CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 172 din 21 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Un weekend de activitati teatrale la Phoenix
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
justitia@justice.com

 

Un weekend de activităţi teatrale la Phoenix 
  
În perioada 14-30 septembrie a.c., o trupă de actori de la Teatrul Naţional “Lucian Blaga” şi “Teatrul de Păpuşi Puck” din Cluj-Napoca şi o trupă de actori din Franţa vor susţine două spectacole la Arizona State University, în Arizona. Ambele spectacole sunt sponsorizate de programul de Studii Româneşti de la Arizona State University, iar intrarea este gratuită. Menţionăm că sala Recital Hall, din cadrul conservatorului School of Music, unde vor avea loc aceste spectacole, are o capacitate redusă, de numai 110 locuri, iar uşile vor fi închise odată ce se va umple sala de spectacol. 
  
Informaţii asupra spectacolele sus-menţionate
  
La data de 25 septembrie, începând cu orele 7,00 PM, artiştii clujeni ai Teatrului de Păpuşi Puck vor prezenta spectacolul inspirat din “Cartea lui Apolodor” aparţinându-i poetului şi scriitorului Gellu Naum. Reprezentaţia va avea loc, precum am menţionat mai sus, în sala Recital Hall a conservatorului School of Music de la ASU din Tempe, AZ, [Download flyer] sub auspiciile programului de Studii Româneşti al cărui director este doamna Ileana Orlich, consul onorific al României în Arizona şi profesor de studii româneşti şi literatură comparată la această prestigioasă insituţie de învăţământ. Doamna Orlich predă de asemenea aici cursuri de literatură şi cultură şi conduce secţia de limbi, Germană, Română şi Limbi Slave din cadrul Facultăţii School of International Letters and Cultures. De asemenea, doamna Orlich este directoarea unui colaborativ cultural cu România şi alte ţări din Europa Centrală ale cărui activităţi includ un program de studii desfăşurat în timpul verii în România (la Facultatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, şi Universitatea Ovidius din Constanţa) şi în Ungaria, Austria şi Cehia. În anul 2000, doamna Orlich a obţinut recunoaşterea specială ca profesorul anului centenar, iar în 2004 a fost distinsă cu Medalia Ordinul Cultural al României, Ofiţer, Categoria A la Palatul Cotroceni din Bucureşti. În perioada 2006-7, doamna Orlich a fost Profesor Fulbright la Universitatea din Bucureşti. 
  
  
Un palmares bogat la Teatrul Puck din Cluj-Napoca 
  
Teatrul de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca, care a sărbătorit de curând 60 de ani de activitate, a luat fiinţă în anul 1950, având ca specific o activitate paralelă a celor două secţii: română şi maghiară, cu spectacole adresate cu precădere copiilor şi spectacole nocturne pentru publicul adult. În luna octombrie a acestui an va avea loc sub conducerea distinsei regizoare Mona Marian, care este şi directoarea Teatrului Puck, a 9-a ediţie a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL AL TEATRELOR DE PĂPUŞI ŞI MARIONETE PUCK, la care au fost invitate trupe de marcă din ţară şi străinătate. 
  
În cei 60 de ani de la înfiinţare, Teatrul "Puck" a înscris în palmares turnee şi participări la festivaluri internaţionale, după cum urmează: “Cenuşăreasa”, regia Mona Chirilă - turneu în Italia în anul 2005 şi în Polonia în anul 2006, precum şi o participare la Festivalul International de Teatru de la Madrid, iulie 2009 ; “Vasilache şi Mărioara”, regia Varga Ibolya - turneu în Germania în anul 2005; “Angajare de clown”, de Matei Vişniec - turneu în Arizona, SUA, la invitaţia programului de Studii româneşti de la Arizona State University, noiembrie 2007; “Istoria comunismului povestită bolnavilor mintal”, de Matei Vişniec - la invitaţia programului de Studii româneşti de la Arizona State University, octombrie 2008 şi   Hyeres, Franţa, în mai 2009; “Femeia ca un câmp de luptă”, de Matei Vişniec - turneu în Arizona, în cadrul conferinţei internaţionale de literatură comparată, organizată de programul de Studii româneşti de la Arizona State University, octombrie 2009. 
  
  
Bucureştiul interbelic 
  
La data de 25 septembrie, începând cu orele 7,00 PM, o trupă de actori francezi, colaboratori ai teatrului din Cluj-Napoca, va prezenta un spectacol cu texte din avangarda românească, cu referire la vechiul Bucureşti (între cele două războaie) şi perioada imediat următoare, până la instaurarea comunismului. Regizat de doamna Mona Marian pe un text conceput de doamna Marian în colaborare cu doamna Ileana Orlich, acest spectacol, ce aduce în prim plan rolul valoros al culturii române interbelice, va avea loc în aceeaşi locaţie, ASU Recital Hall. Spectacolul va fi susţinut în limba franceză, cu subtitrate în limba engleză. [Download flyer]. 
  
De la Recital Hall în centrul Phoenix-ului 
  
  
În data de 17 septembrie a.c. va mai exista un spectacol oferit de trupa de actori români, de la teatrul de păpuşi “Puck” din Cluj Napoca, în centrul oraşului Phoenix,la Great Arizona Puppet Theatre. Reprezentaţia, care va începe la ora 8:00 seara, este inspirată din aceeaşi “Carte a lui Apolodor”, iar accesul publicului se va face pe bază de bilete. 
  
   
Un eveniment inedit 
  
Prezenţa actorilor români la Phoenix este un eveniment inedit pentru comunitate şi un prilej de a-i invita pe toți iubitorii de teatru să cunoască mai profund cultura românească şi teatrul românesc. Totodată, salutăm iniţiativa organizatorilor şi le urăm mult succes oaspeţilor din România şi din Franţa în mijlocul comunităţii româneşti din Phoenix! 
  
Octavian Curpaş 
Phoenix, Arizona 
  
  
Referinţă Bibliografică:
Un weekend de activitati teatrale la Phoenix / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 172, Anul I, 21 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!