CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 289 din 16 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Toamnă românească în Atlanta
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca în fiecare an, toamna e asteptată cu bucurie de către românii din Atlanta şi împrejuri, şi nu doar pentru soarele blând şi frunzele multicolore; toamna înseamnâ un motiv de bucurie pentru întrega comunitate românească care aşteaptă cu nerăbdare cele doua mari evenimente ale comunităţii ortodoxe din Georgia: Sărbatoarea Hramului Bisericii Sfanta Maria din Dacula şi Festivalul de Tradiţii Românesti al Bisericii Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, din Lilburn. 
  
Suita frumoaselor evenimente a debutat duminică, 2 octombrie prin Sfanta Liturghie savarşită pentru prima dată în lăcasul bisericii Sfanta Maria, recent refacută în urma incendiului ce a avut loc pe data de 5 mai, 2011. Părintele Nicolae Clempus a ţinut o frumoasă predică şi ne-a reamintit tuturor că doar prin dragoste faţă de Dumnezeu şi cele sfinte reuşeşti sa parcurgi drumul plin de incercari al vieţii. Imediat după slujbă, a urmat un Parastas de Obşte pentru toţi ctitorii bisericii; cei ce au pus o temelie la ridicarea acestui frumos lacaş au fost amintiţi şi gandurile piose şi recunoştinţa celor prezenţi s-a indrepat înspre dânşii. Duminica a continuat prin tradiţionalul picnic din care nu au lipsit delicioasele mâncaruri românesti pregătite cu dragoste şi indemănare de gospodinele din parohia noastră. Mititei, sarmale, frigărui, langoşi, amandine şi plăcinte, stropite din plin cu vin şi voie-buna au deschis apetitul şi pofta de voie bună pentru toţi cei prezenţi. Picnicul a fost încununat de un frumos spectacol artistic în care au evoluat pe rând, cu mult talent şi dăruire: solista de muzică populară Daniela Ilitescu acompaniată de Tucu Stoica şi trupa lui instrumentişti, trupa de dans a Organizaţiei noastre de tineret, formaţia de dans “Mostenitorii' a Bisericii Ortodoxe Române Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, şi cei mai tineri dansatori ai comunitătii românesti, formaţia “'Ghiocelul' îndrumaţi cu mult entuziasm de Marian State. Printre deliciile culinare ale acestei zile memorabile nu pot să nu amintesc langoşii gustoşi pregătiti cu drag de Betty Jac şi amandinele delicioase pregătite de Gabi Marica, felicitări gospodinelor amintite şi tuturor doamnelor din Organizatia Doamnelor condusă de Simona Susan! 
  
Tradiţionalul Festival de Tradiţii Românesti organizat de Biserica Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, din Lilburn, aflat la cea de-a XI-a ediţie a avut loc in zilele de 15-16 Octombrie, 2011 şi a constituit ca in fiecare an un fericit prilej de întălnire între românii din zona metro Atlanta. Părintele Chesarie Bertea, preotul paroh al bisericii a ţinut să mulţumeasca tuturor celor prezenti pentru participare nu doar in zilele de sărbatoare ci şi in timpul anului la slujbele duminicale. 
  
De-a lungul a celor doua zile, cei prezenţi au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos şi variat program artistic, şi as dori să-i menţionez pe cei care au contrubuit la reuşita acestui program artistic de înaltă ţinută: Nicolae Filimon, solist muzică populară, Daniela Ilitescu, solistă muzică populară, Ovidiu Scridon şi Mircea Boian, interpreţi muzică folk, formaţia de instrumentişti condusă de Tucu Stoica; grupul folcloric “Moştenitorii"şi formatia de dansatori "Tinere Mlădiţe” - Biserica Sf. Împaraţi Constantin şi Elena, grupul de dansatori al Bisericii Sf. Maria din Dacula, şi bineînteles, cei mai tineri dansatori, membrii formaţiei “'Ghiocelul'. Savuroasele mâncaruri tradiţionale românesti, prăjiturile alese şi voia bună au fost prezente din plin şi pe gustul tuturor celor prezenţi. 
  
O toamnă frumoasă şi bogată, românească in cuget, fapta şi şimţire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toti cei a căror inimi, deşi departe de casă, încă mai bat româneste, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodată nu fu mai frumoasă”.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Toamnă românească în Atlanta / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 289, Anul I, 16 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!