CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Paul Gheorghiu         Publicat în: Ediţia nr. 1153 din 26 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Timpul cu tine însuţi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Vă provoc cu următoarea întrebare: cât timp alocaţi zilnic persoanei dumneavoastră? Cât timp sunteţi singuri cu gândurile dumneavoastră, raportat la durata unei zile? Veţi constata că timpul dumneavoastră, personal, necesar punerii în ordine a gândurilor, este de cele mai multe ori un timp foarte scurt sau inexistent. Este foarte important, pentru o persoană echilibrată mental şi emoţional, ca gândurile acesteia, precum şi concluziile de viaţă să fie puse într-o ordine desăvârşită, precum stau cărţile în rafturile bibliotecilor.  

În ultimele decenii, timpul liber personal al oamenilor, este din ce în ce mai puţin, sau lipseşte cu desăvârşire. Timpul liber personal, poate fi considerat acel timp liber pe care omul îl alocă diferitelor pasiuni, dar şi relaxării, în general. Acest timp poate fi alocat doar printr-un exerciţiu de voinţă, pentru că în general, viaţa agitată şi galopantă a ultimelor decenii îl conduce pe om să-şi piardă acest drept, iar până la urmă, acest timp liber personal ar trebui considerat un drept la relaxare şi reflectare, precum dreptul la viaţă şi libertate.  

Mulţi constată o situaţie necunoscută până acum câteva decenii şi anume existenţa omului în starea de “robot”. Fie că este vorba de salariaţi ai unor companii, fie de liberi întreprinzători sau angajatori, auzim mereu aceeaşi expresie “parcă am devenit nişte roboţi”. Atât munca dusă la extrem, cât şi goana după bani, îl duc pe individ, de cele mai multe ori, la o transformare într-un fel de “robot”, fapt remarcat de către acesta doar la nivel psihic, fenomenul observându-se, tot mai evident, în ţările mai dezvoltate economic. Dacă în mediul rural, acest fenomen nu s-a conturat încă, în mediul urban, fenomenul a luat amploare, apocaliptic, reuşind să înlocuiască cetăţenii unui întreg oraş cu o “armată de roboţi” gata de muncă pentru a genera plus valoare. Si mai grav, este faptul ca această plus valoare nu este pentru ei, ci pentru cei care profită de pe urma muncii lor.  

Uneori, mă uit la feţele oamenilor ce folosesc mijloacele de transport în comun, şi observ o armată de roboţi în drum spre serviciu, având ca scop final producerea banului atât de necesar traiului modern, dar şi atât de dăunător omului şi mediului înconjurător. Câţi dintre aceştia se gândesc la teme filosofice, la identificarea unei idei inovatoare, la încercarea de a-şi schimba drumul vieţii, cotind spre o cale nouă şi plină de neprevăzut? Unul, o mie sau nici unul…  

Este drept că, uneori, mă recunosc făcând parte din aceasta armată de roboţi, alfându-mă fizic alături de ei, cu probleme similare lor, însă, încercând să trăiesc uşor-uşor în timpul meu, cu ideile puse în ordine, reflectând la ce pot schimba, mai întâi la mine, apoi la alţii, pentru a-i determina să-şi schimbe mentalitatea, percepţia asupra timpului şi a adevăratelor priorităţi.  

Există şi momente în care oamenii îşi acorda maximum de timp pentru autocunoaştere, în special pentru cea spirituală. Este vorba despre călugări. După ce au ridicat o Mănăstire într-un loc izolat, în inima naturii, departe de agitaţia oraşelor, aceştia au reuşit nu doar o cunoaştere mai bună a sinelui, dar şi o apropiere de Dumnezeu. Înţelepţii lumii au constatat în cele din urmă, că fiind mai departe de oameni, eşti mai aproape de tine insuţi şi de Dumnezeu. Poate că ruperea legăturii cu tine însuţi, este cea care precede ruperea legăturii cu Dumnezeu. Persoanele care nu-şi acordau suficient timp şi importanţă eu-lui lor (aici mă refer la spirit, nu la ego), nu acordau timp nici gândului spre Dumnezeu. Pe de altă parte, această îndepărtare de oameni, în sensul de căutare a unui loc izolat, poate duce şi la imposibilitatea de a socializa, fapt care este nedorit, pentru că omul este prin definiţie o fiinţă socială.  

Fie că trăim la oraş ori la sat, pe vârf de munte sau în mijlocul cetăţii, problema rămâne mereu aceeaşi: trebuie să găsim timpul necesar pentru a ne descoperi adevăratele gânduri şi intenţii, adevărata personalitate, natura spirituală a fiecăruia dintre noi. Chiar dacă oamenii au deţinut dintotdeauna cheia succesului, unii nu au ştiut că o aveau, iar alţii nu au ştiut să o folosească.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Timpul cu tine însuţi / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1153, Anul IV, 26 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!