CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 92 din 02 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

TEOCRAŢIA ŞI PERFECŢIUNEA SPIRITUALĂ ÎN SCRIERILE LUI CONFUCIUS ŞI POSIBILE CONEXIUNI BIBLICE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este imposibil să te gândeşti la China şi să nu îţi vină în minte numele lui Confucius, de fapt Kongzi, unul dintre cei mai mari învăţaţi din Extremul Orient. El a trăit între 551 şi 479 î.Hr, oferind o viziune unică asupra guvernării şi căii pe care trebuie omul să o urmeze pentru a fi în armonie cu legile cerului. Înţelesul profund al spiritualităţii chineze îşi are într-o mare măsură originea în ceea ce a lăsat peste veacuri prin scriere şi tradiţie marele maestru Kongzi. 
  
Dintre multiplele documente rămase din acea perioadă se disting într-un sens deosebit aşa numitele Analecte, de fapt „Lunyu” în chineză, care înseamnă „Învăţături secrete”, prin intermediul cărora avem ocazia să privim asupra unor cugetări care au modelat evoluţia Chinei de-a lungul veacurilor. În esenţă, Confucius avea convingerea că Epoca de Aur a umanităţii fusese atinsă în timpul dinastiei Zhou (1045 – 771 î.Hr.). 
  
Conducătorii acestei dinastii ajunseseră la o relaţie specială cu Cerul, în chineză „Tian”, prin intermediul unei ascultări sincere şi corespunzătoare a unui set de practici sau obiceiuri, denumite în mod colectiv ritualuri, sau „Li”. Domeniul de acţiune al acestor ritualuri era foarte vast mergând de la conducerea marilor chestiuni de stat şi până la cele mai mici detalii privind viaţa personală a fiecărui om. Ca urmare a unei depline ascultări atât în lucrurile mari, cât şi în cele obişnuite, dinastia Zhou a fost răsplătită prin primirea mandatului, sau Ming, de a guverna China, acest lucru fiind manifestat prin intermediul unei puteri charismatice numită Virtute, sau „De”. 
  
La data când trăia Confucius aceste lucruri ţineau deja de domeniul trecutului, China fiind fărâmiţată administrativ între diferiţi conducători locali, lipsiţi de moralitate şi responsabilitate, iar oamenii de rând erau influenţaţi de atitudinea lor coruptă. Cu toate acestea, Confucius credea că Epoca de Aur va putea reveni, fiindcă scrierile clasice ale perioadei Zhou erau încă păstrate de un grup restrâns de cărturari, numiţi „Ru”. De aceea, el a hotărât să îşi dedice întreaga viaţă transmiterii acestei moşteniri spirituale către contemporani prin învăţătură şi exemplu, având speranţa că într-o zi lumea decăzută în care trăia se va întoarce la adevărata Cale, sau „Dao”. 
  
Prin urmarea Căii, omul putea ajunge să dobândească în mod intuitiv capacitatea de a păstra ritualurile sacre atingând statutul de Maestru, sau „Junzi”, posedând virtutea supremă a Adevăratei Umanităţi, sau „Ren”. O astfel de persoană ajungea să stăpânească pe deplin Calea, aceasta devenind una cu propria sa natură atingând starea de perfecţiune spirituală numită Wuwei, sau de acţiune fără efort, o stare de armonie spontană între înclinaţiile individuale şi Calea cea sfântă a Cerului. 
  
Prin intermediul Virtuţii, o astfel de persoană intra într-o deplină armonie cu Cerul, putând să conducă în mod spontan şi fără efort chiar întreaga lume. Fără a fi nevoie de armate, legi instituţionalizate sau decrete, întreaga lume ar fi fost unită de către un conducător ce ar poseda pe deplin Virtutea aducând pe oameni în armonie cu cerul într-un mod similar corpurilor cereşti ce sunt legate între ele de către astrul cel mai puternic. 
  
Sincer să fiu, după ce am sistematizat toate aceste afirmaţii am fost surprins într-un mod plăcut de paralele cronologice ce se pot realiza cu mărturiile din Biblie cu privire la istoria dinastiei regale a lui Israel şi Iuda, precum şi cu învăţăturile spirituale oferite prin intermediul Legii lui Moise. 
  
Astfel, dinastia Zhou a fost contemporană cu David (1040 – 970 î.Hr.), care a fost desemnat de către Dumnezeu să guverneze peste Israel în baza Legii date lui Moise cu peste trei secole înainte. De asemenea, Legea lui Moise era o expresie a voinţei lui Dumnezeu realizată prin respectarea de către naţiunea aleasă a ritualurilor sfinte prescrise în aceasta. Mandatul divin funcţiona doar în baza respectării în literă şi spirit a acestor rânduieli, ca efect David şi descendenţii săi primind o charismă care le permitea să guverneze peste Israel fără a folosi puterea armată.  
  
La fel ca în cazul Chinei, urmaşii lui David s-au depărtat de la Calea lui Dumnezeu suferind consecinţele neascultării, iar domnia s-a fărâmiţat conducând la decădere şi corupţie generalizată. Din fericire, un grup de profeţi şi cărturari au salvat Scrierile Sfinte, oferind ocazia unei renaşteri a naţiunii alese prin ascultarea de Calea adevărată. În acest moment, merită să ne aducem aminte că primii creştini îşi spuneau că aparţin Căii lui Dumnezeu, fapt care îmbogăţeşte foarte mult acest termen. 
  
Prin intermediul ascultării de Legea lui Dumnezeu omul intră într-o stare de armonie cu Cerul atingând starea de sfinţenie, primind adevărata umanitate prin naştere din nou, fiind capabil să îi conducă şi pe ceilalţi la Dumnezeu, precum şi să guverneze peste semeni. O astfel de putere se manifestă printr-o atracţie irezistibilă a maselor faţă de el, fapt care îi permite să conducă doar prin Cuvânt, fără a folosi forţa armată, fapt ce decurge din virtutea morală a unei astfel de persoane. 
  
Într-un mod deplin, acest lucru este realizat prin Mesia, care întrupează pe deplin toate acest caracteristici, fiind capabil şi reuşind să unifice întreaga lume sub o conducere unitară în armonie cu Dumnezeu şi Legea Sa cea sfântă. 
  
Privind dincolo de veacuri, câtă vreme există Scripturile Sfinte, Epoca de Aur a umanităţii poate reveni, iar acest lucru este posibil în măsura în care oamenii se vor întoarce la respectarea Scripturilor Sfinte, fapt care ne va aduce în armonie cu Cerul şi ne va permite să trăim sub conducerea deplină a lui Dumnezeu. Recunoaşteţi mesajul Bibliei prin intermediul a ceea ce ne-a lăsat Confucius prin scrierile Sale?  
  
Referinţe:  
  
[1] Readings in classical Chinese philosophy / edited by Philip J. Ivanhoe, Bryan W. Van Norden, Seven Bridges Press, 2001. 
  
[2] Confucius and Confucianism : the essentials / Lee Dian Rainey, Blackwell Publishing, 2010. 
  
[3] An introduction to Confucianism Xinzhong Yao, Cambridge University Press, 2000. 
  
Octavian LUPU 
  
02 aprilie 2011 
  
Bucureşti 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TEOCRAŢIA ŞI PERFECŢIUNEA SPIRITUALĂ ÎN SCRIERILE LUI CONFUCIUS ŞI POSIBILE CONEXIUNI BIBLICE / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 92, Anul I, 02 aprilie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!