AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Dona Tudor         Publicat în: Ediţia nr. 504 din 18 mai 2012        Toate Articolele Autorului

UNU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Mă întreb, de multe ori, unde stă înfiptă şi de unde se înmulţeşte blestemata rădăcină a duşmăniei dintre oameni? Găsesc de fiecare dată acelaşi răspuns. E în acelaşi loc în care a fost de când e lumea şi pământul. E adânc înrădăcinată şi şerpeşte încolăcită în amara şi nefericita diferenţă dintre săraci şi bogaţi. Dintre cel ce are şi cel ce nu are. Şi unul, şi celălalt jubilează la un vis cu o punguţă fermecată din care banii să curgă ca apa de izvor.  
Tocmai ieşirăm dintr-o campanie electorală în care candidaţi diabolici au stimulat şi fertilizat diferentele sociale. Electoratul, se presupune că s-a strâns disciplinat în bazine electorale şi a aşteptat, aliniat, cu gura deschisă, bobiţele cu promisiuni ale candidaţilor. Cu burta plină de răbdări prăjite şi ameţiţi de zornăiala cuvintelor s-au proptit în ştampila de vot.  
La încolonarea de seară şi-au văzut aleşii la televizor şi mulţumirea a fost generală. Domnul, doamna şi domnişoara şi-au încheiat sceneta acolo unde şi-au început-o: la cârciumă. Scenariul, pus la cale iscusit, ca pentru poporul din neamul lui Făt-Frumos din Lacrimă, s-a lăsat cu voturi ca icrele, din burta ştiucii, vara. Din păcate, pentru noi, cei de azi, avem în viaţa politică numai oameni politici. Ne lipseşte Omul de Stat. Când în platforma putredă a democraţiei se aşează, ales, cel mai cunoscut mincinos pe post de mare lider, competiţia socială e un sistem cleios între pătimaşi şi învrăjbiţi. Toţi promit să aducă Paradisul. Numai dacă sunt votaţi! Primim vise. Savurăm vise. Adorăm vise. Credem în vise. Cumpărăm aceste vise şi adormim cu ele în braţe. Omul politic ne face din vise, un ghem de vise şi ne pune să stăm după “sfântu’ aşteaptă”.  
Omul de Stat transformă visele în realităţi. Fiecare primeşte bucăţica lui de vis realizată. Chiar dacă nu reuşeşte să facă treaba aceasta integral, Omul de Stat are un loc aşezat în istorie. El are viziunea lui pentru Maine. Politicianul - pentru azi. Dacă nu participi la jocul politic, nu meriţi să fii luat în calcul la jocul puterii. Cine stă pe margine, pe margine rămâne. De multe ori, construim istoria ca o turmă de oi bulucită la răspântie, cu stăpânul în şanţ şi câinii de pază adormiţi.  
La viitoarele alegeri parlamentare, cu pasul lor disciplinat şi cadenţat în ritmul interesului ştiut şi băgat la cap, UDMR-iştii vor putea forma guvernul! Singuri! Dragul popor român, prins în competiţia de calomnii se va uita la televizor vrăjit de Ileana Cosânzeana. Ocupat să descâlcească exit-poll-urile n-o să mai fie în stare să se prindă de jocul politic de la grădiniţa maghiarimii.  
Deşi e simplu: unu’ pe faţă, unu’ pe dos.  
Referinţă Bibliografică:
UNU PE FAŢA, UNU PE DOS / Dona Tudor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 504, Anul II, 18 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!