CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 679 din 09 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

UNDE SUNT MORILE DE APĂ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

UNDE SUNT MORILE DE APĂ?  

 

Morile de vânt şi de apă fac parte din categoria instalaţiilor tehnice populare care au avut la bază mecanisme uşor de acţionat şi de întreţinut, fiind construite şi concepute de-a lungul timpului de către meşterii populari. Fiecare moară avea un specific anume şi depindea de puterea apei sau a vântului. Pe teritoriul românesc apare în secolul 3 moara hidraulică care folosea puterea apei, supranumită moara cu ciutură. Morile cu ciutură (găleată) sau morile cu roţi orizontale s-au dezvoltat în secolele 4-6 fiind răspândite mai mult în zona Banatului şi Olteniei. Acestea erau construite pe râurile mici şi puteau avea de la una la şase ciuturi. Îmi propun să aduc în atenţia cititorului doar unele amănunte legate de acest fenomen benefic pentru acest spaţiu, multe secole.  

În Moldova Nouă pe râul Valea Mare, pornind din amontele minei Suvarov pe o distanţă de circa 6 km. Existau mai multe mori de apă, care funcţionau cu apa puţină a micului râu Valea Mare, reunit cu un alt mic râu de munte, Boşneagul, afluent al Dunării în final.  

Pe acest râu Valea Mare din Moldova Nouă au funcţionat încă din vremuri imemoriale următoarele mori de apă;  

- Din sus de Suvarov era moara lui Maria Pavel, care a dispărut odată cu deschiderea minei. Se pare că în locul rămas aici construindu-se o staţie de pompe pentru apa potabilă care alimenta mina şi era folosită la baia minerilor construită în incinta minei Suvarov.  

- O altă moară dispărută era şi cea a Ilie Lain la vechea haldă de steril din Suvarov.  

Pe Valea Mare pe aşa-zisă Ierugă, încă prin anii 1960 mai funcţionau următoarele mori;  

- Prima fiind în din jos de halda Suvarov a lui Nicolae Constantin, urmând a celor din familia Tismănarilor, Tudor şi Simion cunoscută şi ca moara de la Udroiu.  

- După trecerea podului, peste râu, era moara lui Costa NOVĂCESCU, moştenită de fiul său Toni NOVĂCESCU, zis Cârceag care a funcţionat încă multă vreme.  

- Imediat pe Ierugă era moara lui Toni Popovici  

- În continuare erau morile lui Borvicika Petru cu apă şi motor la fosta ORACA şi Silard ŞTURMER cu motor şi apă la vechea bază de recepţie. Imediat după ce treceai de podul de lângă depozitul de lemne pe atunci era moara lui Nicola Nicolae, iar în câmp era moara lui Costa PERA, fostă a lui Balea poreclit Miţi Falcă, iar înainte ca ogaşul morilor să traverseze şoseaua era moara sârbilor. Dar în locul unde acum se află acum Leoveanu era o moară cu apă şi motor. Deasemeni în Moldova Veche era şi moara fraţilor Costaş  

Acest ogaş sau aşa numita ieruga era folosit vara pentru irigarea câmpului şi a grădinii de zarzavat a CAP-ului din Moldova Veche. Desigur că această înşiruire sumară va reaminti doar cititorului că pe aici resursele energetice cele mai mici, erau folosite cu multă pricepere.  

Referinţă Bibliografică:
UNDE SUNT MORILE DE APĂ? / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 679, Anul II, 09 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!