Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Manuscris > Studii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 275 din 02 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

PLANUL CĂRŢII ŢEFANIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Asemenea unei drame în trei acte, cartea profetului Ţefania ne poartă prin evenimentele ce vor marca judecata lui Dumnezeu asupra poporului ales şi asupra lumii. Deşi termenii în care ne este înfăţişat viitorul par a fi dintre cei mai cenuşii, totuşi speranţa mântuirii străbate cu putere, fiindcă la finalul acestei istorii cei sfinţi vor moşteni lumea cu tot ce cuprinde ea.  

Aşadar, vom studia istoria eliberării celor sfinţi din mijlocul unei lumi care nu îi merită, ba chiar mai mult, îi persecută căutând să îi nimicească de pe pământ, datorită credinţei lor în Dumnezeu. Aceste adevăruri, prezentate în cartea profetului Ţefania, vor fi cu siguranţă un sprijin pentru cei care vor fi martori revenirii salvatoare a Domnului.  
 
Dar acum, să vedem planul general al cărţii, astfel:  
1. 1. În primul capitol ni se vorbeşte despre judecata ce va veni asupra poporului ales din cauza nelegiuirii.  
2. 2. În al doilea capitol, judecata este extinsă la toate naţiunile pământului din cauza vinovăţiei de a fi persecutat pe cei sfinţi, în condiţiile în care judecata divină a lovit poporul ales.  
3. 3. Iar în al treilea capitol vom vorbi despre cernerea lumii şi restaurarea celor sfinţi ca moştenitori ai acestui pământ. un final frumos, glorios şi plin de speranţă.  
 
Capitolul 1: Judecată asupra poporului ales  
 
Să mergem puţin mai în detaliu acum. Poporul ales de Dumnezeu pentru a duce cunoştinţa Sa până la marginile pământului nu a fost la înălţimea chemării sale. De aceea, judecata avea să vină peste el, ca rezultat al propriei lor alegeri.  
 
Judecata, prin chiar natura ei, este destinată celor ce se răzvrătesc împotriva autorităţii divine. Pare însă un lucru surprinzător ca ea să lovească pe poporul lui Dumnezeu. Acest lucru era cauzat însă de abandonarea închinării la Dumnezeu şi adoptarea idolatriei.  
 
Pare ieşit din comun ca nişte oameni care au cunoştinţa adevăratei închinări să facă o astfel de alegere nefericită. Dar realitatea ne spune că orice cunoaşterea se pierde în timp dacă nu are loc o reîmprospătare continuă a experienţei. De îndată ce nu mai practicăm ceea ce credem, este doar o chestiune de timp, destul de scurt, pentru a uita ceea ce am ţinut ca adevăr.  
 
În orice timp, acest principiu rămâne valabil. Fără exercitarea capacităţii de alegere în direcţia cea bună, tendinţele către rău vor pune stăpânire pe noi, chiar înainte de a ne da seama şi deodată harul se va transforma în judecată. Trist, într-adevăr.  
 
Poporul ales nu era conştient de ceea ce se întâmpla cu el, de această schimbare de circumstanţe şi de ajunsese la un pas de dezastru. Mesajul profetului se constituie de fapt ca un ultim strigăt de avertizare cu doar câteva clipe înainte de final.  
 
Ecoul cuvintelor sale însă merge peste veacuri până la momentul când Domnul va veni să judece această lume, inclusiv pe cei ce au o mărturisire de credinţă asemănătoare evreilor din acele timpuri. Oare nu suntem şi noi la fel ca acest popor ales?  
 
Capitolul 2: Judecată asupra naţiunilor  
 
Judecata ce urma să vină asupra poporului ales avea să se extindă şi asupra celorlalte naţiuni. Profitând de căderea lui Israel, ele se bucurau deja şi profitau la maximum de situaţia nou creată.  
 
Dar o judecată nimicitoare era pregătită pentru toţi aceşti oameni. Nu este bine să te bucuri de necazul altuia, am putea pe bună dreptatea să spunem. Judecata divină asupra neamurilor este nimicitoare şi fără milă, o răzbunare pentru vina de a fi asuprit pe cei sfinţi. Aici avem de-a face cu o logică deosebit de precisă: poporul ales este pedepsit din cauza nelegiuirii, dar celelalte popoare sunt pedepsite datorită persecutării celor ce se închină lui Dumnezeu.  
 
Relaţia dintre Dumnezeu şi poporul Său nu face referinţă şi la o a treia parte. Este un legământ încheiat între două părţi. Dar neamurile, văzând judecăţile divine venind asupra poporului ales, au înţeles că acum este momentul de a da "o mână de ajutor" pentru a-l nimici.  
 
Ele nu şi-au dat seama că în judecarea poporului Său, Domnul face de fapt o cernere, o separare şi purificare a celor sfinţi. De aceea, judecata divină ce este trimisă asupra neamurilor are un caracter cu totul distructiv, ce va conduce în cele din urmă la reabilitarea celor sfinţi.  
 
Capitolul 3: Cernerea lumii şi restaurarea celor sfinţi  
 
Planul final este grandios. Dincolo de pedepsirea poporului ales şi a lumii, există perspectiva restaurării celor sfinţi de pe întreg pământul. Domnia lui Dumnezeu va realiza o pace mondială aşa cum omul nu a mai cunoscut de la căderea lui Adam  
 
Judecăţile divine nu fac altceva decât să pregătească instaurarea acestei Împărăţii universale. Restabilirea celor sfinţi readuce binecuvântarea pe pământ. aceasta este o Evanghelia veşnică, a păcii şi armoniei, prin domnia lui Dumnezeu pe pământ.  
 
Chiar dacă judecăţile aduc suferinţă şi întristare, fiind greu de acceptat, ele nu sunt altceva decât o parte, este drept amară, a planului de mântuire a omului şi de restabilire a autorităţii divine pe pământ.  
 
Astfel, domnia păcatului este distrusă, iar mijloacele de a face răul sunt nimicite. În locul acestora, sfinţenia, pacea, manifestarea îndurării şi bunătăţii lui Dumnezeu îşi vor face simţită prezenţa spre slava Celui Veşnic şi bucuria celor credincioşi.  
 
Referinţă Bibliografică:
PLANUL CĂRŢII ŢEFANIA / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 275, Anul I, 02 octombrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!