CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Silvia Katz         Publicat în: Ediţia nr. 88 din 29 martie 2011        Toate Articolele Autorului

UN VIS ÎMPLINIT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Noi oameni trăim şi ne hrănim cu vise. Atunci când nu ajungem la ceea ce dorim, începem să visăm şi ne închipuim că dorinţele noastre s-au împlinit măcar pentru puţin timp. E bine să visăm, mai ales atunci când viaţa a trecut peste noi şi am rămas dezamăgiţi de toate. Eu m-am visat mereu o pasăre care îşi căuta locul şi acum ştiu că l-am găsit aici, alături de soţul, prieteni şi familia mea. Aici mi-am îndeplinit visul meu de copil. Îmi doream mereu să ajung, să pot scrie poveşti pe care oameni să le citească. Acest gând s-a născut în mintea mea din clipa în care, am citit basmele lui Ispirescu şi Legendele Olimpului. La şcoală în clasele primare scriam poezii pe care le recitam apoi pe scenă. Eram întrebată de cei mari, ca fiecare copil de altfel, ce vreau să mă fac când voi fi mare, iar eu răspundeam mândră şi cu curaj: „Scriitoare!”. 
  
Nu a fost să fie aşa, deoarece viaţa cu rătăcirile ei m-a dus pe alte drumuri. Au fost ani în viaţă în care îmi scriam gândurile doar în mintea mea. A venit şi ziua în care visul meu s-a împlinit! În urmă cu câteva luni a avut în România lansarea primei mele cărţi, care se numeşte „Dreptul la viaţă”. În oraşul meu drag Craiova, la sediul bibliotecii franceze, în minunata Sală a Oglinzilor, au fost alături de mine prieteni de o viaţă, familia mea dar şi oameni necunoscuţi care au venit să mă cunoască. Din partea comunităţi evreieşti au fost profesorul Ardeleanu şi Doctorul Sabetay, care m-au felicitat, impresionaţi că eu, o oltenca am scris o carte în care spuneam că... „Pământul Sfânt” are nevoie de pace, iar poporul evreu are „dreptul la viaţă”. Le-am spus că această carte este o pledoarie a mea, un strigăt al meu împotriva celor care iau viaţa altora. Indiferent unde trăim şi din ce religie facem parte, nimeni niciodată în afară de Dumnezeu, nu are voie să ia viaţa cuiva. Doctorul Sabetay a spus ceva care m-a impresionat foarte mult referitor la faptul că, noi oamenii împărţim şi zugrăvim dumnezei, dar de fapt exista doar unul singur pentru toţi. Un mare adevăr şi i-am dat dreptate. Sunt în lume religii care mai mult dezbină oameni decât să-i unească. După discursul dumnealui, am avut o surpriză minunată. Editorul cărţi mele, Marius Ghica, a invitat din partea filarmonici din Craiova, pe un tată împreună cu fica lui, care au cântat muzică clasică. Fetiţa pe nume Andreia, a cântat la vioră acompaniată de tatăl ei la violoncel. A fost un moment emoţionant pentru toţi! 
  
După lansare am plecat spre casă, ţinând într-o mână cartea mea şi în cealaltă multe buchete de flori. Au fost clipe de mare fericire pentru mine şi m-am gândit atunci că eu, de foarte multe ori în viaţă, doar am atins fericirea fără să o fi trăit vreodată cu adevărat, dar atunci am simţit că ea era în sufletul meu. A doua zi am mers împreună cu soţul meu la sinagogă. Doctorul Sabetay ne-a prezentat la comunitatea evreiască, care ne-au primit cu ochii în lacrimi. Au rămas puţin evrei în Craiova şi sunt foarte bucuroşi când vine să-i viziteze cineva din Israel. În ziua aceia venise de la Bucureşti un rabin, ca să se roage împreună cu noi şi m-a impresionat că deşi era foarte în vârstă, a făcut atâta drum. 
  
La sfârşitul slujbei, am fost invitată să citesc prefaţa cărţii mele, după care am primit aplauze şi îmbrăţişări. Nu voi uia niciodată câtă durere am văzut în ochi acelor oameni minunaţi, dintre care mulţi mi-au povestit că nu au fost niciodată în Israel deoarece nu îşi pot permite costul unui bilet de avion. Chiar profesorul Ardeleanu, foarte în vârstă, un om deosebit, fost ziarist nu a reusit să vadă ţara poporului său. O pereche de oameni îmi povesteau că este visul lor de o viaţă, dar cum pensile în România sunt atât de mici, nu au nicio speranţă. Îmi doream în clipa aceia să am bani şi să-i aduc aici, dar nici cu mine viaţa nu a fost prea generoasă din acest punct de vedere. Mi s-a spus că în Craiova este singurul loc din Europa, dacă nu şi din lume unde există o piaţă, de fapt la o întretăiere de drumuri, o răscruce, care se numeşte „Piaţa Ierusalim”. Visul celor de acolo este să trimită un pictor în Israel care să ia imagini şi împreună cu un sculptor să facă în piaţa aceia ceva specific ca să amintească oamenilor despre pământul sfânt, dar tot problema banilor lasă de dorit. M-am gândit că pot fi oameni care vor citi aceste rânduri şi să-i poată ajuta să-şi îndeplinească visul. Eu l-am îndeplinit pe al meu şi vreau să merg înainte pe drumul vieţi mele şi să scriu până în cea din urmă clipă. 
  
Silvia KATZ-IANĂŞI 
  
martie 2011 
  
Israel  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
UN VIS ÎMPLINIT / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 88, Anul I, 29 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!