CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  Un chip ca o icoană -Mircea Motrici
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se va găsi vreodată cineva să spună că nu a auzit de Mircea Motrici, pâna în clipa în care să plece în ceruri ? Poate generatiile aduse pe lume după anul Domnului 2008 . 
  
L-am cunoscut pe Mircea Motrici, în anul 2004; anul închinat lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, atunci când s-au împlinit 500 de ani de la trecera la cele veşnice a marelui Voievod. Eram invitată la Siret şi Suceava cu o expoziţie de grafică .La Siret , fiind Zilele Culturii Siretene printre invitaţii speciali ca ; Ion Popescu-Sireteanu, Ion Cozmei, Vasile Schipor, Ion Drăguşanul, Silvestru Pânzariu, Ion Grigore şi Lucia Grigore, Ion Bodnar , s-a aflat şi Mircea Motrici . 
  
Mi-aduc aminte de vocabularul său cu sonorităţi bucovinene de parcă-ţi bucura sufletul cu muzicalitatea ei, cerându-şi voie să-mi ia un interviu în legătură cu ezpoziţia mea de grafică. Generos cu inspiraţie bogată de cuvinte, iubitor de-a şti cât mai multe despre armoniile grafice ale lucrărilor mele, cu bună-credinţă şi sufletul deschis,a început să vorbească în grai bucovinean domol, de-ţi desfăta auzul. Înalt ca un brad, voios ca un copil, dăruit nu numai cu frumuseţe, mult talent, cu bunătate, dar şi cu o memorie fenomenală . De-l vedeai o singură dată-n viaţă, a doua oară îl recunoşteai aducându-ţi aminte de cuvintele sale grăite parcă de un călugăr cu duh profetic.. 
  
Aşa ne-am cunoscut personal, legându-se între noi, o prietenie şi mai strânsă după ce mi-a mărturisit în finalul discuţiei noastre, că şi dânsul scrie proză şi poezie. Este membrul al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iasi, şi acolo la acea atmosferă culturală, are cărţi la standul de carte, unde erau prezenţi şi ceilalţi invitaţi cu cărţile lor . 
  
„ Aici m-am născut ... şi de câte ori mi-am dorit să am timp să aştern slovă după slovă, despre Bucovina mea dragă, despre toate lăcaşurile sfinte ale acestui binecuvântat pământ, despre tradiţiile noastre pe care le-am cunoscut şi le-am văzut, despre oamenii locurilor; rodul tuturor popasurilor mele ca reporter „ mi s-a destăinuit Mircea Motrici . 
  
Cuvintele sale despre Bucovina dragă, curgeau fără încetare.  
  
„Pădurile de brazi cu aroma lor profundă în parfumul de cetină, şi narcisele crescute prin curţile gospodarilor, cu mirosul lor ales. Datinile din sărbători cu cântece frumoase şi straie parcă unice în această lume. „ 
  
Mircea Motrici a lăsat în lăsând în memoria mea, talentul unui mare povestitor.Tot ce spunea ,o făcea cu o mare tărie de suflet. 
  
Mi-aduc aminte, de o altă expoziţie personală din octombrie 2005, deschisă la Complexul Muzeal Bucovina. Expoziţia s-a numit „Omagiu lui Enescu „ Prezent aici cu soţia sa Rozalia,s-a minunat de toate graficele în peniţă, dedicate marelui compozitor. La plecare mi-a spus; „mâine vă invit să mergeţi si dumneavoastră în localitatea Mitocul Dragomirnei , este o întâlnire între gospodarii satului Mitocul Dragomirnei cu nişte gospodari dintr-un sat din Ucraina, . Acestea sunt sate înfrăţite. 
  
Trebuie să fiu prezent. Vor veni şi oameni de cultură, scriitori.  
  
I-am răspuns că voi ajunge acolo, fiindcă cunosc zona deoarece Mănăstirea Dragomirna, este un loc,unde eu mă simt ca şi acasă. 
  
Zi frumoasă la început de octombrie, pe timpul culesului viilor. Cu o masă îmbelşugată, întinsă în curtea primăriei din Mitocul Dragomirnei, sub umbra unor arbori umbroşi, oaspeţii unul şi unul, iar gazdele dispuse a face cinstea cuvenită, stimulând închinăciunile pentru sănătate şi pentru toată buna-sporire în familiile fiecăruia. Mi se părea ceva ieşit din comun nemaifiind prezentă la un asemenea eveniment . Iar în mijlocul comunei Mitocul -Dragomirnei, nu ajunsesem niciodată, fiindcă nu m-a interesat. Prezenţa mea acolo, era până la marginea comunei, la Mănăstirea Dragomirna. 
  
Acolo, m-am simţit ca şi acasă , fiind alături de Mircea Motrici , şi alţi suceveni cunoscuti . Din mijlocul Mitocului , puteai vedea toate împrejurimile sale, codrul înconjurat de verdeaţă prin spărturile căreia se întrezăreau locuri pitoreşti precum şi ruinele cetătii de apărare a lui Stefan cel Mare ( Cetatea de Scaun a Moldovei ), aducând aminte de vremurile şi timpurile apuse. 
  
La acea masă îmbelşugată, unde limbile s-au dezlegat, au început să curgă poveste după poveste, însoţit de cântecul păsărilor şi şoatpta din freamătul pădurilor din împrejurime, lunecând printre luminişurile lor către o parte din stâncile şi zidurile cetăţii, cât şi o parte a codrului, ce mi se parea atat de mic fiindcă era aproape de graniţa. Tare m-am minunat de acea zi ! 
  
Aşa mi-am dat seama de adevărata sa omenie. Niciodată nu dorea să renunţe la bucuriile unei vieţi normale. Întotdeauna se afla în centrul artei sau alături de scriitori, să poată vorbi despre ei, despre opera lor .Pe lângă meseria de reporter, la care trebuia să dea informaţii exacte, Mircea Motrici, era şi scriitorul care prin harul său a scris despre mari slujitori ai bisericii ortodoxe române, el însuşi cu mare evlavie şi credinţă în Dumnezeu, strămoş a unui evlavios călugăr. Întotdeauna, cerceta, asculta şi vizita. Din toate acestea la un loc, geniul său fabrica literatură de specialitate.  
  
În anul 2004, însuşi Preafericitul Părinte Teoctist- Patriarhul Bisericii Ortodoxe-Române scria ; 
  
„ Mă bucur că nepotul părintelui Arhimandrit Dionisie Udişteanu, este un distins mânuitor al condeiului şi trăitor al sentimentului de readucere în actualitate, nu numai a persoanei cunoscută de mine, ci şi a operei scriitoriceşti şi a întregii activităţi a acestuia, atât de folositoare bisericii noastre. 
  
Pentru toate aceste restituiri, binecuvântăm osteneala autorului şi a iubitorilor de biserică, cei care prin scriierile lor sau prin alte fapte bune din artă,sunt adevăraţi ziditori de suflete .” 
  
Astfel s-a născut pe rând cărţi, nenumărate cărţi de proză şi poezie. Despre uncheşul său, Arhimandritul Dionisie Udişteanu, care a slujit ultima parte a vieţii sale , la Sânta Mănăstire Slatina , mai sus de Fălticeni, mănăstire, în cimitirul căreia Preacuviosul părinte, îşi are somnul de veci. 
  
Mircea Motrici, nu dădea sfaturi; nu-i plăcea să vorbească despre el, despre totă munca sa care cerea timp si renunţare la multe lucruri ; îi plăcea să vorbească şi să scrie cu mult drag despre alţii. Există în memoria mea atâtea amintiri frumoase despre acest om şi prieten adevărat, despre locurile unde l-am întâlnit şi hărnicia sufletului său. 
  
De aceea, niciodată nu vreau să uit pentru că nu pot uita, imaginea acestui om, acestui suflet tulburător de credincios, bun la suflet, cu un spirit strălucitor în tot ceea ce a făcut prin faptă şi prin gândurile sale. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Un chip ca o icoană -Mircea Motrici / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 266, Anul I, 23 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!