CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Toamnă târzie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Au trecut anotimpurile peste mine, dar şi…timpurile. Sunt uşor melancolică în ajunul aniversării zilei de naştere. Azi-noapte am visat bunicii dinspre tată, părinţii şi pe unchiul care a avut grijă de mine de la 11 la 18 ani…Se pare că deşi sunt plecaţi „dincolo”…vor participa şi ei la aniversare.  

În zori, când m-am trezit şi am alergat la geam ca deobicei, am zărit un peisaj de basm, ceva care îmi aminteşte de copilărie. Totul este îmbrăcat în chiciură, totul este superb. Am senzaţia că am ajuns în Împărăţia Crăiesei Zăpezii…Rămân uimită în faţa acestei frumuseţi magnifice, a acestei splendide zile de…toamnă târzie. Şi, cuget în sine-mi:  

Mi-s dragi toate anotimpurile, fiecare dintre ele fiind unice în frumuseţe şi dărnicie. În mărinimia Lui, Dumnezeu a orânduit astfel anotimpurile de peste an dar şi pe cele ale vieţii omului, pentru ca noi să traversăm, cu înţelegere şi bucurie, trecerea de la o etapă la alta, semn al înălţării şi evoluţiei noastre spirituale. Cu fiecare an ce-l adăugăm la buchetul vieţii, re-trăim experienţa anotimpurilor, tot mai preţioase pe măsură ce înaintăm pe cărarea vieţii. Fiecare treaptă a evoluţiei noastre aducându-ne ceva unic, ceva nou…  

Toamna s-a instalat pe deplin. Parfumul ei cu miros de crizanteme şi de gutui coapte este răscolitor…Aş putea spune că toamna este paradisul naturii şi al vieţii. Fiind pentru prima dată în casa de la Valu lui Traian, am urmărit îndeaproape venirea şi instalarea ei.  

Întâi s-au înroşit merele în livadă, apoi a început a plesni coaja verde în care nucile se ascund, a se coace strugurii, perele, gutuile…Încet, încet, frunzele au prins a se îngălbeni, mai apoi au început a se desprinde de ramuri, a pluti lin pe aripa vântului şi a se aşeza cuminţi lângă trunchiul copacilor.  

Toamna este superbă pentru culorile ei, pentru bogăţia roadelor, pentru ploi, pentru sunetele specifice şi pentru emoţiile pe care le trezeşte în sufletul meu. Păşesc pe covorul de frunze galben-arămii, şi cântecul lor mă poartă pe tărâmuri de vis. Toamna este multicoloră şi aromată. Toamna este strugurele brumat; odată ce i-ai descoperit gustul şi savoarea, aştepţi cu nerăbdare următoarea înfruptare. E la fel ca şi dragostea! De aceea, Toamna este anotimpul iubirilor târzii…  

Tufănelele înflorite, măceşele rubinii, frunzele ruginite, bogăţia de forme şi culori creează o atmosferă fascinantă. Zilele trec, trăirile se adună iar gândurile noastre ascunse în ungherele tainice ale inimii se zbat pentru a fi exprimate. Anotimpurile gravitează în jurul nostru sau, poate, noi în jurul lor, poticnindu-ne pe drumul vieţii în căutarea după „acasă”, în căutarea Luminii transcedentale…Încă de la naştere purtăm în noi o Lumină care ne călăuzeşte. Lumina ne arată Calea pe care am uitat-o la naştere. Fiecare trebuie să-şi descopere originea sa divină. Când Lumina abia mai pâlpâie… din prea multă tristeţe sau necredinţă …este nevoie de cineva sau ceva care s-o re-aprindă. Poate fi o iubire, un cântec, o melodie, un apus de soare…poate fi tot ceea ce ne încarcă de energie.  

Ne furişăm printre anotimpuri şi… când mai adăugăm câte unul la salba vieţii-bijuterie splendidă din flori de gheaţă-ne întrebăm miraţi „când oare a trecut timpul?!”  

Şi…uite aşa m-am trezit cu nisipul scurs pe trei sferturi din clepsidră, albele crizanteme ale toamnei împodobindu-mi părul şi cu chiciura pe arbori fără să-mi dau seama, cum şi când…  

Este 20.nov.2011, ajunul zilei mele de naştere…este… Toamnă târzie!  

 

Referinţă Bibliografică:
Toamnă târzie / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 324, Anul I, 20 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!