AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 527 din 10 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Tunelul Flotaţia veche - Mina Suvarov
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TUNELUL FLOTAŢIA VECHE – MINA SUVAROV 
  
Noţiunea de tunel ne duce mai întotdeauna la acele treceri feroviare din munţi, prin care circulă trenul. Dar în secolul 20 s-au construit şi o multitudine de tuneluri rutiere. Nu voi intra în astfel de amănunte şi mă voi referi la un tunel despre care s-a vorbit mult la Moldova Nouă. Această lucrare minieră a făcut legătura între uzina de preparare din apropierea flotaţiei vechi şi mina Suvarov. Unul din participanţii la acea lucrare, pensionarul Ştefan RUSU, pe atunci maistru tânăr, îşi aminteşte despre cum a fost atunci. 
  
Lungimea acestui tunel era de peste 1840 metri, ceea ce nu înseamnă prea mult. Necesitatea acestei lucrări era stringentă pentru transportul minereului către uzina de preparare. Poate nu a fost cea mai bună soluţie aleasă, dar totuşi a fost acceptată. Se spunea că fusese propusă construirea unui funicular, dar nu se ştie de ce nu a fost acceptată. Ecartamentul căii de rulare a vagonetelor era de 75 cm, lucru ce permitea introducerea unor vagonete de mare capacitate, tip Gremby, cu descărcare laterală.  
  
Săparea acestui tunel a început din 2 părţi: din apropierea uzinei şi din subteranul minei Suvarov, de la orizontul -59. De aici se mergea cu contrapantă, adică se mergea cu apa în front, iar de la intrarea de la uzină se mergea cu panta normală, adică în urcare. Cu materialul rezultat din săpare se amenaja noul triaj, de unde urmau să se manevreze vagonetele cu minereu. S-au adus cei mai buni mineri tunelişti din ţară. Şi cine erau aceştia? Iată o parte din minerii care au participat la săparea acestui tunel: Simion VIŞA şi Macavei COSTEA, Macavei COSTINAŞ şi Iosif OPRIŞA, Ilie CODILINSCHI şi Alexandru CONEA. Erau mineri aduşi tocmai din Munţii Apuseni, recunoscuţi pentru pregătirea lor, dar şi cunoscători ai meseriei. Echipele de mineri au fost completate cu personal din zonă, care s-au adaptat condiţiilor severe de muncă. Sistemul de lucru era în felul următor: se săpa iniţial o galerie de dimensiuni normale, iar alte echipe lărgeau profilul şi îl aduceau la dimensiunile finale.Durata săpării a durat aproximativ un an. 
  
Străpungerea s-a produs în 19 octombrie 1965 la ora 2,30, cu o deviaţie de mai puţin de 10cm. Ceea ce însemna foarte puţin. Conducerea şi supravegherea execuţiei a fost asigurată de inginerii Constantin IONCELESCU şi Gheorghe GHITERA, maiştrii mineri Ştefan RUSU, Ion NISTORAN şi Gheorghe COZMA, asistenţa mecanică fiind asigurată de maistrul Ioan IANCU. Echipele de mineri aveau în spatele lor deservenţi care transportau rocile dislocate la suprafaţă, unde erau depozitate într-o haldă amenajată ad-hoc. Concomitent cu săparea, se executa betonarea, astfel se stabilea forma definitivă a lucrării. Printre minerii de la betonare erau: Nicolae RUNCAN, Ilie COZMA şi Ilie DAMIAN din Moldova Nouă, vechi tunelişti veniţi acum acasă. 
  
Pentru bunul mers al lucrărilor importante erau şi echipele deservenţilor: artificierii Aurel DAVID şi Tudor POPESCU, electricianul Ilie CĂRUŢ, lăcătuşi mecanici: Stamenco NOVACOVICI şi Dezimir STOICOVICI din Belobreşca, mecanicul de compresoare: Ilie ŢUNDREA din Coronini, betoniştii Iosif LUPULOVICI din Liubcova şi Vespasian NICOARĂ, venit din Grăniceşti, judeţul Suceava. 
  
Despre acest tunel se pot scrie încă multe poveşti, acestea fiind vagi amintiri din acea perioadă pe care e bine să le afle multă lume care a uitat cum s-a construit acest obiectiv. Când am ajuns la mina Suvarov în 1966, tunelul era funcţional, pe aici transportându-se minereul către noua flotaţie, pe atunci. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Tunelul Flotaţia veche - Mina Suvarov / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 527, Anul II, 10 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!