Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Manuscris > Jurnal > Mobil |   


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 785 din 23 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

ultima oară...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Partea a II-a  

 

Când seara se despletea din înaltul cerului, trăgând draperiile peste lume, Lia era bucuroasă pentru că întrerupea activităţile de peste zi, se aşeza în pat, închidea ochii şi visa, înfăşurată în mii de gânduri, în linişte, la Paul. Îi plăcea să se joace cu imaginaţia, să facă planuri cu el, să se plimbe la braţul iubitului ei prin sfere neatinse de omenesc. Îi plăcea să se rupă de cotidian şi să se ancoreze în extensia aceea înaripată a zborului peste tărâmuri înmiresmate de iubire.  

Nu de puţine ori, ca şi de astă dată, fetiţa sa, Teo, a întrerupt-o din clipele fanteziilor sale, unde personajul principal era ea, iar Paul, sufletul ei pereche.  

-Mami, mami! Ce faci? Te strig de minute bune, iar tu nu-mi răspunzi! Ce-ai păţit? Nu mai auzi?  

Doamne, de-ar şti fetiţa unde-i zboară mamei gândurile, prin ce tărâmuri fermecate călătoreşte, i-ar înţelege lipsa de atenţie! Ar înţelege că briliantul care se ascunde în ea şi-a găsit, în sfârşit, bijutierul care să-l şlefuiască cât mai frumos. Dar, chiar dacă relaţia cu fetiţa sa era foarte strânsă, tot n-ar fi fost momentul potrivit să-i facă mărturisiri complete, să-i vorbească despre dragostea care o străbatea, acea picătură magică care era Paul, care o înălţa cu fiecare atingere.  

Trezită din visare, Lia acordă atenţie fiicei sale, ieşind din orizontul tainicei sale iubiri. Teo este fetiţa din prima căsătorie, un copil minunat, în vârstă de 12 ani, acea corabie magică în care se aşează Lia când tumultul vieţii o pune la încercare. De când soţul ei a murit, Lia a luat multe decizii împreună cu fiica sa, un copil inteligent, cu o gândire matură. Aşadar, ochiul de copil al fetiţei a hrănit-o pe Lia cu inocenţă şi entuziasm, a ajutat-o să-şi adune forţa pentru a merge mai departe.  

-Mami, aş vrea să-ţi citesc povestea pe care am scris-o astăzi şi care este, de fapt, visul pe care l-am avut azi-noapte. Este un vis minunat în care se făcea că eu sunt o prinţesă care s-a îndrăgostit de un prinţ. Am aşternut-o pe hârtie, iar acum, aş vrea să o asculţi şi tu, ca să-mi zici dacă îţi place.  

Lia aproape roşi, sesizând entuziasmul din vocea fetiţei pe care-l recunoscu ca fiind efectul sentimentului de îndrăgostire. Simţea că fetiţa ei este îndrăgostită şi şi-a proiectat acest sentiment în vis. Uimitor, cum se leagă toate! Mama şi fiica înaripate în poveşti de iubire! Trebuia să fie foarte atentă, fetiţa traversa tocmai vârsta când apar primii fluturi jucăuşi în stomac, perioada când timpul alocat învăţării s-ar putea să piardă teren în favoarea ... jarului fierbinte din inimă.  

Aşadar, cu un zâmbet larg, îşi privi fetiţa şi o îndemnă să dea citire textului aşternut pe hârtie.  

Spre bucuria sa, observă că povestea era bine scrisă, chiar nu-i găsea greşeli în redactare. Ştia că Teo are veleităţi literare şi le dovedise de timpuriu, prin compunerile şcolare, care primeau mereu laudele colegilor şi ale învăţătoarei. Teo descria cerul visului în culori nedescoperite până mai ieri, se juca în iarba moale a dragostei dintâi şi părea pătrunsă de mirajul iubirii unei adolescente.  

Lia observă cum, sub ochiul său de mamă, fetiţa înflorea, era atât de frumoasă, iar strălucirea din ochi ei, atunci când rememora visul, era una de neconfundat, ochii îi erau două candele aprinse de stele. Radiau o lumină specială. Nici nu a sesizat când povestea a ajuns la final, decât când fetiţa a întrebat-o:  

-Ţi-a plăcut, mami? Crezi că am aşternut-o frumos, pe hârtie? Fetiţa ştia că ochiul critic al mamei o ajută mereu să se corecteze, să picteze cu nuanţele cele mai potrivite a cuvintelor.  

Cu o sărutare părintească pe frunte, Lia îşi felicită fiica pentru frumuseţea visului ei. Îmbrăţişând-o cu multă căldură, a îndemnat-o să procedeze la fel pe viitor, iar atunci când va sosi momentul, i-a promis că-i va publica scrierile într-un volum.  

Atunci când simţim că viaţa ne spală cu lacrimi de fericire, cerul se înseninează dintr-o dată, oamenii speciali rămân neclintiţi în amintirile noastre, nu se mai pierd, iar inima învaţă să bată din nou normal, observăm că revine la locul său, nu mai urcă şi nici nu mai coboară prin trup.  

Cu aceste gânduri, Lia s-a strecurat sub cearşaful alb, aşezându-şi cu grijă, sub pernă, emoţiile de peste zi.  

 

Cornelia Vîju  

 

Va urma...  

Referinţă Bibliografică:
ultima oară... / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 785, Anul III, 23 februarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!