CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Stelian Gomboş         Publicat în: Ediţia nr. 544 din 27 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Telegrama de apreciere si felicitare - 2012...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL 
  
Către: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului 
  
Î.P.S. Părinte Arhiepiscop Iustinian Chira 
  
Înaltpreasfinţia Voastră, 
  
Cu prilejul acestui moment aniversar, a împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea istoricei Episcopii a Maramureşului, dorim să vă felicităm în mod deosebit, asigurându-vă de întreaga noastră solicitudine şi deschidere spre cooperare şi colaborare. În acest moment aniversar, marcat şi de vizita pastorală a P.F. Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia târnosirii vechii dar în acelaşi timp noii Mănăstiri de la Bârsana, precum şi a noii Catedrale din localitatea Negreşti Oaş, este bine venit să ne amintim câteva date istorice referitoare la această Episcopie - cu o existenţă ce se întinde pe parcursul a şase secole (1391 – actul patriarhal al Patriarhului Antonie al Constantinopolului, prin care mănăstirea Peri din Maramureş devine Stavropighie şi unde aminteşte de existenţa "arhiereilor locali"), Episcopia Maramureşului a avut o istorie extrem de zbuciumată.  
  
În pofida credinţei puternice a maramureşenilor şi ataşamentului lor faţă de Ortodoxie, ei n-au avut parte de o organizare bisericească bine aşezată, care să nu fie vulnerabilă unor administraţii trecătoare, ce i-au negat şi suprimat întotdeauna drepturile. După anul 1705, când este aruncat în închisoare Episcopul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, pe care Sfântul Sinod al B.O.R. l-a canonizat în anul 1992, la propunerea P.S. Părinte Episcop Justinian Chira, scaunul episcopal al ierarhilor de Maramureş nu era într-un loc anume şi mai cu seamă nu era într-un centru urban. Cel mai adesea era într-o mănăstire (ex. Bârsana), iar episcopul era ceea ce profesorul şi istoricul Mircea Păcurariu numeşte în Istoria Bisericii Ortodoxe Române – horepiscop (adică episcop de ţară). Voievozii maramureşeni au încercat, şi adesea au reuşit, să înfiripeze centre bisericeşti superioare pe lângă curtea lor, însă datorită împrejurărilor istorice şi spaţiului geopolitic căruia aparţinea Maramureşul şi a interesului Imperiului Austro - Ungar faţă de aceste meleaguri, însuşi voievodul Bogdan din Cuhea Maramureşului, unul dintre cei mai reprezentativi, a fost nevoit să-şi părăsească Maramureşul drag şi să plece în pribegie peste munţi, unde pune bazele statului Moldova – 1359. 
  
Din anul 1739 – cu ultimul episcop ortodox amintit cu numele şi până în anul 1937, Maramureşului nu i-a fost permis să aibă episcop ortodox datorită uniaţiei, care a fost o acţiune politică impusă... La anul 1700 românii au fost declaraţi uniţi fără să fie consultaţi, iar dacă au îndrăsnit să-şi ridice glasul, represiunile erau atât de violente şi inumane încât aceştia s-au resemnat în noua situaţie. Declaraţi uniti în masă, deci în mod formal, în realitate ei ţineau mai departe datina moşilor şi strămoşilor lor ceea ce au fost înainte - ortodocşi ...  
  
În anul 1937 se înfiinţează prin Hotărârea Consiliului de Miniştri din 23 iulie, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului, iar printr-un decret al regelui Carol al II-lea, noua Episcopie este înzestrată cu mai multe clădiri în municipiul Sighetu Marmaţiei, unde i s-a fixat şi reşedinţa, şi terenuri, printre care: Palatul Cultural, Hotel Corona, peste 300 ha pădure, din pădurea comunei Vadu Izei şi alte bunuri precum şi bani. Cedarea Ardealului de Nord-Vest între anii 1940-1944 a adus în Maramureş o administraţie duşmănoasă faţă de tot ce era românesc şi ortodox, şi astfel din ordinul lui Horty Mykloş au fost expulzaţi din Maramureş toţi preoţii ortodocşi, iar Episcopul Dr. Vasile Stan a fost nevoit şi el să părăsească reşedinţa şi să plece la Sibiu, încercând de acolo să coordoneze activitatea Eparhiei – atât cât se putea - zdrobită de hortişti, în urma unei terori fără egal în Maramureş. Eliberarea din anul 1944 a redeschis posibilitatea reluării activităţii Episcopiei, însă norii iernii comuniste îşi făceau apariţia, de data aceasta, dinspre răsărit, astfel încât în anul 1948 martirica Episcopie, alături de alte Episcopii din ţară a fost desfiinţată de către noul regim comunist instalat la putere. De subliniat faptul că în oraşul Sighet, slujbele arhiereşti erau oficiate în Paraclisul din interiorul Palatului Episcopal, neexistând o Catedrală episcopală. S-au făcut demersuri, s-a obţinut un teren, dar lucrarile au rămas în această etapă.  
  
În anul 1990 după eliberarea de sub dictatura comunistă, la dorinţa unui grup de iniţiativă format din preoţi inimoşi, ale căror nume sunt menţionate în documentele vremii, precum şi la dorinţa mulţimii credincioşilor, Sfântul Sinod al B.O.R. a aprobat memoriul înaintat în data de 02 februarie 1990 de preoţimea maramureşeană şi în 12 februarie a aceluiaşi an, s-a hotărât reactivarea Episcopiei Maramureşului, care urma să cuprindă judeţele Maramureş şi Satu Mare. Locţiitor al noii Eparhii a fost desemnat P.S. Părinte Justinian Chira – fiu al Maramureşului, Episcop vicar al Clujului din anul 1973, care în ziua de 26 septembrie 1990 va fi ales cu majoritate de voturi, titular al acesteia şi instalat în 11 noiembrie 1990 de către un sobor de 11 arhierei, în frunte cu Mitropolitul Antonie Plămadeală al Ardealului. Reşedinţa noii Episcopii s-a stabilit în municipiul Baia Mare, cum era şi firesc, fiindcă în reşedinţa de judeţ trăiesc peste 100000 de credincioşi ortodocşi. 
  
Aşadar, acum în încheierea acestui mesaj, ţinem să felicităm în mod deosebit, întreaga conducere a Centrului eparhial precum şi preoţimea, monahii şi credincioşii din cuprinsul acestei Eparhii, pentru întreaga lor activitate şi contribuţie la dezvoltarea şi consolidarea vieţii bisericeşti, spiritual şi culturale din Nordul ţării, de pe cuprinsul celor două judeţe româneşti – Maramureş şi Satu Mare. 
  
Un sincer şi călduros “La Mulţi şi Fericiţi Ani!” 
  
Cu aleasă preţuire şi deosebită consideraţie, 
  
Consilier – Relaţii Culte, 
  
Stelian Gomboş 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Telegrama de apreciere si felicitare - 2012... / Stelian Gomboş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 544, Anul II, 27 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Stelian Gomboş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stelian Gomboş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!