CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 906 din 24 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Ţara Moţilor - ţinutul înălţimilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Munţii noştri aur poartă  

Noi cerşim din poartă-n poartă”  

O.Goga  

 

 

Avem plaiuri minunate începând de la Marea Neagră cu litoralul său, Delta Dunării şi până la crestele Carpaţilor care se desfăşoară în interiorul României ca zidurile unei cetăţi, ca un simbol al unirii, prin zidurile sale, al celor trei principate româneşti, Regatul lui Mircea, Ţara lui Ştefan şi Ţara de peste munţi a lui Avram Iancu.  

Divinitatea ne-a înzestrat cu un spaţiu geografic de invidiat pe care alte naţiuni şi l-ar dori. Păcat că turismul de la noi nu se ridică la standardele mondiale, cu specificul nostru românesc, şi nu profităm de acest dar divin. Avem păduri din specii de foioase, răşinoase şi quercinee, o floră şi faună diversificată şi bogată, peisaje mioritice minunate după care râvnesc străinii, datini, tradiţii, folclor şi obiceiuri care diferă de la o zonă la alta a ţării ceea ce ne conferă unicitate în lume. Avem o reţea hidrografică şi un pământ bogat, atât prin zăcămintele ascunse în interiorul său cât şi prin cele de la suprafaţa sa. România este ţara care are (avea) toate felurile de aur: aurul negru (petrolul), aurul verde (pădurile), aurul galben (grânarul Europei), aurul ca metal preţios şi… sufletul de aur al românilor, veseli, harnici şi ospitalieri. Trebuie să fim mândri că ne-am născut în acest areal ca spaţiul al dumnezeirii cu care am fost înzestraţi şi binecuvântaţi.  

Am colindat patria în lung şi-n lat atât în anii studenţiei cât şi mai târziu cu familia. Sunt locuri mirifice care mi-au încântat privirea şi mi-au exaltat sufletul pe care le-am văzut doar o singură dată şi-mi este dor să le revăd. Dar sunt şi zone prin care am trecut de multe ori şi tot nu m-am săturat să le admir priveliştile încântătoare oferite de mama natură. Cu toate acestea mi-au rămas străine multe ţinuturi, creste de munţi, lacuri, peşteri… Uneori anii trec prea repede şi-n vâltoarea luptei pentru supremaţie a marilor puteri ce a cuprins planeta, a luptei pentru existenţă, a degradării şi desconsiderării fiinţei umane, omenirea se trezeşte îmbătrânită prea devreme, atât fizic cât şi psihic. Cu toţii suntem fii şi fiicele lui Dumnezeu iar răsplata noastră pentru cel mai de preţ DAR pe care ni L-a oferit, VIAŢA, noi Îl denigrăm prin comportamentul faţă de semenul nostru, OMUL ca fiinţă divină, prin asuprirea şi distrugerea sa…  

Din Turda se poate ajunge pe spectaculoasele Cheile Turzii.  

Apoi paşii ne poartă pe meleagurile de la Tarniţa. Şoseaua şerpuieşte pe conturul lacului, pe lângă versanţi către vestita Ţara Moţilor. La fiecare curbă, pe fiecare vale sau după fiecare stâncă descoperi ceva deosebit. Coada lacului se prelungeşte mult până se contopeşte cu râul, iar pe versantul de vizavi apare câte o casă răzleaţă. După ce traversezi râul, drumul se desfăşoară în serpentine către înălţimi. Toamna foioasele şi coniferele îţi oferă o multitudine de culori, iar albastrul cerului este intens. Cu cât urci către pisc, cu atât eşti fascinat de panorama ameţitoare ce se deschide deasupra văii şi a culmilor mai joase. Ajunşi pe culme te trezeşti pe un platou presărat cu brazi răzleţi, apoi dominant devine golul alpin. Case răzleţe, căpiţe cu fân, ţarcuri, cai păşunând în voie, întregesc tabloul din ţinutul moţilor.  

Iubitorii de natură, aici în ţinutul populat pe crestele Carpaţilor Apuseni, îşi pot monta corturile şi petrece o zi, o noapte sau mai multe în aerul curat, reconfortant, în liniştea deplină din mijlocul naturii departe de tumultul citadin. Este un loc sfânt de meditaţie spirituală şi relaxare trupească. De aici, ziua, zările se deschid către orizonturile îndepărtate, iar noaptea licuricii celeşti licăre nestingheriţi sub vegherea atentă a astrului nopţii, ca o cloşcă ce-şi supraveghează atentă puişorii ce hoinăresc pe câmpul infinit al cerului…  

În noapte colindă peste înălţimi umbra lui Avram Iancu. De acolo, din cer, privirile sale se revarsă asupra ţinuturilor Ardealului ca o cupolă protectoare. Figura marelui revoluţionar şi patriot, Avram Iancu, va dăinui în memoria românilor peste veacuri…  

De pe aceste înălţimi şoseaua pătrunde în pădure şi coboară în serpentine. La Fântânele eşti întâmpinat de imagini de vis care se derulează pe rând prin faţa ochilor. Se ocoleşte lacul de la coada sa până la barajul din anrocamente şi se ajunge la staţiunea Beliş. De aici se poate face o divagaţie de la traseu pentru a nu pierde frumuseţile şi spectacolul inedit oferit de Valea Iadului până la Leşu. În special anotimpul toamna îţi oferă peisaje de neuitat. Ai impresia că versanţii muntelui au luat foc şi flăcările pâlpâie în pâlcuri dese de jos până sus. O cromatică, uneori în contrast alteori în armonii împodobeşte Valea Iadului de o parte şi alta, începând de la apa rece a vijeliosului râu şi până la hotarul cerului de un albastru rece. Verdele brazilor, galbenul, ruginiul sau pe alocuri un roşu aprins al foioaselor, cenuşiul stâncilor ce-şi scot pe alocuri frunţile printre arbori şi albastru cerului creează o imagine ireală, de basm.  

Turişti din toate colţurile ţării dar şi din străinătate adoră Apusenii atât pentru frumuseţea lor cât şi pentru numeroasele peşteri, dintre care cele mai vizitate sunt Scărişoara, unde se află al doilea gheţar subteran ca volum din Europa şi Urşilor, unde sunt urme şi fosile ale ursului -Ursus spelaeus, dispărut acum 15.000 de ani.  

În pelerinajul nostru lăsăm în urmă culmile Munţilor Apuseni cu frumuseţile lor naturale dar şi bogăţiile subterane şi ne îndreptăm către Ţara Crişurilor. În cochetul oraş Oradea nu trebuie pierdută ocazia de a vizita Muzeul Ţara Crişurilor. Doritorii de o escapadă în ţara vecină, Ungaria, pot trece graniţa prin punctul de vamă de la Carei sau se pot îndrepta spre ţinuturile sătmărene şi de acolo spre ţara dacilor liberi…  

 

(Din ciclul ROMÂNIA – CATEDRALA DIN CARPAŢI)  

Referinţă Bibliografică:
Ţara Moţilor - ţinutul înălţimilor / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 906, Anul III, 24 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!