CONFLUENŢE LITERARE

DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII

Acasa > Impact > Analize >

Autor: Ilie Chelariu         Publicat în: Ediţia nr. 182 din 01 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Un comunicat care nu înseamnă nimic

Distribuie!

Distribuie!       Aboneaza-te!
Legendarul, de-acum, personaj care semnează “Consiliul USR” a emis un comunicat pe care-l reproducem integral, cu obişnuitele greşeli, spre amuzament sau enervare (după gusturi şi tabără):

“Reunit în sesiune ordinară, mier-curi 8 iunie 2011, Consiliul USR face următoarele precizări:

1. Ca urmare a unui vot din 2005 al Consiliului, USR a adresat CNSAS soli-citarea de a verifica dosarele de securitate ale membrilor Consiliului şi ale redac-torilor şefi ai revistelor editate de USR.

2. CNSAS a comunicat până în acest moment rezultatele verificării pentru un număr de 66 din 85 de solicitări, trei dintre răspunsuri au fost de colaborare cu Securitatea. În aşteptarea deciziei judecătoreşti, Consiliul a luat act de ele şi, conform legii, le-a făcut publice.

3. Referitor la scriitorii, membri în Consiliu sau redactori-şefi, şi pe care CNSAS i-a declarat colaboratori, Con-siliul s-a mărginit la a constata faptul ca atare, fără a cere sancţiuni sau măsuri împotriva acestora. A existat o singură propunere de suspendare, respinsă prin vot.

4. Deşi atitudinea Consiliului a fost cât se poate de decentă, s-a declanşat o întreagă campanie de presă. USR a fost acuzată că nu-şi apără scriitorii. Campania i-a avut uneori ca protagonişti pe scriitorii declaraţi colaboratori, alteori pe colegi ai lor sau chiar membri în Consiliu, în care nu şi-au spus părerea, preferând să scrie ulterior în presă. Campania a fost virulentă în acuzaţii aduse Consiliului şi preşedintelui USR. Au existat şi ameninţări cu demisia. Consiliul USR declară pe această cale că îşi asumă răs-punderea solicirtării către CNSAS de a verifica dosarele membrilor săi şi a modului în care a gestionat răspunsurile priomite.

5. Consiliul USR constată cu părere de rău că o decizie a sa, menită a limpezi lu-crurile, s-a transformat într-o campăanier care urmăreşte compromiterea conducerii actuale a USR. Consiliul constată şi că, în aceeaşi ordine de idei, procentul membrilor săi care au colaborat cu securitatea este redus. Excepţiile nu sunt desigur de natură să bucure pe nimeni, Consiliul a luat act de ele, cu amărăciune, fără a le judeca sau penaliza”.

Ar fi greu de tras o concluzie din îmbârligata misivă, dar concluzia este că nu înseamnă nimic în economia problemei colaboratorilor cu Securitatea. De fapt, chestiunea este mult mai complicată: De ce numai colaboratorii respectivei instituţii? Dar ceilalţi colaboratori, ai altor servicii străine, sunt mai demni? Şi de ce numai cei care au fost? Cei care sunt nu contează? Dar agenţii de influenţă care se folosesc de poziţia de membru USR? Mă refer de cei plătiţi de partide, de serviciile secrete, indiferent ale cui, sau de anumite state cu interese în România.

Domnul “Consiliul USR” are să spună că n-au cum să afle. Sunt de acord. Dar trebuie să fie şi el de acord că introducerea unei declaraţii-tip pentru fiecare scriitor ales la filiale sau “la centru” este necesară. La fel, pentru orice angajat prin birouri sau prin redacţiile revistelor păstorite sau finanţate de USR. În declaraţia-tip, subiecţii trebuie să ne asigure, sub semnătură, că nu au colaborat cu Securitatea sau cu vreun alt serviciu secret, şi nu vor colabora atât timp cât ocupă funcţii în USR. În caz de declaraţie mincinoasă, o ştie orice avocat, USR va putea să-l ducă în justiţie pe respectivul şi să-i ceară daune morale.

Iată cum, foarte simplu, dacă ar vrea “Consiliul USR”, s-ar rezolva destul de simplu problema şi s-ar asana zona de decizie a Uniunii.

Cât despre respectivii, ca şi “prietenii lor” care cer să fie apăraţi, să se mai abţină, atât de la proteste, cât şi de la candidaturi. Pentru că încă le merge prea bine...

Referinţă Bibliografică:
Un comunicat care nu înseamnă nimic / Ilie Chelariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 182, Anul I, 01 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ilie Chelariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Chelariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ