AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Gelu Arcadie Murariu         Publicat în: Ediţia nr. 36 din 05 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Trei verbe în dezechilibru
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Mă refer la verbele a dori (dorinţa), a şti (ştiinţa, cunoştinţa), şi a putea (puterea).  

Ideal ar fi să dorim ceea ce ştim (că este bun, drept, profitabil) şi ceea ce putem şi realiza (nu numai dori). Experienţa ne arată deficitari, fie la una din acţiunile de mai sus, fie la una din combinaţiile posibile între ele.  

Deşi va suna ca generalizare, ori nejustificată simplificare, am putea spune despre copii că ei doresc, dar fără a şti (ce, cum, de ce, când) şi fără a putea realiza ce-şi doresc (fiind astfel dependenţi de părinţi, care discern în locul lor şi procură obiectele dorinţelor lor). Lipsindu-le ”ştiinţa”, ar fi o colosală anomalie ca ei să poată obţine lucrurile dorite.  

Adulţii, în schimb, ştiu ce doresc şi au şi puterea să împlinească. Orice eroare însă, cât de mică, strecurată în dorinţa, ori ”ştiinţa” (cunoştinţa) lor, îi poate conduce la primejdii, excese şi eşecuri (tocmai fiindcă au puterea să-şi împliească dorinţa). Oare nu se comit în vremea vârstei adulte cele mai numeroase şi regretabile erori?  

La bătrâneţe, oamenii doresc (probabil) mai puţin, ştiu (ce, de ce, când şi cum), dar puterea de a obţine lucrurile dorite le scapă printre degete. Ei devin o sursă de ”ştiinţă” pentru alţii, acumulată atât din experienţa vieţii, cât şi din procesul de instrucţie. Dacă această cunoştinţă a lor este sondată şi valorificată de copii (nepoţi) şi adulţi, este o altă chestiune.  

Numitorul comun al celor trei vârste rămâne dorinţa, în timp ce ştiinţa şi puterea reprezintă cele două variabile care intră în combinaţie, în funcţie de vârstă, trăsătura forte a copiilor fiind dorinţa, a adulţilor puterea şi a bătrânilor ştiinţa.  

 

Referinţă Bibliografică:
Trei verbe în dezechilibru / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 36, Anul I, 05 februarie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!