CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  VĂ INVIT LA DISCUŢII LIBERE!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încerc să iniţiez acest mod de dezbateri în acest grup, unde aşezaţi creaţiile voastre şi daţi valoare domeniului Artei şi Culturii al Poeziei!  
  
M-am gândit a numi subiect de dezbatere:  
  
Poezia privită şi analizată din toate unghiurile de către noi!  
  
Metafora şi emoţia elemente constructive ale poeziei. Când consumatorul de artă înţelege metafora însă nu e cuprins şi de emoţie, poezia nu-i decât o imitaţie, o reproducere dacă fugim cu gândul la pictură.  
  
Metafora şi alte figuri de stil sunt instrumentele subtile, într-ale construcţiei poetice. Sensul figurat al unui cuvânt, care-i mai puţin la-ndemână decât sensul propriu. Nuanţa unui cuvânt aşezat-n vers, nuanţă care-i mai puţin perceptibilă pentru unii însă savurată de cititorul educat.  
  
Alăturarea cu har a cuvintelor, cale sigură către acea provocare, liricul.  
  
Succesiunea cadrelor şi-n gemănarea lor. Contrastul, scoaterea în evidenţă. Cuvântul cheie, cuvânt ce poate descuia întreaga poezie, la fel cum o poate tine straşnic închisă! Ritmul, melodicitatea, partitura latura melosului unei poezii.  
  
Insinuarea care provoacă, dacă nu chiar determină, asocieri şi apoi curgeri către dezvoltarea substanţei din acea poezie.  
  
Alăturarea cu har a cuvintelor, altfel normale luate în singurătatea lor pot isca o metaforă mişcătoare, cărări cu ritm şi sens, odată descoperită cheia, devii un iniţiat. Unde simplu nu înseamnă nimic împuţinat dimpotrivă marchează postura în raport cu creaţia poetică şi critica ei.  
  
Nu mă consider un profesionist în a dezlega înţelesurile poeziei însă îmi place mult să-mi scald sufletul în lumina unor versuri reuşite. Aşez poezia lângă frumos, estetic, muzică, iubire şi sentimente. Poezie reuşită, te rupe de realitate şi te transpune în realitatea poetului, unde el reuşeşte să te seducă, să te pună pe gânduri, să îţi arate cum lumea ta poate străluci în mii de feluri, acea ezitare intre sunet şi sens. Adevărata poezie este aceea în care sunetul şi sensul se întâlnesc în consens, în fericire completându-se reciproc. Poezia se naşte dintr-o anumită stare, o predispoziţie a creatorului de a vedea altfel lumea, de a o reinventa, de a şi-o însuşi.  
  
Pentru a fi cititor de poezie îţi trebuie un simţ special, o predispoziţie de a gândi altfel.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
VĂ INVIT LA DISCUŢII LIBERE! / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 966, Anul III, 23 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!