CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 608 din 30 august 2012        Toate Articolele Autorului

TUCHILATA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1 TUCHILATA  

 

Mergem la Tuchilata! Când am auzit această expresie nu ştiam ce să cred? Să nu par oarecum neinformat, nu am întrebat pe nimeni ce ar putea fi, locul sau persoana respectivă? Am tăcut din gură, lăsând ca timpul să curgă. Eram de puţin timp venit în localitate şi nu prea aveam multe cunoştinţe, aşa că viaţa mea decurgea oarecum monoton. Colegii mei de muncă erau navetişti, aşa că eram mai mult singur în camera mea de cămin. În scurt timp a mai venit un coleg mecanic. Pe celălalt nu-l văzusem decât de câteva ori. Camera era de patru paturi, aşa că deocamdată eram doar trei şi aşteptam ca administratorul căminului să ne trimită încă unul nou. Al treilea coleg, mecanicul, era din zonă, însă prefera căminul în locul navetei. Se apropia chenzina şi în fiecare după amiază mergeam la clubul sindicatului unde jucam şah, sau intram în vreo partidă de filcău. Într-o zi când eram la bibliotecă să-mi schimb nişte cărţi împrumutate, am auzit bibliotecara vorbind cu un bărbat, căruia îi reproşa pe un ton destul de amical; Sigur, mai bine mergi la Tuchilata! Brusc am devenit curios, dar n-am întrebat nici de această data nimic. Seara când administratorul ne-a trimis şi pe al patrulea chiriaş al camerei, discuţia s-a încins între noi. Acum eram patru persoane, fiecare cu meserii diferite.  

Eu eram muncitor, mecanicul, un magazioner şi ultimul venit, un băiat liniştit şi curăţel, era funcţionar. Magazionerul era cel mai în vârstă dintre noi. Seara când a venit magazionerul adusese cu el şi o damigenuţă de vreo 3 litri cu vin. Fără prea multe fasoane a tras masa în mijlocul camerei şi ne-a întrebat dacă am mâncat. Noi aveam abonament la cantină, şi aşteptam ora mesei. Magazionerul a scos dintr-o valiză de lemn, cu care eram dotaţi toţi, slănină sărată, un borcan de 800gr. cu tocană de legume şi nişte cepe, pentru fiecare câte una. A curăţat cepele, a tăiat slănina în bucăţi mărunţele, şi a desfăcut borcanul cu tocană de legume şi ne-a invitat la masă. A început o pâine mare neagră de 2 kg., din aceea de 4 lei, pe care a început să o taie în felii mari cam cât o porţie de la cantina. Noi stăteam liniştiţi pe paturile noastre, fiindcă în cameră nu era decât un singur scaun. L-am lăsat pe magazioner în pace crezând că acesta va mânca singur. Dar nu a fost aşa! Ne-a pus la fiecare în faţă câte o felie de pâine si câte o ceapă, apoi a întins borcanul de tocană către mine, eu fiind al doilea ca vârstă după magazioner. Borcanul era plin, iar noi nu aveam în dotare decât o singură lingură cu care după cum se vedea trebuia să mâncăm toţi. Gesturile magazionerului erau aşa de convingătoare încât nu-l puteam refuza.  

Mecanicul şi-a adus aminte că mai are nişte ţuică de acasă. A scos sticla de un litru în care mai avea cam 3/4 litri ţuică. A pus într-un pahar de plastic ce era pe masă, şi fiindcă borcanul cu tocană era la mine mi-a întins şi paharul să beau eu primul. Magazionerul a avut un gest reflex, i-a luat sticla cu ţuică din mână, mie mi-a luat paharul şi l-a pus pe masă, întinzându-mi sticla cu ţuică. Am băut o gură de ţuică, de altfel foarte bună şi plăcută la gust, apoi am dat sticla mai departe să bea şi următorul. Am muşcat apoi din bucata de pâine şi ceapă, luând şi din borcan o lingură de tocană. Astfel am început în seara aceea o masa comună până am terminat borcanul cu tocană, ceapa şi pâinea. Ţuica nu se prea băuse fiindcă fiecare căuta să nu bea prea mult din sticlă, dintr-o timiditate neprecizată. După ce am terminat de mâncat, magazionerul a pus pe masă damigenuţa cu vin şi a gustat primul din damigeană, sugerându-ne să facem şi noi la fel. Nu ne-am lăsat prea mult invitaţi, şi a început rotirea damigenei pe la toate gurile însetate parcă de iuţeala cepei, şi sărătura slăninii. Funcţionarul era cel mai timid dintre noi, şi a plecat spre masă la cantină, luând cu el şi nişte sufertaşe să ne aducă şi nouă mâncarea. După prima rotire a damigenei, limbile au început să se dezlege. Se discuta despre multe şi de toate. Printre altele s-a deschis şi subiectul ,,Tuchilata''!  

Referinţă Bibliografică:
TUCHILATA / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 608, Anul II, 30 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!