CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 250 din 07 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

TEHNICI DE GÂNDIRE POZITIVĂ, NEGATIVĂ ŞI NEUTRĂ (2) - MOTIVAŢIA DE A GÂNDI POZITIV
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zilele trecute am petrecut mai mult timp la standul dedicat literaturii motivaţionale dintr-o anumită librărie din Bucureşti. De câte ori am ocazia, îmi place să mă cufund în răsfoirea cărţilor de acest gen, încercând să îmi dau seama cât mai bine de evoluţia abordării acestei problematici complexe şi obscure în acelaşi timp. Ca de obicei, imensa majoritate a autorilor era din spaţiul nord-american, fapt ce exprimă o continuitate a interesului în mediul cultural din Statele Unite ale Americii. 
  
Dintr-un anumit punct de vedere, găsesc lăudabilă această orientare către explorarea tainelor sufletului omenesc, ce se manifestă constant în această ţară mare cât un continent. Dacă nu aş discerne o anumită abordare ideologică de promovare şi susţinere a capitalismului "victorios", atunci aş putea spune că într-adevăr, Americii îi pasă de oameni, de ceea ce ei simt, doresc şi trăiesc. Nu doresc să contest valoarea acestor cărţi, mai ales că multe dintre ele sunt rezultatul unor studii laborioase şi al unui efort ce nu poate fi neglijat. În plus, multe sfaturi sau recomandări făcute sunt de maximă actualitate, ceea ce se constituie ca o recomandare implicită a lor. Dar problema fundamentală este că lectura în sine nu îţi va oferi capacitatea de a te motiva în realizarea unei schimbări benefice semnificative, iar alteori pot sublinia o anumită confuzie asupra clarităţii direcţiei către care este îndrumat cititorul. De fapt, de ce este bine să gândeşti pozitiv? Aceasta este prima întrebare importantă la care trebuie formulat un răspuns clar şi explicit. Iar în al doilea rând, cum poţi să ajungi la stăpânirea unei astfel de tehnici de gândire? 
  
Poate eşti surprins de noutatea conceptului de "tehnică de gândire"pe care l-am utilizat. Nu doresc să fiu greşit înţeles, dar însuşirea unui anumit mod de a privi lucrurile presupune o abordare bazată pe mai multe mecanisme de tipul "cauză - efect"ce sunt declanşate pentru a se obţine efectul schimbării benefice de dispoziţie şi de motivaţie. Exemple de astfel de "mecanisme"ar putea fi următoarele:  
  
1. contemplare - detaşare, 
  
2. afecţiune - înglobare sau cuprindere, 
  
3. evocare sau amintire - (re)descoperire, 
  
4. exprimare - înţelegere, 
  
5. apel sau adresare - încurajare.  
  
Aceste scheme de reacţie există în sufletul omenesc şi trebuie doar o atingere corespunzătoare a lor prin intermediul unor cuvinte sau sugestii bine alese pentru a se obţine un efect benefic de compensare a dificultăţilor interioare sau exterioare întâmpinate. 
  
Dar pentru început, voi încerca să răspund la prima întrebare fundamentală cu privire la necesitatea gândirii pozitive. În primul rând, gândirea orientată către partea pozitivă sau luminoasă a realităţii, are capacitatea de a-ţi oferi suport şi orientare în experienţa vieţii. Este ca şi cum ai avea în mână o lanternă puternică, lucru ce îţi permite să te descurci cu uşurinţă în mijlocul nopţii. Fără această sursă de lumină, ai fi pierdut în întuneric şi toate lucrurile ar deveni obstacole dureroase şi de netrecut. 
  
Pentru persoanele care trăiesc în atmosfera cenuşie a pesimismului şi gândirii negative, toată existenţa este marcată de însemnele nefericirii şi lipsei de perspectivă. Dintr-o astfel de perspectivă, chiar şi cel mai banal incident devine un semn prevestitor al unui eveniment neplăcut ce pândeşte din viitor. Nu este de mirare faptul că o asemenea abordare conduce la depresie şi la un chin sufletesc, ce nu poate fi niciodată exprimat pe deplin în cuvinte. 
  
Totuşi, dar acest lucru îl voi relua cu o altă ocazie, gândirea negativă are şi avantajele ei, fapt pentru care nu trebuie să fugim cu totul de ea. Uneori, se întâmplă ca impresii cu o conotaţie dureroasă să vină asupra noastră declanşate prin intermediul evocării unor amintiri sau al unor sugestii descurajatoare. Trebuie bine înţeles că orice mesaj pe care îl primim are încorporată în el o anumită cantitate de energie emoţională, capabilă să declanşeze adevărate furtuni interioare sau schimbări de dispoziţie surprinzătoare. Mintea umană este extraordinar de sensibilă la cele mai neaşteptate sugestii, iar stăpânirea pe care o avem asupra emoţiilor şi sentimentelor noastre poate să nu fie suficientă pentru a canaliza de fiecare dată astfel de energii spre partea pozitivă a percepţiei lăuntrice. În astfel de situaţii, gândirea negativă ajunge să te copleşească, însă dacă vei reuşi "să bei paharul până la fund", adică să înfrunţi direct această furtună până la ultimele consecinţe, energia unei astfel de experienţe se va epuiza în cele din urmă şi niciodată nu va mai putea reveni din cauza imunităţii pe care ai câştigat-o astfel. Din păcate, la primele semne de furtună interioară este posibil să ţi se facă teamă, fapt ce sporeşte energia furtunii, până când ea te copleşeşte şi te face să dai înapoi, astfel rămânând într-o zonă "gri"în care ea te poate controla după voia ei.  
  
Un alt gen de abordare este cel reprezentat de gândirea neutră, adică de întărirea capacităţii de a rămâne detaşat sau neimplicat cognitiv şi emoţional în faţa manifestărilor turbulente din interiorul sau exteriorul tău. Prin intermediul cultivării unor anumite mecanisme de acţiune şi de reacţiune, se poate ajunge la generarea unui fel de "scut protector", care te va ajuta să micşorezi forţa de impact a impresiilor sau sugestiilor distructive. După o astfel de blocare a energiei "de lovire", prin gândire pozitivă se vei putea respinge atacul sau prin gândire negativă controlată se va putea consuma o dată pentru totdeauna forţa de impact a acelui gen de sugestie distructivă asupra simţămintelor tale. 
  
Cu alte cuvinte, prin gândirea neutră ajungi să construieşti un zid de apărare în faţa asaltului sugestiilor distructive. Prin gândirea negativă controlată ajungi să canalizezi energia distructivă ce trece "dincolo de zidul"protecţiei interioare. Iar prin gândirea pozitivă reuşeşti să respingi cu succes orice formă de asalt asupra sensibilităţii tale interioare. Trebuie bine înţeles, că aceste abordări presupun anumite decizii constructive pe care trebuie să le iei în decursul vieţii, iar ajutorul dat de ceilalţi poate fi esenţial în atingerea unui succes durabil. Dar asupra acestor aspecte voi reveni ulterior în articolele următoare, fiindcă este cu neputinţă să ajungi să gândeşti pozitiv, cât timp nu dovedeşti responsabilitate faţă de ceea ce faci şi mai ales în raport cu consecinţele acţiunilor tale. 
  
Însă gândirea pozitivă nu reprezintă un scop în sine, fiindcă ea va fi rezultatul natural al nivelului de armonie pe care îl atingi în raport cu idealul de a fi om autentic, de a accede la conştiinţa globală a umanităţii, după aceea la conştiinţa universală a existenţei, pentru ca în final să te întâlneşti sub o formă sau alta cu Marele Autor. Dacă doreşti doar un alt remediu pentru viaţa de zi cu zi, doar un alt gen de medicament pentru a-ţi aduce bună dispoziţie, trăind mai departe în ignoranţă faţă de sine, semeni, univers şi Dumnezeu, înseamnă că nu vei ajunge niciodată să guşti nectarul păcii sau liniştii sufleteşti autentice. 
  
Nu pot să nu polemizez cu acel gen de literatură care promite ameliorarea simptomelor de dezechilibru sufletesc sau emoţional, făcând abstracţie de adevărata cauză a neliniştii, ce rezidă din nepăsarea şi ignoranţa faţă de nivelele de conştiinţă anterior amintite. Nu pot să fiu de acord nici cu abordarea dogmatic-religioasă, care prin impunerea de reguli şi obligaţii împotriva firii crede că va aduce linişte unui suflet ce continuă să sfideze conştient sau nu legile morale încorporate în fiinţa umană şi în universul înconjurător.  
  
De aceea, gândirea pozitivă reprezintă expresia împăcării tale cu umanitatea, cu universul, cu Dumnezeu, şi nu în ultimul rând, cu tine însuţi. Acest act al împăcării are la bază înţelegerea, iertarea, uitarea voluntară şi cunoaşterea, categorii ce nu sunt luate în calcul de literatura motivaţională de consum. Fundamentele unei astfel de abordări decurg din cunoaşterea în adevărata ei lumină a ideilor, tezelor şi principiilor exprimate de către Marele Autor în mărturia pe care ne-a lăsat-o prin intermediul Bibliei. Dar despre toate aceste lucruri, plus multe alte aspecte concrete pe care doresc să vi le împărtăşesc, vom vorbi în episodul următor. 
  
Sufletul omenesc a fost proiectat să fie o cetate puternică, având capacitatea de a respinge orice gen de sugestie negativă, orice energie destabilizatoare şi orice impresie ce tinde să distrugă lumina pusă în suflet de către Creator. Pornind de la aceste elemente de adevăr, se poate ajunge la identificarea şi definirea de tehnici de gândire constructivă, care să aducă la suprafaţă lumina din interior şi să străpungă orice gen de întuneric ce se interpune între fiinţa lăuntrică şi manifestarea exterioară a conştiinţei. 
  
Octavian Lupu 
  
Petroşani 
  
07 septembrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TEHNICI DE GÂNDIRE POZITIVĂ, NEGATIVĂ ŞI NEUTRĂ (2) - MOTIVAŢIA DE A GÂNDI POZITIV / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 250, Anul I, 07 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!