă. Tot ce vrei şi ce nu vrei, de la vaze de ce­ramică, lenjerie intimă, maimuţoi, biju­terii, cărţi şi, de ce nu, papuci şi prosoape de baie. Toate ca într-un adevărat Turn Babel...  

Valentine's day, o provocare  

Sunt state, spre exemplu ţările islamice sau Rusia, care critică aspru fenomenul occidental “Valentine’s day”, spunând despre aceasta că este o sărbătoare superficială cu accente comerciale. În acest sens, sunt interzise tipărirea, fabricarea şi distribuirea de produse specifice acestei celebrări: cum ar fi cele care fac trimitere la sex, felicitările, florile, în special trandafirii roşii, ursuleţii de pluş.  

Astfel, în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, autorităţile au interzis sărbătoarea Sfântului Valentin, susţinând că este una “ce contravine culturii ruse”. Grigory Bolotnov, purtătorul de cuvânt al administraţiei din Belgorod, a declarat că sărbătoarea Sfântului Valentin nu are nimic de-a face cu tradiţia rusească, iar dacă ar accepta-o ar fi ca şi când ar introduce sărbătoarea “Vodka Day”.  

Valentine's day versus Dragobete  

Pe plaiurile mioritice, sărbătoarea tradiţională pentru îndrăgostiţi este Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de "omolog local" al lui Cupidonşi se ţine pe 24 februarie. Cu toate că aceasta este trecută în Calendarul ortodox, ea nu este o sărbătoare strict religioasă, ci provine din zona folclorului românesc tradiţional şi poartă numele fiului Babei Dochia. Ea simbolizează fiorul iubirii, dar marchează şi începutul primăverii, anotimpul în care întreaga natură se trezeşte la viaţă.  

Cu toate că au poveşti şi simbolistici asemănătoare, în duelul cu Dragobetele, Valentine's dayare un oarecare avans, deoarece şi-a însuşit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipă de relaţii publice imbatabilă. Totuşi, romanticul Dragobete îi face pe mulţi să viseze la început de primăvară, în pădure se dezleagă ciocul păsărilor care n-au plecat peste iarna, în grădini vrăbiile se strâng în stoluri, încep să ciripească şi să-şi dureze cuiburi. Cei mici urcă în deal să culeagă ghiocei şi brân­duşe, iar fetele strâng apa din zăpa­da ne-topită, cu care îşi dau pe obraz, pentru a-şi menţine tinereţea şi frumuseţea.  

Aşadar, sărbătoarea occidentală Valentine's day, cu tot fastul acesteia, rămâne o festivitate falsă, care nu are nimic în comun cu creştinismul şi, cu atât mai mult, cu tradiţia spiritualităţii româneşti.  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Valentine s day - o pseudo sărbătoare / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1133, Anul IV, 06 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!