CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 845 din 24 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Universul primăverii pe balconul unui bloc, povestire de Titina Nica Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de Titina Nica Ţene 
  
Universul primăverii pe balconul unui bloc. 
  
Am venit în Ardeal , din judeţul Vâlcea, în anul 1978. La început m-am supărat pe oraşul Cluj. Nu avea soare. In anul acela am văzut soarele numai în luna aprilie. Am cumpărat un apartament cu patru camere pentru că am locuit împreună cu părinţii soţului meu.L-am cumpărat în rate şi l-am terminat de plătit în anul 2004. Apartamentul e mic, are 7o m pătraţi, e la etajul unu, e foarte inteligent împărţit. Are două balcoane. Unul spre soare şi unul spre nord. La primele raze de soare , indiferent când, iarna sau începând cu primăvara, ne bem cafeaua pe balconul cu soare. Vara când e prea cald pe celălalt balcon dinspre nord. Cele două balcoane micuţe de la apartamentul nostru sunt universul şi tot ce înseamnă „acasă “ pentru noi. In glastre pe balconul dinspre soare am pus ghiocei şi zambile şi mereu le urmăresc să văd dacă au început să crească. Imi pare rău când soarele, venit prea devreme, păcăleşte florile şi ghioceii înfloresc. Iar îngheaţă şi iar înfloresc atunci când trebuie că ei sunt nişte luptători de la care avem ce învăţa . Mă uit în jur şi aproape toţi vecinii din blocurile de lângă noi şi-au închis balcoanele. Bine de tot. Ba ca să nu vadă soarele şi-au pus şi perdele. Îi văd privind, uneori ,pe geamul bucătăriei şi mi se par nişte oameni trişti, care în loc să iasă la aer pe balcon, aerul în cartierul Mănăştur e foarte curat, pădurea fiind aproape, stau închişi ca la puşcărie. Cineva mi-a explicat că asta vine din istoria ardelenilor. Eu tot nu am înţeles de ce se ascund, deşi am 35 de ani de când locuiesc în Ardeal. După ce se termină ghioceii şi zambilele cea mai mare bucurie a nostră e să schimbăm florile. Punem flori multicolore care înfloresc tot timpul verii până toamna târziu. Citim, bem ceaiul sau cafeaua şi ascultăm cântecul guguştiucilor pe care i-am adoptat şi le dăm să mănânce grăunţe pe geamul de la bucătărie. După ce mănâncă, niciodată, nu uită să ne cânte ca semn de mulţumire. Când plecăm în staţiune, la băi, ploaia udă florile care sunt de jur împrejurul balconului. Dacă e secetă, le udă unul dintre vecini. Avem vecini foarte buni cu care locuim pe scara blocului tot de 35 de ani. Anul acesta, în luna mai, împlinim, eu şi soţul, 50 de ani de când ne cunoaştem ,iar, la anul în 2014, 50 de ani de când ne-am căsătorit. Copiii, doi, sunt căsătoriţi şi sunt la casele lor. Nepoţii, patru, ne aduc cele mai mari satisfacţii. Fericirea nu trebuie căutată prea departe. Ea e aici în jurul nostru. Să păstrăm şi să înfrumuseţăm ce avem. Dacă visul nostru cel mai mare, de a avea o căsuţă cât de mică, aşa cum rezultă din poezia pe care o trimit “ VIS“ nu s-a putut îndeplinii, neavând posibilităţi materiale, ne-am făcut viaţa foarte frumoasă, aici pe balconul uni bloc. 
  
Titina Nica Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Universul primăverii pe balconul unui bloc, povestire de Titina Nica Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 845, Anul III, 24 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!