CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 530 din 13 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

UN PERSONAGIU CARISMATIC: KERA CALIŢA - tabletă - de CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN PERSONAGIU CARISMATIC: KERA CALIŢA 
  
Graţie programului TVR Cultural, de ziua Sfântului Anton de Padova, 13 iunie curent, am văzut emisiunea Confesiuni, având-o ca amfitrioană pe Iuliana Marciuc, iar ca invitată principală pe una din doamnele cu care Bucureştiul (şi ţara) se mândresc pentru că, oriunde se află, aduce un farmec împrejurului. 
  
E vorba de Kera Caliţa (doamna Laura Nicolau) – artistă în artele culinare, proprietara unei locante şi a unui bistrou numite la fel, Jariştea – după locul de baştină al soţului ei, Nicolau. 
  
Kera Caliţa, personaj carismatic, este îndrăgostită de teatru şi de artişti, dar şi ei de ea, după principiul: „Măi Ioane, dragi ţî-s fetele? –Îhî! – Da' tu lor? – Şi ele mie!” 
  
Spuneam că şi artiştii o iubesc „la nemurire” şi poposesc în spaţiile de graţie pe care, Kera Caliţa le-a amejajat în urmă cu 21 de ani pentru ei. Acolo îşi găsesc liniştea după zgomotul spectacolelor, o întreagă falangă de actori care sunt răsfăţaţi cu fineţuri gastronomice şi obiecte vechi, rare, pentru bucuria ochiului şi a inimii. O oază de rafinament artistic. Găseşti aici, preparate culinare speciale, simandicoase, delicioase, după reţetele lui Păstorel Teodoreanu, dar şi după fantezia 'mneaei, Kera Caliţa. 
  
Ea este o apariţie cel puţin exotică. Nu apare în public fără o pălărie imensă, sofisticată, ori asezonată. La început n-am ştiut ce hram poartă. Am văzut doar o femeie masivă, uriaşă, frumoasă (deosebit de frumoasă), cu ochi expresivi, cu buze voluptuoase, îmbrăcată într-o rochie roşie şi o pălărie neagră cu bordură-n carouri, dar cu mulţi trandafiri uriaşi – tot de culoare roşie. O nebunie! 
  
Madama are în locanta-muzeu, colecţie de obiecte vechi, rarissime, din patrimoniul familiei Marghiloman, Ghica, Bibescu şi alte familii de vază din Bucureştiul de altădată. Ştie rostul fiecărui obiect: un platou, pipa lui Marghiloman, evantaiul unei regine ş.a. Mai are, colecţie de pălării (peste 300) – pălării personalizate, făcute anume pentru recepţiile sau evenimentele actoriceşti sau măcar premierele Teatrului Naţional. Mai posedă o bogată colecţie de evantaie de toate mărimile şi culorile, şi încă o colecţie de bijuterii scumpe, scumpe, expuse pe pereţii locantei, pentru care, actriţele şi femeile mondene din Bucureşti şi din ţară, vin ca muştele după miere. Rafinate, fanteziste, veritabile, fel de fel de mărgele, cercei, pandantive, brăţări şi inele, vorba lui conu' Iancu, în cartea cu acelaşi titlu: „Inele, cercei, beteală”. 
  
Dar nu sunt kitsch-uri, doar de ochii lumii, grosolane şi de prost gust. Sunt foarte rafinate şi elegante. 
  
Kera Caliţa se dă în vânt după bijuterii şi după arta culinară. Ea este cu adevărat, o artistă. Merge aproape zilnic la teatru şi are păreri avizate faţă de piesele vizionate, faţă de jocul actorilor, regie şi scenografie. O părere de-a ei, valorează poate, mai mult decât a unui cronicar care vine doar de complezenţă la teatru, să-şi facă meseria. 
  
A vorbit mult, cu o dragoste nedisimulată despre idolul ei, Al.O.Teodoreanu, de celebrul Păstorel, de la care a învăţat enorm, pe care l-a citit din scoaţă-n scoarţă, inclusiv citatele latineşti, franţuzeşti, pentru epigramele, umorul (de neegalat), pentru talentul de prozator şi de gastronom. I-a făcut un portret admirabil la rubrica Remember. „Îl iubesc de mor” – a spus Kera Caliţa. 
  
Iuliana Marciuc a avut ca invitaţi speciali pentru Kera Caliţa, alte două personalităţi ale teatrului bucureştean: actriţa Emilia Popescu şi actorul şi interpretul Doru Tufiş, vechi amic de-al Kerei. 
  
Emilia a strălucit, ca de obicei, i-a făcut un laudatio doamnei Laura şi a subliniat câteva trăsături admirabile de caracter ale acesteia: generozitatea, dăruirea, gustul desăvârşit, faptul că ştie să adune actorii în jurul ei şi să-i facă fericiţi cu produsele din bistroul ei. 
  
Actorul Doru Tufiş – vechi prieten de-al familiei, a avut bunătatea de a cânta un şlagăr la modă al anilor '80, din repertoriul lui Joe Dasin. Şi care altul putea fi, decât: „Et si tu n'existe pas”. Cu o voce uşor voalată, frumos timbrată, guturală, îmbrăcat impecabil în smoking, pantofi asortaţi în alb-negru, joben, papillon, artistul s-a întrecut pe sine, graseind fermecător pe refrenul cunoscutului şlagăr. 
  
„Et si tu n'existe pas/ Dit moi pourqoi j'existerai?” – l-am ascultat cu nostalgia unui lucru de preţ, pierdut de multă vreme. 
  
Kera Caliţa – cred – avea ochii în lacrimi – pe care şi le masca discret cu evantaiul de mătase. 
  
A fost o emisiune pe cinste, după inima mea. 
  
Bun gust, rafinament, discreţie, stil şi farmec deosebit, doar într-o emisiune, numită sugestiv: „Confesiuni”. Asta a salvat, cel puţin o sută de emisiuni de aşa-zis „divertisment” (de gust cel puţin îndoielnic)– cu care ne exasperează televiziunile particulare de peste douăzeci de ani încoace. 
  
CEZARINA ADAMESCU,  
  
13 iunie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
UN PERSONAGIU CARISMATIC: KERA CALIŢA - tabletă - de CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 530, Anul II, 13 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!