AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Valentina Becart         Publicat în: Ediţia nr. 369 din 04 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Trei apariţii editoriale într-un an( 2011). Valentina Becart
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1. Volumul de poezie "Pe muchia instabilă dintre existenţă şi neant", editura STEF, Iaşi, 2011.autor, Valentina Becart.  

2. Volumul de poezie "Obsesia deşertului", editura STEF, Iaşi, 2011. autor, Valentina Becart.  

coperta şi grafica - Mihai Cătruna.  

3. Antologia de poezie "Artă sfâşiată" ( 73 de poeţi contemporani), editura Arhip Art, Sibiu, 2011.  

coordonator, Valentina Becart.  

 

 

1.„(...) Desi a publicat mai multe cărti în format electronic si a apătut în cîteva antologii în format clasic, mărturisesc că despre numele ei ca autoare de poeme am aflat relativ tîrziu si pentru faptul că am o părere foarte proastă despre literatura care se publică pe site-uri si mai ales despre comentariile lipsite de orice fel de gust estetic si de profesionalism care însotesc versurile cu pricina. Am aflat tîrziu si cu totul întîmplător si pentru faptul că literatura în format clasic este într-o reală suferintă de... prezentare. Cartea despre care vorbesc si o prezint cititorilor aici îmi arată o poetă serioasă, cu un discurs liric destul de coerent, cu tentă filosofică asupra existentei omului. Un anume orgoliu bine întretinut se degajă din majoritatea poemelor sale, despre care de-a lungul timpului s-au exprimat nume serioase din literatura contemporană, fie si amintindu-i pe Ioan Holban sau pe Cassian Maria Spiridon. „Poemele becartiene” constituie o probă destul de îndrăzneată de orgoliu poetic, poeme ce se conturează într-o invocatie prin versuri cum ar fi: „...si-n candelă/ să torni/ un strop de apă vie”. Exact asta face fiecare poet, să toarne în candela poemului pe care îl scrie un strop de apă vie căci altfel, fără această licoare de natură divină, totul ar fi desertăciune.”(...)  

Emilian Marcu  

Cronici. Articol apărut în revista Convorbiri Literare.  

2.  

„(...) Singurătatea omului în înfruntarea destinului şi singularitatea poetului în incantarea dramei umane.« la un singur pas – de gândul “născut” /dintr-o spaimă –/se deschide abisul/starea de veghe te va purta pe fâşia îngustă/a non-sensului/mereu va exista o fântână/ la jumătatea drumului/tu vei bea însetat/şi vei coborî – treaptă cu treaptă –/ spre infernul nedumeririlor…  

nedumeririlor…. »  

Uneori se pare că singurătatea amplifică angoasele. Nimic de zis – sunt utilizate metafore, comparaţii, interogaţii şi alte figuri de stil potrivite stării de spirit, frumoase ca stil de gândire, născute din trăirile unei vieţi paradoxale care sunt eclerate mai optimist pe axa cognitivului. De exemplu, printre primele poeme se afirmă : caut lumina la umbra ruinelor, paradox în contextul logic, oximoron din punct de vedere literar. de o rară frumuseţe ş.a.m.d.  

Deşi o fire fragilă, plăpândă uneori, în poezie se răzvrăteşte cu cele mai crunte arme împotriva destinului format din forţe şi oameni potrivnici trăirilor sale, de altfel înălţătoare; amplifică revolta, dându-i proporţii incomensurabile, dar izbutite din punct de vedere artistic. Deşi conştientă de limitele omului, totuşi, poeta luptă cu optimism împotriva aneantizării cu mijloacele poeziei, amintind omului apropierea limitei şi destinul sisific al acestuia de a continua existenţa făcând ceva pentru a nu fi uitat şi asimilat existenţei ca frunza şi iarba, de a nu se pierde în deşert, adică neantizat. (…)  

Prof. Dr.Mihai Păstrăguş  

3.  

“(…) Şi… ne mai amintim de Divina Comedie a lui Dante, Cântul III - ,,Lasciate ogni sperenza, voi ch’entrate!”, să ne resemnăm docili că nu e prea înaltă Golgota, iar ,,mea crucis” nu e chiar atât de grea.  

Cititorul constant, dar şi cel care deschide accidental cartea ca pe o poartă de intrare întru ospitalitate şi bună găzduire, va găsi în această antologie poeţi merituoşi, din ţară şi din diaspora română, membrii ai LSR ori USR, - cu volume mai multe ori mai puţine, publicate la diferite edituri din ţară şi din străinătate, care au scris despre orice mişcă-n univers, pornind din atemporalitate, de dincolo de Zidul lui Planck, de 10 la puterea minus patruzecişitrei de secunde, dincolo de Big Bang, din haos, din absolut, o poezie antropologică, a existenţialităţii din micro şi macrocosmos, în altă ecuaţie, - ontologică.  

Nu voi numi nici pe poet, nu voi menţiona nici poezie, aş face, cred, o gafă de neiertat.  

Cum s-a scris?  

Fondatorul Academiei Române, - I. H Rădulescu afirma la vremea aceea:,,Scrieţi, băieţi, scrieţi, orice, numai scrieţi”.  

În anul de graţie, - 1873, Titu Maiorescu, în,,Beţia de cuvinte în Revista Contimporană”, ca un îndemn tinerilor junimişti, spunea cu aproape aceleaşi cuvinte:,,scrieţi, copii, numai scrieţi”.  

,,Băieţii”, ,,copiii”din această antologie nu scriu de dragul artei, ci pentru a face artă, scriu cu seriozitate şi pasiune, încercând, cât le stă în pricepere şi putinţă, a stârpi ,,Les Fleure du Male” pe care le-a cultivat Charles Baudelaire pentru tot stârpirea Răului, precum o autodevorare a furnicii - buldog. Scriu o poezie cu mesaj direct, cu formă şi fond… şi instructivă… şi educativă… pentru că… mare nevoie avem şi de una şi de alta.”(...)  

 

Prof. Vasile Popovici  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Trei apariţii editoriale într-un an( 2011). Valentina Becart / Valentina Becart : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!