CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 738 din 07 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

TIMPUL CÂND STELELE VOR CĂDEA PE PĂMÂNT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
STELELE POT FI SMULSE DE PE CER  
 
Cu emoţia, dar şi cu pasiunea descoperirii unor vestigii străbune, am încercat să redau frumuseţea şi farmecul cuvintelor exprimate de către profetul Daniel în secvenţa ce îşi atinge apogeul prin căderea stelelor pe pământ, mai precis în cuprinsul capitolului al 8-lea. Dincolo de orizontul cuvintelor ştiute, acest fragment biblic conferă un înţeles profund la tot ceea ce a fost spus despre evoluţia dramatică a conflictului cosmic în mijlocul căruia ne este dat să trăim.  
 
Nimic nu este mai impresionant decât să poţi citi textul biblic pentru a-i discerne adevăratul înţeles şi dramatism, care se manifestă din fiecare fragment, pagină sau rând. În acest context, se poate urmări cu uşurinţă cât de grave urmau să fie represaliile împotriva celor care aveau să Îl urmeze pe Mesia şi cât de aspre aveau să fie consecinţele, lucru simbolizat prin „smulgerea stelelor” de pe firmament.  
 
PUTERI POLITICE PROIECTATE FANTASTIC  
 
Frumuseţea cărţii derivă şi din caracterul ei ieroglific, având reprezentări ascunse, ce se cer descifrate, invitând la o aventură în genul Indiana Jones printre nenumăratele simboluri presărate la fiecare pas pe parcursul unei singuri pagini de text. Acest lucru poate descuraja pe cel nehotărât, dar motiva pe cel ce doreşte să pătrundă dincolo de înţelesul imediat şi simbolic, pentru a discerne tainele viitorul profetic.  
 
De fapt, viitorul profetic anterior amintit se poate materializa într-un viitor autentic sau nu în funcţie de răspunsul celui către care este adresată scrierea. În măsura în care persoana care primeşte mesajul este nevrednică sau neinteresată, acesta va rămâne undeva în sfera posibilului. Şi tocmai de aceea, apropierea de profeţia biblică presupune o pregătire interioară ce nu poate fi neglijată în vreun fel, fiind necesară manifestarea unei intenţii nobile, a unui spirit altruist şi a unei nemărginite iubiri pentru umanitate.  
 
Puterile politice protagoniste, Persia şi Grecia, sunt proiectate fantastic asemenea unor animale sălbatice aflate într-un conflict ireconciliabil şi devorator. Pe acest fundal se poate discerne ridicarea Antihristului, care avea să treacă la operaţiunea „smulgerii stelelor”, inclusiv a „prinţului lor”, adică a lui Hristos. Textul profetic are valoare literară prin procedeele stilistice utilizate, astfel personificarea, metafora, comparaţia, hiperbola şi epitetul stând la loc de cinste.  
 
NUMAI 2300 DE SERI ŞI DIMINEŢI  
 
Durată cu o semnificaţie considerată mistică, cele 2300 de seri şi dimineţi descrise în profeţie nu fac altceva decât să contureze un timp relativ scurt în care Antihristul va fi lăsat să se manifeste pe deplin. În mai puţin de 7 ani, întreaga „apocalipsă” trebuia să se realizeze, Mesia şi Anti-Mesia urmând să se întâlnească în circumstanţe dramatic diferite, fapt în mare măsură intuit de către cei care cunosc Noul Testament.  
 
Fără a se face precizări suplimentare, această perioadă a suscitat de-a lungul timpului nenumărate interpretări şi aplicaţii dintre cele mai fanteziste, trecându-se dincolo de înţelesul literar-simbolic către cel ideologic, fiind explicat în funcţie de crezul religios într-o direcţie sau alta. Din punct de vedere obiectiv, nu avem raţiuni să credem că această perioadă urma să fie mai mult decât a fost enunţată, ea descriind evoluţia rapidă a mişcării antihristice împotriva curentului puternic de opinie creat de Hristos.  
 
Asemenea încleştării dintre cele două mari puteri ale Persiei şi Greciei, Hristos şi Antihrist aveau să se lupte pe viaţă şi pe moarte, ca în orice dramă autentică, deznodământul fiind amânat până la consumarea deplină a tensiunii dintre părţile ce se opun. Astfel, ridicare plină de elan a Antihristului împotriva „oştirii cereşti” şi a „prinţului ei” nu este deloc întâmplătoare, ea fiind răspunsul la intenţia divină de restaurare a ordinii cereşti pe pământ. În acest sens, capitolele următoare vor exemplifica mai pe larg această temă a atacului antihristic cu scopul distrugerii mişcării mesianice.  
 
SIGILIUL PUS ASUPRA ADEVĂRATULUI ÎNŢELES  
 
Orice text biblic este mai mult sau mai puţin încifrat, necesitând investigaţii mai mult sau mai puţin laborioase pentru distingerea adevăratului înţeles. Această practică folosită pe larg în timpul antichităţii descurajează pe cei care nu sunt dispuşi să persevereze, fiindcă descifrarea presupune anumite calităţi din partea celui care se implică în înţelegerea mesajului ascuns. În acest sens, metoda sigilării presupune omiterea anumitor detalii, aşa cum sigiliul este aplicat pe o copertă ce ascunde conţinutul scrisorii. Dar pe de altă parte, omisiunea în cauză nu afectează integritatea textului, fiindcă există alt gen de elemente care puse în legătură unele cu altele pot conduce la desfacerea respectivului sigiliu.  
 
În cazul de faţă sigilarea priveşte pe cei care au doar curiozitate, nu şi pasiune, pentru adevăr în căutarea lor. Timpurile îndepărtate descrise în profeţie se referă în principal la perioada în care istoria îşi va fi atins apogeul prin descoperirea lui Mesia în conformitate cu întreaga scriere a Vechiului Testament. De aceea, privind din perspectiva a ceea ce putem citi în Noul Testament putem avea acele elemente care vor conduce la înţelegerea deplină a mesajului profetic şi la descifrarea adevăratului înţeles ascuns în paginile sfinte. Practic, prin intermediul Noului Testament poate fi desigilat întregul înţeles al Vechiului Testament, inclusiv al cărţii lui Daniel, fiindcă fără a exagera în vreun fel, o dată cu venirea lui Hristos, timpurile mesianice au început deja să se manifeste pe pământ.  
 
Vă invit în continuare să audiaţi un material pe tema anterior enunţată, acesta fiind rezultatul unui demers onest de înţelegere a Scripturilor Sfinte, fără a reprezenta doctrina sau interesul vreunei organizaţii religioase.  
 
Octavian Lupu  
Bucureşti,  
07.01.2013  
 
 
Referinţă Bibliografică:
TIMPUL CÂND STELELE VOR CĂDEA PE PĂMÂNT / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 738, Anul III, 07 ianuarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!