CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Fragmente >  Un slujitor al scrisului năsăudean, cronică de Mircea Daroşi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Mircea Daroşi  
  
Un slujitor al scrisului năsăudean 
  
Ioan Mititean este un valoros publicist şi scriitor al Ţării Năsăudului, pe care îl întâlnim foarte des în paginile cotidianului nostru ,,Răsunetul''.În scrierile sale se simte pulsul vieţii culturale din acest ,,Blaj al românimii nordice''.Tot ceea ce este semnificativ şi autentic se află,, în vârful peniţei'' sale, dând valoare şi sens oricărui eveniment care se desfăşoară pe aceste meleaguri. Spirit realist şi întreprinzător, cu o largă deschidere spre înţelepciune şi frumos, scrie mereu, cu talent şi emoţie, promovând diferite forme ale publicisticii şi ale altor genuri literare. De la articolul de ziar, reportaj, interviu şi până la scrierile monografice despre unele instituţii sau personalităţi culturale, toate le abordează cu succes, dovedindu-se un observator atent, un cercetător abil, un cărturar cu reale valenţe scriitoriceşti, care prin verbul său, ne transmite nu numai informaţii, ci şi un complex de trăiri afective. 
  
Ajuns la cea de-a treisprezecea lucrare cu largi rezonanţe în spaţiul năsăudean, dar nu numai, Ioan Mititean a devenit un scriitor cu o popularitate deosebită, înscriindu-se în rândul oamenilor de cultură de pe Valea Someşului Mare ca un artizan al vieţii spirituale şi un mesager al ideilor progresiste. Scrie frumos şi inteligent, are o frază caldă şi liniştită, bine închegată şi nuanţată. Operele lui sunt o adevărată avere la care ţine atât de mult. 
  
Printre cărţile care îl reprezintă se numără şi lucrarea intitulată ,, Liceul grăniceresc năsăudean'', apărută anul acesta în Editura,, Napoca Star''şi lansată cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea celui mai renumit liceu din acest colţ de ţară, Colegiul Naţional ,, George Coşbuc'' din Năsăud. Este o carte scrisă cu puterea,, încălzitorului de suflete''cum s-a dovedit în decursul carierei sale şi poartă pecetea acestei influenţe didactice. Nimic nu-i scapă din tot ceea ce şcoala, această coloană de lumină, a putut şi poate să ofere generaţiilor de copii şi slujitorilor ei. Martor fiind la multe acţiuni desfăşurate sub cupola acestei instituţii, mai întâi le-a trecut prin filtrul sufletului său şi apoi le-a turnat în tiparele ziarului ,, Răsunetul'', care i-a găzduit majoritatea articolelor scrise, începând din 1995 şi până astăzi. Prefaţa este semnată de scriitorul şi dascălul de istorie Ioan Seni. 
  
Sunt abordate aici, într-un cadru emoţional, performanţele elevilor şi ale profesorilor, gândurile de viitor ale generaţiilor de absolvenţi, întâlnirile de peste ani ale foştilor elevi, schimburile de experienţă , înfrăţirile cu licee din Franţa şi Austria, inconfundabilele maialuri năsăudene, aniversările, simpozioanele, lansările de carte, profesorii şi directorii acestui liceu şi nu în ultimul rând numeroasele personalităţi care s-au format, ori au slujit de-a lungul timpului în acest liceu. 
  
Cartea scriitorului Ioan Mititean este rodul unei munci încărcate de pasiune, talent , spirit de analiză şi sinteză , care dă frumuseţe şi bogăţie gândului curat prin arta cuvântului său. 
  
Mircea Daroşi 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Un slujitor al scrisului năsăudean, cronică de Mircea Daroşi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1055, Anul III, 20 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!