CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 304 din 31 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Un moralist francez uitat: Chamfort
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un moralist francez uitat: Chamfort 
  
Articol de AL.FLORIN ŢENE 
  
O primă încercare de reconsiderare a operei lui Chamfort a făcuto Elena Vianu în eseul intitulat Moraliştii francezi, apărut în E.p.l , 1963., însă de atunci ”praful” uitării sa aşternut din nou peste numele acestuia. 
  
Născut într-un sat din Auvergne, în anul 1741, fiind copilul din flor al unei tinere şi al unui canonic, Chamfort studiază prin diferite şcoli şi ajunge preot fără parohie. Despre această perioadă când o povesteşte la cunoscuţi, concluzionează întotdeauna:”Iubesc onoarea, dar nu onorurile! “ 
  
Purtând acest nume de Chamfort a dat lecţii şi a scris predici cu plată pentru predicatorii mai puţini dotaţi. 
  
Căsătorindu-se, crezând că şi-a găsit liniştea sufletească şi căldura familiei, de care nu a avut parte, nu peste mult timp rămâne văduv. În aceste condiţii, trist şi însingurat se retrage în “cochilia” sinelui. 
  
În timpul revoluţiei de la 1789, se duce la Paris, unde a înfiinţat primul club al patrioţilor, alăturându-se extremiştilor revoluţionari, deşi Revoluţia i-a pricinuit multe neajunsuri. Şi-a dat seama că Revoluţia Franceză, aşa cum o judecăm şi noi azi, a fost un rău în evoluţia societăţii europene, şi nu numai. Ea a inversat valorile autentice, promovând non-valoarea şi a fost premergătoarea terorimului de astăzi. Când Revoluţia a degenerate în teroare, Chamfort a luat atitudine împotriva lui Robespierre şi Marat, dând dovadă de curaj civic, îndrăznind să-şi bată joc de tiranie şi de terorişti. Urmare acestei atitudini a fost închis din ordinal lui Robespierre şi, din disperare, a încercat să se sinucidă, fără a reuşi. Cu toate îngrijirile, a decedat în anul 1794, la numai 53 de ani. 
  
Scrierile sale au fost salvate prin grija scriitorului Breton Ginguene. 
  
Precum i-a fost viaţa, fără prea multe meander, fără străluciri exaggerate şi fără întâmplări spectaculoase, tot aşa a fost şi destinul operei sale. Aceasta foarte firav a fost menţionată în istoriile literare şi de criticii timpului. Opera lui risca să fie dată uitării.Criticul cu autoritate consacrată, Sainte-Beuve îl priveşte pe Chamfort cu subiectivitate, vădit neprietenos. Cu greutate îi recunoaşte, pe ici, pe colo unele calităţi, deşi în critica făcută altora, anonimi rămaşi până astăzi, găseşte multe cuvinte de laudă. 
  
Dar Sainte-Beuve nu este unicul care a căzut în această eroare.Alţi critici cu nume de rezonanţă în timpul lor s-au complăcut în această vădită ignorare a operei lui Chamfort, moralist remarcabil, cu sufletul avid de lumină. Lanson şi alţii ţin să prezinte totuşi ca pe o fiinţă asociată, înclinată spre cinism. 
  
Din perspectiva timpului istoric, care pune umbră peste părţile ne interesnate, scoţând în evidenţă esenţialul, Chamfort ne apare într-o veşnică goană după adevăr. El a fost un apărător verificat al libertăţii, înţelege totuşi că libertatea dusă dincolo de anumite limite degenerează în libertinaj şi apoi în teroare.A fost un adept al revoluţiei liberale, condamnă cu multă vigoare- înfruntând închisoarea- toate crimele şi excesele ce se comiteau în numele ei. Poziţia lui Chamfort în această situaţie este actuală şi pentru excesele din Revoluţia Română din decembrie 1989.El era de părere că o societate trebuie să aibă legi riguroase şi să nu fie prea mult şi prea des lăudată. Lucrurile bune se află în trecut şi este nevoie ca uneori să ne întoarcem la ele: “Il faut recommencer la societe humaine “- spunea el. Condamna josnicia, minciuna şi mediocritatea. Faţă de necazurile întâmpinate, a adoptat o atitudine de înţelepciune: “Când eşti lovit de relele societăţii universale şi de grozăviile întâlnite în capitală sau în oraşele mari, trebuie să-ţi spui: pot să se ivească nenorociri şi mai mari, consecinţă a combinaţiilor care se supun douăzeci şi cinci de milioane de oameni unui singur “ ... Aşa cum s-a întâmplat în timpul criminalilor de Dej şi Ceauşescu. 
  
Uneori, Chamfort adaugă acestor constatări nelipsite de sarcasm, afectarea unei bucurii şirete: “văzând ce se petrece în lume, cel mai mizantrop dintre oameni va sfârşi prin a se înveseli, iar Heraclit prin a muri de râs “ ...  
  
Maximile şi cugetările lui Chamfort denotă multă prospeţime, vioiciune şi înălţime de vederi: ele sunt prezentate sintetic şi unele cugetări se potrivesc societăţii omeneşti de astăzi, inclusiv României, fărăp să ai impresia că au fost scrise acum mai bine de două secole jumătate. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Un moralist francez uitat: Chamfort / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 304, Anul I, 31 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!