CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1136 din 09 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Valentin – între sacru şi profan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
An de an, pe data de 14 februarie, bisericile, cultele şi organizaţiile creştine îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, considerat patronul spiritual al îndrăgostiţilor.. Tot în aceeaşi zi se serbează şi “Valentine's Day”, o sărbătoare occidentală. Dar, în tradiţia creştină, există mai mulţi sfinţi cu numele de Valentin, unii dintre aceştia fiind martirizaţi în aceeaşi zi, dar în zone diferite ale lumii. În această situaţie, se pune întrebarea: care este sărbătoritul? 
  
Mai mulţi Valentini 
  
Cel mai vechi Valentin se pare că este un teolog gnostic de origine egipteană care şi-a propovăduit dogma în Orient şi la Roma. Ereziile propovăduite de el la momentul respectiv au fost combătute de Tertulian şi Sf. Irineu. În epoca modernă, el este sărbătorit la 14 februarie şi este considerat patronul îndrăgostiţilor. 
  
Un al doilea Valentin pretendent la patronajul spiritual al zilei îndrăgostiţilor este un preot care apoi a devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în anul 180 d. Hr., în perioada persecuţiilor împăratului Aurelian. Moaştele sale sunt venerate şi astăzi la Biserica Sf. Valentin din Terni. 
  
Un alt preot creştin, pe nume Valentin, a vieţuit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea care era, la acea vreme, în plină campanie de război. Împăratul se confrunta cu o problemă gravă: tinerii nu se mai înrolau în campaniile militare pentru că nu voiau să îşi părăsească prietenele şi soţiile. Din acest motiv, împăratul a interzis logodnele şi nunţile în Roma. 
  
Valentin, preotul, neputând răbda păgubirea sufletească a tinerilor, pentru că majoritatea căzuseră pradă păcatului, dedându-se la desfrâu, a început să cunune, în secret, cuplurile de tineri ce apelau la el. Când împăratul Claudius a aflat că preotul Valentin a nesocotit hotărârea sa, l-a întemniţat pe părinte, care a şi murit ca martir, în închisoare. 
  
Uite, nu e Valentin 
  
Biserica creştină îl sărbătoreşte pe Sf. Valentin din secolul V d. Hr. cu binecuvântarea Papei Ghelasie I. Apoi, acesta a fost scos din calendarul roman de sfinţi în anul 1969 de către Papa Paul al VI-lea, dar sărbătoarea a rămas în continuare în conştiinţa spirituală a credincioşilor. Cu trecerea timpului, ea a fost înlocuită cu “Valentine's Day”, care are ca patron spiritual pe Cupidon, zeul iubirii.  
  
Motive laice 
  
Un motiv al acestui faimos patronaj legat de ziua îndrăgostiţilor ar fi acela că se presupune că în această zi, 14 februarie, se împerechează păsările. Această credinţă vine din secolul XIV, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer. Alţii pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lopercalia" şi care se desfăşura în aceeaşi zi, la Roma. 
  
Dragostea la români 
  
În România, sărbătoarea tradiţională pentru îndrăgostiţi este Dragobetele şi se ţine pe 24 februarie. Cu toate că aceasta este trecută în calendarul ortodox, ea nu este o sărbătoare strict religioasă, ci provine din zona folclorului românesc tradiţional şi poartă numele fiului Babei Dochia, Dragobete. Ea simbolizează fiorul iubirii, dar marchează şi începutul primăverii, anotimpul în care întreaga natură se trezeşte la viaţă. 
  
Ştefan Popa 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Valentin – între sacru şi profan / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1136, Anul IV, 09 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!