CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1098 din 02 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Teofania
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cea mai nobilă misiune de pe pământ este aceea de slujire a omului. Botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, cunoscut în popor sub denumirea de “Teofanie”, cuvânt din limba greacă, având sensul de “manifestare”, “arătare” sau “descoperire”, constituie unul din evenimentele importante ale creştinismului şi marchează începutul activităţii misionare a Mântuitorului, aceea de slujire a semenilor.  

De altfel, putem spune că Iisus nu s-a făcut cunoscut tuturor atunci când s-a născut, ci acum, la botez, iar conform tradiţiei Bisericii, în data de 6 ianuarie creştinii prăznuiesc BotezulDomnului, cunoscut de credincioşi şi sub denumirea de Bobotează.  

Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II-lea d.Hr. În primele secole d.Hr., Boboteaza era sarbatorită împreună cu Naşterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV lea d.Hr., cele două sărbători au fost desparţite; 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Naşterii Domnului şi 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.  

Prin botezarea în Iordan, Hristos l-a îngropat pe vechiul Adam şi a început astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului primind pe Dumnezeu-Omul, nu au avut ce să cureţe, ci au fost ele însele purificate şi toată creaţia.  

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinteşte Agheasma Mare. Creştinii ortodocşi gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, la recomandarea preotului. Agheasma Mare este folosită, în Ajunul Bobotezei, la sfinţirea caselor credincioşilor şi a locuinţelor acestora. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi: antimisele prapurii, crucea, troiţele, clopotul, vasele şi veşmintele liturgice, precum şi icoanele şi bisericile.  

De asemenea, tot în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Dacă Agheasma Mică se poate săvârşi ori de câte ori credincioşii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiază o singură dată pe an, pe 6 ianuarie, în ziua Botezului Domnului.  

Majoritatea creştinilor ortodocşi ştiu că Agheazma Mare poate fi păstrată vreme îndelungată fără să sufere vreo modificare a culorii sau a gustului. Mai mult, această apă sfinţită are efecte benefice asupra organismului şi chiar tămăduitoare.  

Aşadar, iată cum apa sfinţitoare a Iordanului de pe vremea Mântuitorului comprimă spaţiul şi timpul, ajunge până în zilele noastre prin cultul public ortodox, făcându-ne astfel părtaşi la Botezul şi Epifania Domnului.  

Oricum, nimeni nu a exercitat asupra omenirii o influenţă atât de mare şi de profundă ca Omul-Iisus. Dacă marii filosofi ai lumii, Aristotel şi Platon, ne ridică în sfera eterată unde n-avem acces, Hristos ne urcă la cer şi ne coboară pe pământ, zilnic. Mai mult, Iisus reuşeşte să pătrundă în viaţa şi în gândurile noastre transformându-ne de fiecare dată, precum alchimistul transformă plumbul în aur. Vorba unui mare duhovnic: “murim şi înviem în fiecare zi, dar nu oricum, în Hristos Domnul”.  

Doamne, ajută!  

Ştefan POPA  

 

Referinţă Bibliografică:
Teofania / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1098, Anul IV, 02 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!