CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Ana Maria Gîbu         Publicat în: Ediţia nr. 937 din 25 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Târgul de carte - o mega librărie pentru suflet şi minte interviu cu poeţii Luminiţa Zaharia şi Romeo Tarhon
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Tot mai mult în ultimii ani se organizează târguri şi expoziţii din toate domeniile, ele fiind oportunitatea ideală pentru a se face cunoscutăactivitatea instituţiilor, societăţilor comerciale, dar şi a persoanelor fizice: târguri meşteşugăreşti, de mobilă, de produse tradiţionale, de maşini, produse electro-casnice, medicamente, produse cosmetice, articole de îmbrăcăminte, decoraţiuni interioare, târguri de carte etc.  

La care dintre ele m-ar duce paşii prima dată? Evident că nu aş ocoli nici târgurile de îmbrăcăminte sau cosmetice, dar aş opta fără tăgadă pentru cele de carte din mai multe considerente: scriu şi îmi doresc foarte mult ca şi cărţile mele să ajungă pe standul unui astfel de târg; aici pot găsi cărţi care lipsesc din librării, din diferite motive; aş întâlni scriitori, poeţi, editori, critici literari; aş achiziţiona cărţile preferate la un preţ redus.  

Până în prezent nu am participat la niciun târg de carte ca şi vizitator, deşi mi-am dorit foarte mult, dar am avut şansa să fiu prezentă la unul din târguri, în 2012,ca autor de carte.  

„Cartea e un univers secret creat de un om înzestrat cu geniu”,spunea Voltaire. Eu spun că pentru a pătrunde în acest univers trebuie să ne adunămîn jurul negustorilor de cuvinte.  

Oare ce simţi când te plimbi în jurul tarabelor unde se vând la suta de grame saci plini de unguent miraculos pentru şlefuirea minţii noastre?! Ce senzaţie îţi dă atingerea paginilor noi în care se ascund secrete, comori, destăinuiri, planete?...  

Această întrebare am adresat-o prietenilor mei, poeţii Luminiţa Zaharia şi Romeo Tarhon din Bucureşti, participanţi în ambele ipostaze – autori şi vizitatori - la numeroaseediţii ale târgurilor de carte.  

Pentru a afla cât mai multe informaţii utile, atât pentru mine cât şi pentru cititori, despre importanţa acestor târguri, i-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări.  

Ana Maria Gîbu:  

1. Pentru noi, cei care nu avem posibilitatea să ajungem în Bucureşti la târgurile naţionale şi internaţionale de carte, ce puteţi să ne spuneţi despre acestea şi cât de necesară este participarea la târgurile de carte, atât în calitate de autori cât şi de vizitatori? Care este sentimentul pe care-l trăiţiîn timp ce sunteţi înconjuraţi de zeci de cărţi pline de secrete?  

Luminiţa Zaharia:  

Un târg de carte este întotdeauna o desfătare pentru ochi, suflet şi spirit, un tărâm magic în care te poţi pierde ca Alice în ţara minunilor! Încerc să nu ratez, în fiecare an, cel puţin cele două mari târguri, organizate de obicei la Romexpo, şi anume Gaudeamus şi Bookfest, dar am participat şi la alte târguri de carte, ca de exemplu Kilipirim (Sala Dalles), Apulum (Muzeul de istorie) etc. Aştept aceste evenimente cu sufletul la gură, mă pregătesc sufleteşte şi financiar, uneori merg cu prieteni dragi, alteori îmi doresc în secret să merg singură, să nu împart cu nimeni aerul vrăjit al acestor oaze de frumos, să nu-mi tulbure nimeni extazul, de neasemuit cu nimic, de a mă plimba printre cărţi! Pentru un autor, aceste târguri sunt necesare ca aerul, iar pentru un autor care îşi lansează o carte – oportunitatea de a se face auzit. Pentru iubitorii de carte, un prilej de a cunoaşte ofertele editurilor, noutăţile mai ales, scriitorii îndrăgiţi, de a achiziţiona cărţi din toate domeniile de interes, la preţuri fără concurenţă! Editurile, de asemenea, au şansa de a se promova, de a intra în contact direct cu cititorul sau cu alte edituri, de a-şi majora considerabil procentul de vânzări!  

Romeo Tarhon:  

Participarea noastră, a editorilor de la Naţiunea, are dublă reprezentativitate: ca patroni de tânără editură, membră a Asociaţiei Editorilor şi Distribuitorilor profesionişti din România, apartenenţă care ne onorează şi ne obligă, şi ca autori de cărţi, ca scriitori, atât eu, cât şi Cezar Mihalache, copatroni ai trustului de presă, ai bătrânului ziar şi al tinerei edituri. Dar chiar dacă nu am avut aceste responsabilităţi, de editori şi scriitori, tot am fi fost nevoiţi să participăm activ la astfel de manifestări, ca publicişti şi gazetari, ca omeni de cultură din a căror revistă săptămânală în format print şi cotidian în format digital, nu lipsesc literatura, interviurile, recenziile, comunicatele, noutăţile editoriale, prezentările de cărţi importante, scriitorii şi făuritorii de cultură şi cărţi. Având în jur de 150 de condeieri, de scriitori de articole, între care mulţi cu o notorietate de invidiat de către alte publicaţii, nu ne permitem să lipsim din decor, dar şi de pe podiumul unde se lansează cărţi, de doi ani de când fiinţăm şi ca editură.  

AMG.  

2 La care dintre aceste târguri aţi participat şi în ce calitate? Ce v-a impresionat?  

L.Z.  

Cum am spus deja, la Gaudeamus, Bookfest, Kilipirim, Apulum. M-a impresionat (m-a copleşit!) marea de cărţi în care pur şi simplu mă pierdeam, fascinată (le-aş fi cumpărat pe toate!), dar şi marea de oameni dornici să cunoască, să vadă, să atingă hârtia, să savureze cuvântul scris, mai ales tineretul avid nu doar de lecturi facile, ci şi de carte şcolară, ştiinţifică, limbi străine, beletristică, hobby, autoeducare...semn că lumea mai are o şansă, că nu e totul pierdut! M-au impresionat lansările de carte, autorii în carne şi oase, care, odată cu autograful pentru care vizitatorii stăteau la cozi lungi, îşi dăruiau şi o bucăţică de suflet! I-am văzut de aproape pe Mircea Cărtărescu, Alexandru Mironov şi mulţi, mulţi alţi scriitori adoraţi! M-a impresionat prietenia care lega acolo oameni care nu se văzuseră niciodată, atmosfera caldă, mirosul de cerneală, culorile cărţilor destinate copiilor (aş spune că acestea m-au vrăjit întotdeauna cel mai tare!)...Bineînţeles că de la fiecare târg am plecat cu sacoşe de cărţi pe care de-abia reuşeam să le duc...  

La ediţia 2012 a târgului Gaudeamus, am avut marea surpriză de a găsi cărţile tale, Ana:  

Regala, coautor George Filip,antologia Poeme Hai Hui, care cuprinde şi un grupaj din poeziile tale (la standul editurii Singur), şi Grădina mea, prima ta carte, la standul editurii Lumen (şi, bineînţeles, am cumpărat toate volumele disponibile!). (Foto 1, Luminiţa Zaharia, Doru Dăncuş)  

În calitate de autor? La târgul Gaudeamus din noiembrie 2005 am lansat volumul Contraste, apărut la editura Eminescu. Prezentarea a fost asigurată de scriitorul Marin Codreanu şi de managerul editurii, scriitoarea Silvia Cincă. La Târgul Apulum 2008 (Muzeul Naţional de Istorie) am avut onoarea unei duble lansări: volumele Are mama două fete şi Totul cântă-n jurul meu, apărute tot la editura Eminescu şi prezentate de scriitorul şi istoricul Mihai Popa, poeţii Gabriel Mirea, Bogdan Cristian Târziu, precum şi de Rodica Diaconu – redactor editura Eminescu. (foto 2, Luminiţa Zaharia, Rodica Diaconu, Sivia Cincă, Mihai Popa, Doru Dăncuş, Gabriel Mirea, Bogdan Cristian Târziu)  

R.T.  

Ne-am propus să fim prezenţi şi activi la târgul internaţional de carte BookFest, care are loc la începutul verii şi unde lansăm o parte din cărţile editate, între care, fireşte, şi ale noastre, ale editorilor-autori. După cele două ediţii de la care nu am lipsit de când funcţionăm şi ca editură, ne putem lăuda cu bucuria de a fi avut succes, de a fi avut numeroşi invitaţi şi de a fi fost luaţi în seamă de ”lumea bună”, cărturărească, dar şi de presă. Şi cum ar fi altfel lansând un autor de calibrul profesorului Ion Coja, a lui Sever Mureşan , Cezar Mihalache, cu volume incendiare, dar şi cu alţi autori de suces…? Trăim sentimentul firav al unei glorii de moment umbrit de amărăciunea că nu traversăm cele mai bune vremuri pentru carte, pentru ungerea spiritului cu mierea culturii pe pâine neagră şi amară.  

De pildă, la ediţia din acest an a târgului de carte BookFest 2013, am lansat primul volum din colecţia antologică purtând titlul sugestiv „Cu patria în suflet”, cu 35 de poeţi care au ţinut să publice versuri de dragoste de ţară şi pentru sfânta limbă românească, rezultând o voluminoasă şi superbă carte, căreia îi sunt apreciate calităţile prin conţinut, copertă şi execuţie tipografică. Mulţi dintre coautori sunt poeţi de notorietate, o parte sunt încă la început de drum liric având una sau mai multe cărţi, iar o parte sunt debutanţi din punct de vedere publicistic. Au fost prezenţi la eveniment mai mulţi autori ai volumului, între care, îmi face plăcere să o remarc, aşa cum am făcut-o şi la lansare, pe poeta debutantă de mare sensibilitate patriotică Doina Butnaru, care a venit special din Franţa, pe scriitorul şi publicistul Virgil Ciucă din SUA, pe prietenul nostru scriitor, jurnalist şi expert IT Ion Lupan aflat între două avioane de pe merdidianele lumii, pe fondatorul „Fundaţiei Literar-Istorice Stoika”, scriitorul şi artistul plastic Florian Stoica Laurenţiu, pe consacrata poetă, deja, şi nelipsită de la lansările Editurii Naţiunea, Mihaela Tălpău, poetul şi publicistul militant Virgil Andronescu din Brăila... Mai era un nume acolo, între cei 35 de autori, al unei foarte tinere poete, o cheamă Ana Maria Gîbu, prezentă în antologie. Era de înţeles că ţi-ar fi fost foarte greu să fii prezentă la lansare…  

Aşa cum spuneam, nu am lipsit, nici cu un an înainte, de la Ediţia a VII-a a Salonului Internaţional de carte Bookfest, 2012, care s-a desfaşurat în Pavilionul central ROMEXPO, în perioada 30 mai-3 iunie.  

Salonul s-a bucurat de 300 de evenimente: lansãri de carte, sesiuni de lecturã şi întâlniri cu personalitãţi ale lumii literare româneşti şi internaţionale, concerte, proiecţii cinematografice, reprezentaţii de teatru pentru copii şi cursuri de limbã francezã. Respectând tradiţia creatã prin invitarea unei ţãri la fiecare ediţie, Bookfest s-a bucurat în 2012 de participarea Franţei ca oaspete de onoare. Mulţi scriitori străini. Mulţi români. Mulţi, nici străini, nici români. Adică din diaspora... (consemnări ale scriitoarei Cezarina Adamescu, invitata editurii Naţiunea). La această editţie, am lansat volumul “Şi îngerii au îngeri păzitori”. (Foto 3, Cezarina Adamescu, Romeo Tarhon, Cezar Mihalache, Andrei Sever Mureşan, Ion Coja, Anghel Drăgan)  

A.M.G.  

3. Cât de important este pentru dumneavoastră ca autori de carte sau ca editori să fiţi prezenţi la aceste târguri de carte? Târgurile de carte pot avea influenţă asupra unui scriitor sau editor?  

L.Z.  

Sinceră să fiu, mă simt mult mai bine ca vizitator decât ca autor la aceste târguri, dar nu neg faptul că pentru un scriitor, în general vorbind, este foarte important să participe la evenimente de gen, pentru a-şi cunoaşte cititorii şi...criticii, pentru a deveni conştient de impactul scrisului său, pentru a lega prietenii literare ş.a.m.d.  

R.T.  

Consider indispensabilă prezenţa noastră măcar la o parte dintre aceste târguri, deşi eu nu le-aş spune ”târguri”, fiindcă numai negoţ şi târguială nu se fac pe acolo... Aş parafraza o cunoscuta pildă proverbială cu următoarea zicere: Dacă nu ai carte, la un târg de profil, nu ai parte... Sănătoşi să fim, să scriem mult şi să publicăm cât mai mult, să publicăm cu orice preţ, şi vom vedea că prin cultură, prin literatură, prin scriitori şi cărturari România are şansa să se salveze, nu doar spiritual...  

A.M.G.  

4. Ce aveţi în vedere în acest sens pentru ediţiile din toamna lui 2013?  

L.Z.  

Să nu ratez nicio ediţie!  

R.T.  

La ediţia din toamnă a târgului de carte Gaudeamus, precum şi la alte astfel de manifestări, vom fi prezenţi ca observatori, mesageri şi gazetari, având bucuria să ne reântâlnim cu foarte mulţi colegi de breaslă, cu oameni de cultură şi arte şi să vedem ce se mai poartă în moda cărţilor sperând că, măcar în această lume specială, boemă dar selectă, nu s-au infiltrat manelismul, tabloidizarea şi impostura. Încă nu s-a iscat nici un scandal de plagiat la un aşa nivel...  

A.M.G.  

Succes! În încheiere, vă rog să le transmiţi ceva scriitorilor tineri şi cititorilor viitorului număr al revistei online “Vis de artist” şi “Momentum”. Dăruiţi-le, în calitate de autori, o poezie dragă sufletului dumneavoastră, alături de un gând bun.  

L.Z.  

Cititorilor tineri le doresc să se îndrăgostească de carte şi să nu se vindece toată viaţa, să încerce să-şi aştearnă sufletul şi gândurile pe hârtie (fie şi un simplu jurnal, tot îi va aduce mai aproape de ei înşişi!), să nu uite că prietenul care nu-i va dezamăgi niciodată este cartea! Urmăresc constant activitatea Asociaţiei Vis de artist, citesc aproape toate numerele revistei Momentum, şi nu am decât cuvinte de laudă...Aşa da, copii! O poezie dragă mie:  

 

foaie verde pălărie  

am cîştigat un gps dar n-am maşină  

(uite că economisesc benzină!)  

merg fudul cu gps-ul la pălărie  

cum ar purta poetul poezie  

haute-couture sau baba minijupă  

premiul se dă, întotdeauna, după  

cînd mă rătăcesc îmi scot pălăria  

trag cu ochiul la ea  

– bună ziua pălăria mea!  

zic ca să nu par nebună  

holbîndu-mă aşa aiurea  

 

am cîştigat un căprior dar nu mă vrea pădurea  

că n-o mai văd din cauza copacilor  

că amanetez luna vîrcolacilor  

nici nu mă crede că sunt de sorginte umană  

castanul îmi trage fix între ochi o castană  

salcia nu-mi mai plînge aspirina pe rană  

cucuveaua nu-mi prevesteşte, blazată, nimic  

am cîştigat marele premiu  

la lozul în plic  

la uşa mea e coadă şi mai mare  

bugetarii îmi cer de mîncare  

căţeii găuri de covrigi  

mămăligarii – mămăligi  

 

am cîştigat o inimă  

dar n-am piept pe măsură  

sufletul îi face respiraţie gură la gură  

(asta pînă la mult visatul implant!)  

indecis unde să îşi declare rezidenţa  

(şi între timp acceptă penitenţa  

de-a fi, în lumea fizică, un răzleţ de gigant):  

în inima cîştigată atît de uşor  

în creierul poemovor  

sau mai degrabă în hulpavul stomac?...  

am cîştigat o cafea cu caimac  

dar trebuie să mă apuc şi de fumat  

şi de sex, în tandem  

de mîţa blîndă  

să nu mă mai tem  

cum suma viciilor e o constantă  

voi compensa zburînd cu-o parapantă  

am cîştigat stima voastră şi mîndria  

cînd îmi strigaţi în cor: jos pălăria!  

se face drojdie repede crescătoare  

(cum ce e aia?! fermentaţie alcoolică în mediu zaharos!)  

nu-i aşa că la soare  

vă puteţi uita?!...  

– pălăria mea, şezi frumos!  

am cîştigat de cînd mă ştiu  

un ochi mai plîns un şold mai durduliu  

certată consecvent cu simetria  

(pe toate le rezolvă pălăria!)  

viaţa cu două luni mai devreme  

uşa cam des deschisă la poeme  

o cusătură pe rotulă  

în faţa evidenţei o cagulă  

 

acum îmi tivesc pălăria cu aur  

o-mpodobesc cu os de brontozaur  

pană de vulpe-i ataşez, discret  

să nu se vadă pana de poet  

încerc din răsputeri s-o-nvăţ sanscrită  

ea-mi zice să fiu şi mai zăpăcită  

monştrii cu mîini de rouă să-i dezmierd  

 

învaţă-mă, pălărie, să pierd!  

 

 

R.T.  

Cred că cea mai nimerită, ca mesaj liric şi patriotic, ar fi una din creaţiile mele recente: adresată poeţilor dar şi românilor de spirit, în care ne este năzuinţa de a lăsa generaţiei Anei Maria Gîbu o ţară intactă, reîntregită, poate, purificată, sănătoasă şi, sper eu, prosperă:  

 

 

Voi, poeţi…  

 

Voi, poeţidin cărţi de şcoală,  

Aţi lăsat în urma voastră  

Însăşi Poezia goală  

În supleţea ei măiastră,  

În trupeţea-i necarnală...  

 

Cine să se-nvrednicească  

Fără har, fără simţire,  

Fără slovă românească,  

Să mai scrie cu iubire  

Tragedia eminească?  

 

Cine, Doamne, să mai facă  

Din cuvântul frânt cuvântul  

Ce ni-i drag din piatră seacă,  

Ce ni-l bate-n clopot vântul,  

Ce-l dezlăcrimăm să treacă ?  

 

Cine, oare, să mai ducă  

Şi să lepede când duce  

Fără case şi ulucă  

Satele, şi fără cruce,  

Când de lacrimi se usucă?  

 

Cine, frate, soră, cine,  

Mamă, tată, fii şi fiice  

Ne mai ţine şi vă ţine  

Să nu facem cum se zice:  

Toţi la rău, să fie bine!  

 

Cine crede că-ndura-vom  

Ce nici câinii nu îndură,  

Câtă vreme mai dura-vom  

Pumnul strâns pe piept şi gură  

Şi în gând doar înjura-vom?  

 

Cine-a morţii grea cămaşă  

Din uşoare albe fire
Va-mbrăca, ce lume laşă  

Îi va hotărî pieire  

Învelindu-l într-o faşă?  

 

Cine, cine, oare cine  

După veacul de risipă,  

Ar putea să mai aline  

Precum voi, poeţi de-o clipă,  

Tragedia care vine...?  

 

Cine să se-nvrednicească  

Fără har, fără simţire,  

Fără slovă românească,  

Să mai scrie cu iubire  

Tragedia eminească?  

 

Voi, poeţi din cărţi de şcoală,  

Aţi lăsat în urma voastră  

Însăşi Poezia goală  

În supleţea ei măiastră,  

În trupeţea-i necarnală...  

 

 

A.M.G. Vă mulţumesc în numele lor şi al meu.  

Ana Maria Gîbu,  

Asociaţia culturală “Vis de Artist”  

Referinţă Bibliografică:
Târgul de carte - o mega librărie pentru suflet şi minte interviu cu poeţii Luminiţa Zaharia şi Romeo Tarhon / Ana Maria Gîbu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 937, Anul III, 25 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ana Maria Gîbu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Maria Gîbu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!