CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 296 din 23 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Televiziunile româneşti un rău necesar?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Televiziunile româneşti un rău necesar? 
  
ESEU DE AL.FLORIN ŢENE 
  
Aplicând cele spuse de Protagoras din Abdera ( versiunea lui A.Rezuş din Antologia filosofică), care spunea că “Omul e măsura tuturor lucrurilor, a celor ce sunt întrucât sunt, cât şi a celor ce nu sunt, întrucât nu sunt “, la nivelul televiziunilor care emit pe teritoriul României, pot spune că lucrurile “care nu sunt” dar cărora omul le poate fi totuşi măsura, tocmai „ întrucât nu sunt“, sunt televiziunile româneşti, care impun o realitate diferită, în folosul patronilor acestora, a partidelor, şi în slujba unor grupuri de interese.  
  
Datorită emisiunilor, promovate de televiziuni, care promovează nonvaloarea, ignorând marile personalităţi ale culturii româneşti din România Tainică şi profundă, s-au inversat valorile. Limbajul folosit de moderatori, prezenţa pe micile ecrane în mod permanent şi insistent a unor “personaje “ dubioase, care n-au făcut nimic folositor comunităţii, doar etalându-şi sâni siliconaţi, sau expunându-şi bicepsi tatuaţi ca de puşcăriaşi şi schelălăind câteva note ce vin dintr-o cacofonie ce asociază sunete neplăcute şi discordante într-o vorbire incoerentă.Pe aceste televiziuni le uneşte sindromul minoratului. Despre acest fapt marele critic Titu Maiorescu, avertiza în legătură cu primejdia minoratului încă de la 1867:”Când se află diminutive în fiecare strofă, şi la fiecare ocaziune, când gura este mică, piciorul mic, Maria mică, Ioniţă mic, garoafa mică, atunci e mic şi poetul, mică şi literature şi toate se află în decadenţă “. Astăzi în locul acestui sindrom a apărut un altul, sindromul minotaurus. Totul este mare, mult şi vorbărie goală pe ecranele televizoarelor. Nu se mai promovează diferenţa dintre ce este rău şi ce este bine. Răul este promovat în numele libertăţii de opinie. Oare acestea sunt valorile poporului nostru? Ce pot să înveţe copii şi tineretul nostru de la aceste televiziuni? 
  
Pe de altă parte, tot aceste televiziuni vin şi se plâng de cât de jos a ajuns nivelul de cultură al telespectatorilor.Această poziţie duală va face ca în continuare ştacheta culturală a populaţiei noastre că gliseze şi mai mult în jos.  
  
Rolul televiziunilor este de informare şi culturalizare a maselor. Însă la noi, datorită ratingului înţeles greşit şi numai în sens comercial, a condus aceste televiziuni să facă un deserviciu grav culturii române şi în special spiritului moral al neamului nostru. 
  
Parcă voit, emisiunile de pe micile ecrane doresc ratarea destinului istoric al românilor, cum spunea Cioran, “se exprimă în satisfacerea cu un rol mediocru, cu o respiraţie lipsită de amploare şi un ritm lent “. 
  
După evenimentele din 1989, orgoliile s-au aprins la maximum şi în rândul creatorilor de artă, interesele au căpătat contururi precise, stimulate de economia de piaţă, starea de beligeranţă s-a extins la nivelul tuturor aşa-numitelor generaţii. În acest sens aceştia au făcut compromisuri asociindu-se cu patronii de media. Cei dintâi urmărind să-şi promoveze lucrările prin compromis, făcând jocul cercurilor îmbogăţiţilor, cei de-al doilea urmărind să se îmbogăţească cu orice preţ, încălcând orice morală, chiar şi cea creştină, prin promovarea nonvalorii şi a prostului gust. 
  
Asistăm, în perioada scursă de la evenimentele din 1989, potrivit unei speciale dialectici în relaţia valoare-autoritate- nonvaloare, deviată de la traseul ei normal, la o încrâncenată bătălie a recanonizării. Această operaţie de re(canonizare ), ce nu ţine de cele sfinte, nu înseamnă în spaţiul media, altceva decât promovarea, selectarea şi consacrarea non-valorilor care aduc bani patronilor media şi toate celelalte avantaje materiale, chiar politice, care decurg de aici. Astfel au fost promovate, aşa zise,”valori “fără autoritate, ignorând ceea ce spunea Karl Jaspers despre Socrate care era definit “massgebende Menschen “, care înseamnă om care dă măsura, dătător de măsură. 
  
În mod cert, telespectatorii de bună credinţă consideră că unele televiziuni intră în categoria “omului “ de care face vorbire Socrate: “M-am hotărât să cercetez lucrul cam în felul acesta: m-am dus la unul din cei care erau socotiţi înţelepţi, pentru ca acolo, mai degrabă decât oriunde, să dezmint oracolul şi apoi să-i arăt Zeului: Omul acesta e mai înţelept decât mine, în timp ce tu ai spus că eu aş fi. Cercetându-l deci pe acesta- nu-i nevoiesă-l spun pe nume, era unul dintre oamenii politici/.../ mi s-a părut că omul meu trece drept înţelept în ochii celor mai mulţi şi în primul rând în ai lui însuşi, dar că nu este “. 
  
O parte din televiziunile noastre nu au înţeles, sau nu doresc să-şi ia rolul în serios de informare şi culturalizare a maselor, ele promovează numai partea abjectă a neamului, contribuind la analfabetizarea acestuia. De la Socrate la Voiculescu, Nicula, Păunescu, Vântu, etc., valoarea şi autoritatea s-au însoţit mereu într-o dialectică a cărei ţesătură, departe de a fi armonioasă şi liniştită, s-a dovedit nefastă şi dramatică pentru neamul românesc. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Televiziunile româneşti un rău necesar? / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 296, Anul I, 23 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!