CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Marin Bunget         Publicat în: Ediţia nr. 303 din 30 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Un scris printre rânduri ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Atunci când vrei să cauţi, găseşti… şi mai ales când ai şi un motiv. (sau mai multe) Cineva, anonim desigur, a avut ideea să sugereze că de multe ori, “scrisul dintre rânduri” poate fi adevăratul înţeles al unei lecturari sau lecturi. Strecurat cu sau fără voie, pozitiv sau negativ, s-a dovedit că el există… şi chiar dacă nu există, există motive să poată fi sugerat. Nu trebuie să ne mirăm atunci când un cititor pune sub scrierile noastre, texte de răspuns, care aparent, nu au nici-o legătură cu textele pe care noi le-am scris. Fără să cădem în capcană, avem datoria să fim foarte atenţi la aceste răspunsuri. Există însă situaţii în care realităţile, sau de ce nu, răutăţile, ne pot depăşi. Prins în postura nelămuritului, nu-ţi mai rămâne decât varianta de a cere să fii lămurit…
Am să pun două exemple;  

Nu te privesc că eşti frumoasă,
Ci doar în suflet iţi citesc,
Când ochii tăi, privind, mă lasă
Întemniţat în nefiresc.  

Atunci când braţele-ţi mă cheamă
În braţele-mi se-ascund dorinti,
Şi gura-mi vrea, de bună seamă,
Sărutul buzelor fierbinţi.  

Cele două catrene fac parte din poezia sub care am găsit următorul comentariu;  

typo, îţi citesc, dorinţi!  

Vorbind simplu, româneşte, (că doar asta sunt) n-am înţeles mare lucru… nenorocitul de DEX, nu conţinea cuvântul “typo”… şi credeţi-mă că n-am găsit alt drum…  

Sub următorul text;  

M-am hotărât, de astăzi nu mai scriu,
E prea multă risipă de cuvinte.
Şi drept să spun, aproape că nu ştiu
De-or folosi cuiva, de-aci ‘nainte.

Nu este hotărâre de moment
Sau rezultatul nu ştiu cărui vis,
Ba, am primit chiar şi-un avertisment;
Că prea târziu m-am apucat de scris.  

Dac-aş fi fost o iotă mai precoce...
Ar fi-nţeles, primeam şi ajutor,
Dar nu am har, chemare şi… nici voce,
Mi-a precizat… puţin iscoditor.  

Şi plictisit, s-a-ntins în jilţul lui
Fin, aurit şi ‘nalt cât o cetate.
Aş fi dorit să spun, dar n-aveam cui,
Că mă simţeam jignit, fără dreptate.  

Am ridicat privirea şi i-am spus;
Prietene, ascultă-mă ce-ţi zic,
Vino mai jos, când stai acolo sus,
Orice-ai privi se vede mult mai mic...  

Am găsit comentariul următor;  

Stimatul meu poet, nu e risipă de cuvinte, e risipă a dragostei de oameni, de ţară, e risipă de suferinţă, de durere, e risipă de bun, de frumos când scrii despre univers, despre cei dragi sufletului...E o risipă deosebită... Versurile scrise nu sunt nişte fraze ce se pretind la rimă , aşezându-se în cuvinte pentru a se potrivi de dragul versului... Cuvântul pus este trăit, gândit, compătimit, susţinut, încurajat...Cele scrise trăiesc, plâng, suspină, duc dorul, se frământă, caută răspuns la întrebări din ale vieţii, ale soartei... Nu scrieţi pentru cei care nu vor să citească, nu risipiţi vorbe pentru ei, nu merită. Risipitor să fiţi pentru cel care citeşte şi înţelege... Cu risipa cuvintelor de drag şi dor să fiţi pentru cei de sus, pentru cei de jos, care v-au stimat, vă stimeaza, v-au apreciat, vă apreciază, au trăit şi trăiesc, regăsindu-se în versurile cu risipa - belşug în cuvinte...  

Comentariul, era rezultatul lecturari a mai multor texte pe care le-am scris. Ar fi trebuit să mă “îmbete” de bucurie. Urmând exemplul “citiri printer rânduri”, am găsit în el sensul unic al cititorului, sensul diferit al fiecărui cititor, în care răutăţile ascunse nu există, chiar dacă textul tinde de multe ori să ia direcţii diferite…  

Referinţă Bibliografică:
Un scris printre rânduri ... / Marin Bunget : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 303, Anul I, 30 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Bunget : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Bunget
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!