AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Istorie >  Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Bucurestiul Ecleziastic
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dragi cititori,  

Sunteti invitati in mod calduros, de catre expertul in case de epoca Valentin Mandache, sa participati la un tur tematic dedoua ore (intre 13.00 – 15.00), sambata ce vine, pe 5 nov., pe subiectul vechii arhitecturi bisericesti bucurestene si cum designul ecleziastic a influentat alte tipuri de arhitectura, in special stilul neoromanesc.  

Bucurestiul de-a lungul cele mai mari parti a istoriei sale documentate a fost principalul centru ecleziastic al principatului Tara Romaneasca si, dupa unificarea cu Moldova in urma Razboiului Crimeei, al Romaniei, statul national succesor. Orasul era faimos pentru numeroasele sale biserici de rit grec-ortodox, multe din ele construite in stilul indigen brancovenesc, o remarcabila arhitectura ce sintetiza motive bizantine, otomane, renascentiste si baroce, ce a aparut in Valahia dintre mijlocul sec. 17 si 18. Design-ul acestor biserici a constituit o principala sursa de inspiratie pentru arhitectii erei national-romantice de la sfarsitul sec. 19, cand stilul neoromanesc a fost creat, ce va deveni in urmatoarele decade unul dintre principalele stiluri de constructie ale acestei tari. Edificiile ecleziastice prin magnitudinea si semnificatia lor pentru comunitate au constituit de asemenea un arhetip pentru noi design-uri si tehnologii, cum au fost stilurile neo-baroc, neo-gotic sau tehnologia betonului armat, ce au influentat profund alte tipuri de arhitectura ale orasului. In cursul acestui tur vom viziona unele din cele mai reprezentative biserici din centrul Bucurestiului, explicandu-va intricatiile lor ahitecturale, cu referinte despre cum design-ul acestora a impactat evolutia si identitatea peisajului construit din ultimile trei secole. Printre detaliile examinate vor fi brancovenescul tarziu al Stavropoleos-ului, neo-renascentismul Domnitei Balasa, elemente ale vechii catedrale patriarhale sau de la biserica ciobanului Bucur, locul mitic unde se spune ca a inceput Bucurestiul.  

Ne vom intalni la 12.45 – 13.00h, la mijlocul scarilor din fata Muzeului National de Istorie al Romaniei, nr. 12, Calea Victoriei, peste drum de CEC-ul mare, vezi harta de mai jos, dupa care vom porni pentru doua ore sa vizionam si intelege “pe viu” semnificatia si ramificatiile arhitecturii vechi bisericesti in definirea si evolutia mediului construit bucurestean si al tarii. Turul costa 25 lei de persoana.  

Astept sa ne intalnim,  

Valentin Mandache, expert in case de epoca (tel: 0728323272)  

Bucurestiul ecleziastic: tur arhitectural tematic - Case de Epoca - (  

Harta tur arhitectural tematic: Bucurestiul ecleziastic - Case de Epoca -  

 

Referinţă Bibliografică:
Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Bucurestiul Ecleziastic / Valentin Mandache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 308, Anul I, 04 noiembrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valentin Mandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentin Mandache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!