CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Romeo Tarhon         Publicat în: Ediţia nr. 373 din 08 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

UN COPIL NESPERAT - proză scurtă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se deciseseră să aibă un copil, poate prin adopţie... Medicii nu le certificaseră infertilitatea, investigaţiile şi examinările nu se clarificaseră, mai mult ipoteze, ei, între timp insistau, trecuseră câţiva ani... Fără un copil, căminul şi dragostea lor nu se împlineau. 
  
Ea se oprea şi zăbovea tot mai des şi mai îndelung, în drum spre casă, în faţa orfelinatului. De după gard, micuţii: Mama!... Mama!... 
  
El prin parc, la leagăne, suspinând... 
  
Acasă, împreună fiind, se simţeau uneori poroşi, inutili, abătuţi... Fiecare, când şi când, încerca să-i spulbere celuilalt căinţa, să i se substituie, să-i alunge tristeţea, să-i alimenteze speranţa... Se resemnau, acceptase fiecare în sine, pentru celălalt, ideea adopţiei. S-au consultat, şi-au destăinuit decizia, au coincis... Să mai aştepte totuşi, medicina face progrese, uneori şi minuni, să mai încerce şi între timp să se informeze, să depună dosarul... Şi să-şi trăiască din plin celelalte satisfacţii şi bucurii de după serviciu: el pictura, ea pianul şi ambii, în zilelel libere, să călătorească, să se supună altui ritm şi efort, să se izoleze altundeva decât în porii ambianţei conjugale, în nodurile reţelei de obişnuinţe reflexe, cotidiene. 
  
Porneau cu automobilul...Proiectau din timp escapadele, planificau itinerariul şiobiectivele şi uneori plecau spontan, spre a evita casa, oraşul... Fugeau... Ţinteau munţii, piscurile, peşterile, grotele, cascadele, pădurile, defileurile... Escaladau cu profesionalism, se aventurau să investigheze, să desconspire natura şi să-şi răsfeţe retina şi celelalte simţuri pierduţi în imensitate şi cât mai aproape de cer, refugiaţi în hipervolum şi frumuseţi sălbatice. 
  
-Pe aici, uite, nu vezio urme de om. Nu-i aşa că e minunat să fii primul care calcă pe un tărâm virgin? 
  
-Totuşi, imaginează-ţi, în sutele de mii de ani, este imposibil... 
  
-O, desigur, vroiam să spun că aici nimeni nu a intervenit mai recent, nu a ajuns în acest loc aproape inaccesibil... Noi doi am reuşit! Nu regreţi, nu-i aşa? 
  
-Dincontră, sentim,entul e teribil, mă temeam că nu vom izbuti, mai sunt şi riscurile... Suntem doi nebuni... 
  
-Hai să înnoptăm aici! 
  
-De acord şi vom coborâ în zori. Instalăm cortul între cele două stânci... 
  
-Gândeşte-te la cină, eu dau o raită prin preajmă, cred că nu departe există un izvor... Ascultă! Ca un susur de apă, nu?... 
  
-Chiar şi în aer se simte umiditate... Să nu te depărtezi prea mult... Mi se pare cam cald.... 
  
-Şi mie, parcă nefiresc la o asemenea altitudine. 
  
Platoul îngust, suspendat pe coasta versantului, era nu mai mare decât un teren de fotbal şi înveşmântat de o vegetaţie ciudat de bogată şi variată: speciicare îl contrariau cu cât înainta... Temperatura aerului creştea evident. Se strecura prin desiş urmărind susurul care se amplifica. Auzea inconfundabil apa curgând şi simţea aburi, condens...”Un izvor termal” s-a gândit, „o zonă vulcanică neadormită”... Înainta mânat de descoperire. „Totuşi, şi-a amintit, harta nu specifică acest relief, zona e nudă, nici versantul nu apare”... un pâlc în faţa lui, s-a aplecat să se strecoare... Năduşea, aburii ca de saună, plante mai mult tropicale... Era uimit. Soarele, la asfinţit, ca un glob vaporos, orbitor, uriaş...”Imposibil! Soarele este dincolo de munţi, dacăp nu a dispărut după orizont”... Ploua ca într-o seră supraîncălzită şi supra saturată, un aer înabuşitor... Bocancii i se afundau, aluneca şi abia mai înainta, l-a cuprins teama. S-a rostogolit peste o piatră, pe pantaextrem de abruptă. I se părea sau chiar cădea acum în gol... Un gol care nu se mai sfârşea... 
  
Trecuse mai bine de două ceasuri şi ea îl căuta alarmată, îi luase urma intrigată că cina se răcea. Amurgul făcuse loc unui întuneric de vid umplut cu funingine. Undeva, peste desişuri şi contuiruri indefinite, zărera pete de lumină difuză, ca de soare la apus, mascat de relief. S-a lăsat condusă de susurul lichid şi sursa de lumină... 
  
-Copilul dumneavoastră este cam străveziu... E aproape verde!... Deceţi-l la pediatru doamnă! E parazitat şi anemic, desigur.... 
  
-Nu, doamnă, copilul nostru este perfect sănătos, e în afara oricărui pericol. Noaptea e alb şi creşte, ziua e verde, aşa este el, are fel de fel de amintiri, a învăţat unele cuvinte... Nici medicii nu se mai miră .... Mie îmi spune „mama” iar soţului meu tot „mama”... E un scump!... 
  
-Lasă, iubito, hai mai bine în piaţă, să cumpărăm salată, mazăre, spanac, verdeţuri!... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
UN COPIL NESPERAT - proză scurtă / Romeo Tarhon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 373, Anul II, 08 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Romeo Tarhon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Romeo Tarhon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!