CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  TRADIŢII ŞI OBICEIURI LA ROMÂNI-MĂRŢIŞORUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1 Martie-Ziua Mărţişorului

Zi de bucurie în tradiţia românească, mărţişorul simbolizează venirea primăverii care aduce bucurie, prospeţime, speranţă, reînnoire, entuziasm, victoria soarelui asupra gerului iernii. În această zi specială, femeile şi fetele primesc mărţişoare considerate talismane aducătoare de noroc, dar şi purtătoare de iubire. Şnurul mărţişorului este format din două fire de mătase, alb şi roşu, împletite asemenea ADN-ului, reprezentând Spirala vieţii, a Infinitului şi a Nemuririi. Roşul semnifică Iubirea, iar albul, Divinitatea. După unii, roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul, culoarea iernii. Floarea cu care se asociază această sărbătoare este ghiocelul, o floare gingaşă de un alb pur. La sate, pe când eram copii, mama ne lega şnurul mărţişorului cu bănuţul de argint dăruit de moaşă la naşterea noastră, şi-l purtam la gât ca pe o amuletă care ne ferea de boli şi deochi. Mărţişorul se purta toată luna martie, apoi şnurul era agăţat într-un pom înflorit, crezându-se ferm că, tot astfel de frumos şi înfloritor va fi şi cel care l-a purtat. An de an, de 1 martie, ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa în mai bine şi sporul în toate… chiar şi în bunătatea personală, în actele de binefacere. Acum, gerul se împleteşte cu razele soarelui, lumina cu întunericul, ca într-o tandră îmbrăţişare din care se naşte Primăvara, acest triumf al renaşterii şi regenerării totale.
Există o legendă frumoasă legată de mărţişor. Se spune că, în prima zi a lunii martie, zâna primăvară a ieşit la marginea unei păduri. Era obosită întrucât se grăbise a veni deşi iarna nu se lăsa dusă. Cum stătea sprijinită de un copac, a zărit în poiană un ghiocel abia ieşit de sub zăpadă, umbrit de o tufă spinoasă. De bucurie şi plină de compasiune pentru ghiocelul plăpând, s-a apucat să îndepărteze ramurile spinoase ce copleşeau ghiocelul. Înfuriată, Iarna a chemat crivăţul care a suflat asupra ghiocelului şi l-a îngheţat. Blânda Primăvară a acoperit ghiocelul cu palmele ei încălzite. Din neatenţie s-a rănit într-un spin, şi o picătura de sânge s-a prelins pe sfiosul ghiocel. Căldura sângelui i-a dat puteri florii să reînvie. Astfel, Iarna a fost învinsă. Roşul din şnurul Mărţişorului mai simbolizează şi sângele Primăverii căzut pe albul imaculat al zăpezii.
(Flora)
La mulţi ani!
Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII ŞI OBICEIURI LA ROMÂNI-MĂRŢIŞORUL / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 790, Anul III, 28 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!