CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1164 din 09 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Titina Nica Ţene- Mărturisiri de viaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de RAVECA VLAŞIN  
 
Titina Nica Ţene – Mărturisiri de viaţă  
 
Scrierile poetei şi prozatoarei Titina Nica Ţene cuceresc şi captivează cititorul prin vioiciune, sinceritate, simplitate şi conciziunea frazei.  
 
În volumul autobiografic de memorii Drumul spre suflet, autoarea abordează un stil direct, uneori învăluit într-o uşoară undă de umor, alteori însoţit de nostalgia efemerităţii vieţii şi a inevitabilei treceri prin această lume. Tenacitatea şi puterea de a se bucura de lucrurile simple ale vieţii înfăţişate de autoare în scrierile sale, îi aduc cititorului un zâmbet descătuşat de micile tensiuni inerente încercărilor vieţii. Întâmplările evocate prind repede viaţă, parcă împrumutând ceva din forţa unor imagini filmate, care încep să se mişte sub „ochii minţii” noastre, prin mijlocirea puterii de imaginaţie. Fără un efort special te vezi acaparat de firul întâmplărilor surprinse în naraţiune, recunoscându-le realismul în împrejurările date.  
 
Vioiciunea prin care îşi construieşte Titina frazele, îţi dă impresia că nimic nu va putea ascunde sau trece sub tăcere. Asemenea unei ape limpezi care cuprinde în oglinzile ei cerul şi tot ce se poate surprinde pe luciul ei, din spaţiul tangenţial, în timp ce în transparenţa ei poţi număra pietrele şi observa tot ce se scaldă în adâncul acelor unde, tot astfel şi Titina Nica Ţene, va „oglindi” povestind firesc fapte şi întâmplări, bune şi rele, care pe parcursul vieţii i-au impresionat şi marcat destinul. În modul cel mai firesc, direct şi limpede, condusă de acel har, de care doar talentul poate face uz, cu fantezie şi realism, evocă împliniri şi neîmpliniri, conturează personaje şi caractere care şi-au pus amprenta sau i-au marcat definitiv viaţa. Aşa după cum am citit undeva aserţiunea scriitorului Mihail Sadoveanu la deschiderea Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti . Citez din memorie: „Cine vine aici scriitor, iese scriitor. Cine nu, nu ! Cu alte cuvinte, talentul trebuie să fie ingredientul principal, ceea ce Titinei nu-i lipseşte.  
 
Epica Titinei, izvorăşte din neţărmurita dragoste de viaţă şi din nostalgia trecerii inexorabile a timpului. Sau altfel spus, a trecerii noastre prin timp. Autoarea ne împărtăşeşte cu nostalgie şi talent, din experienţa ei de viaţă, din memoria întâmplărilor şi evenimentelor care i-au motivat lupta pentru împlinirea de sine.  
 
Aceiaşi sensibilitate şi candoare o găsim şi în poemele sale, unde autoarea, surprinde încă mai pregnant nostalgia existenţei noastre efemere pe acest pământ, acompaniată de dorul şi amintirea tuturor celor dragi întorşi în veşnicie. De multe ori, pe malul Beicii,/ visez la casa-n care am fost născută,/ o casă mică printre flori,/ unde am fost foarte fericită... //... Privind, atent, în luciul apei, / observ că părul mi-a albit,/ părinţii nu mai sunt nici ei,/ copilul a îmbătrânit.// din volumul, Un strop de veşnicie, poemul Copilul a îmbătrânit...  
 
Cu nostalgia trecerii timpului în suflet dar şi cu o neţărmurită dragoste de viaţă, iată cum poeta Titina Nica Ţene, se învăluie cu nădejde şi candoare în hlamida unei proaspete primăveri: Se simte primăvara-n aer, / copacii deschid ochii-n vânt, / şi parcă simt cum creşte iarba / şi ghioceii din pământ. // O altă primăvară vine, / şi-mi înfloresc cuvinte-n gură, / şi cad tristeţile din mine, / ca florile de pe răsură. // Vino-n pădure să simţim / natura-ncet cum prinde viaţă, / să ne cuprindă primăvara / în nesfârşita-i dimineaţă. // Din poezia, Scaunul harului.  
 
Nota de voioşie şi acea dulce candoare, de care se spune că numai copiii sunt capabili, revine fără echivoc în creaţiile adresate celor mici. Aici autoarea, coboară prozodia la jocul şi înţelegerea experienţei lor, experimentând parcă împreună cu ei, în volumele: Bucuria lucrurilor simple, Recreaţia grădinii şi Anotimpul jocului. Volume dedicate, în principal, micilor cititori, dar nu numai.  
 
Binecunoscutul critic literar Al. Ştefănescu, referindu-se la creaţia poetei, spune printre altele: „Ea nu imită... pe nimeni. Modestă, cuviincioasă, plină de duioşie, ne câştigă simpatia, tocmai prin această cuminţenie a pământului”. Profesoara Antonia Bodea completează astfel, portretul poetic şi de scriitor al Titinei: „Fire imaginativă, autoarea identifică sau ingenios creează disponibilităţi ale jocului ca stare de graţie, ca moment al prezenţei datului divin în lumea pură, inocentă, nealterată, în permanentă stare generativă, lumea boabei şi-a fărâmei.  
 
Aceasta este în linii mari poeta şi scriitoarea Titina Nica Ţene un om vesel, luminos şi frumos la suflet.  
 
Raveca Vlaşin  
 
Iată un crochiu alcătuit în principal din titlurile lucrărilor poetei şi scriitoarei Titina Nica Ţene.  
 
Tuşele condeiului  
 
( Crochiul titlurilor Titinei )  
 
Pe Scaunul harului – şedea  
 
Cu Bucuria lucrurilor simple  
 
Din Anotimpul jocului,  
 
Până-n Amurg de-ntoarcere.  
 
„De nevoie”,... chemi din uşe  
 
Acel Copil de corcoduşe  
 
Ce-şi caută Drumul spre suflet  
 
Prin harul său şi-al lumii umblet.  
 
Un strop de veşnicie va cuprinde,  
 
Şi-n Pietre de aducere aminte,  
 
Prin Recreaţia grădinii,  
 
Va trece Viaţa ca o punte.  
 
Raveca Vlaşin  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Titina Nica Ţene- Mărturisiri de viaţă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1164, Anul IV, 09 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!