CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Tânăr de viitor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TÂNĂR DE VIITOR

Robert este o lichea. Înalt, frumos, cu un aer de sportsman, arogant şi tupeist ca orice tânăr care are bani şi nu ştie de unde vin. De fapt, ştie: de la părinţi. Posedă, pe lângă un vocabular format din optsprezece cuvinte aproximativ englezeşti, culese din filmele cu tineri americani şi cam tot atâtea cuvinte, la fel de aproximativ româneşti, o maşină foarte nervoasă, celular şi bani de buzunar, zilnic, cât salariul mediu pe economie. Este elev la un liceu de renume, dar nu este foarte sigur în ce an de studii, deoarece amănuntele îl sâcâie iar profesorii, oameni cu salarii mici, dar foarte sensibili, au evidenţe clare în această privinţă. Aşa că, dacă fumează la ore nu este din cauza emoţiilor că va fi ascultat, ci fiindcă fetele găsesc asta foarte „cool“ şi rostesc cuvântul rotunjind buzele într-un fel foarte semnificativ. Cu rare excepţii, toate îşi doresc să facă un tur cu maşina lui Robert şi să atingă plafoniera cu ambele picioare, un exerciţiu pe care fetele îl deprind foarte uşor chiar de la prima încercare. Robert a venit pe lume ca rezultat al unei iubiri neatente dintre un tânăr inginer cu mari perspective şi o tânără romantică. Pus în faţa faptului şi lipsit de alternative deoarece, pe vremuri, sarcina unei femei devenea instantaneu sarcină de partid, tânărul inginer s-a căsătorit cu tânăra romantică la cantina fabricii. Peste ani şi evenimente, inginerul a devenit mai puţin tânăr, dar mult mai gras şi mai important, acum muncind zi şi noapte pentru a conduce o importantă regie de stat şi două secretare: una de bază şi alta de rezervă; în consecinţă, îl vede pe fiul său mai mult prin intermediul sumelor pe care i le plăteşte.
Tânăra, atunci romantică, este acum „mami“, s-a mai rotunjit „of course” şi conduce ferm un salon de înfrumuseţare şi o fundaţie feministă. Fundaţia se numeşte Lucreţia Borgia şi are ca scop readucerea în prim-planul vieţii de familie a normelor de conduită morală, folosind mijloacele persuasive ale patroanei spirituale.
Principiile şi metodele promovate se bucură de un succes remarcabil, fundaţia având filiale în toată ţara, deşi şedinţele se desfăşoară la miezul nopţii, de Sânziene, la răscruce de drumuri şi în alte locuri pitoreşti. Faptul că participantele, indiferent de categoria socială, au unghiile vopsite în negru şi comunică între ele cu voci cavernoase dă un farmec poetic întrunirilor şi creează o stimulativă atmosferă de solidaritate.
Cât despre Beauty-Saloon, acesta se numeşte Heaven, un cuvânt pe care „mami“ nu îl înţelege, dar i s-a explicat că e o alternativă. La salon, doamnele cu posibilităţi se bucură de toate descoperirile în materie de cosmetică, precum şi de serviciile complete ale unor tineri dotaţi şi foarte politicoşi, care cunosc tainele trupului şi sufletul clientelor.
Aşadar, „Mami“, prinsă în treburi de dimineaţă şi până, hăt, în toiul nopţii, îi asigură puişorului ei drag serioase resurse de trai şi îi face bezele atunci când îl zăreşte prin casă.
Ce mai, toată lumea este convinsă că tânărul Robert, un copil de excepţie, are un viitor strălucit, evident afară, pentru că aici îl sufocă aerul de provincie orientală. Doar că banii, în general o chestie cât se poate de bună, au un mic neajuns. Niciodată nu sunt suficienţi, prin urmare, Robert o anunţă înfiecare lună pe „mami“ că a pierdut mobilul şi este trist că nu o mai poate suna să-i spună cum se piaptănă, iar pe tati numai o dată pe an că i s-a furat maşina şi s-ar putea să rămână repetent din cauza asta. Bineînţeles, părinţii se executau şi copilul nu era nici trist şi nici nu rămânea repetent. Dar şi puiuţul, recunoscător de fiecare dată, dădea câte o paranghelie de spaimă în apartamentele de sus ale vilei. Apăruse uşor şi obişnuinţa de a fuma iarbă, iar mai recent să mai dea şi câte un praf la nară. Privirea uşor năucă şi incoerenţa în gândire, că de exprimare nu mai vorbim, îi confirmau mamei ideile despre genialitatea oarecum precoce a copilului. Tati era şi el de acord pentru că avea o poză a băiatului pe birou.
Într-o zi, însă, probabil în plină criză de genialitate, Robert i-a pus lui „mami“ un cuţit în gât, ceea ce a emoţionat-o profund, i-a luat toate bijuteriile, banii din casă, maşina şi a plecat spunând că vrea să trăiască independent. Zile la rând „mami“ a fost zguduită de grijă ca nu cumva puiuţul să zgârie maşina sau, Doamne fereşte, să bea ceva rece şi să facă roşu în gât.
Dar nu, Robert nu a zgâriat maşina, pentru că a vândut-o, urgent, unor distribuitori, cărora le-a dat şi banii şi bijuteriile asigurându-şi fericirea pentru mai multe zile. Poate că şi acum este fericit!
Cine ştie?!

Mihai Batog-Bujeniţă
 

Referinţă Bibliografică:
Tânăr de viitor / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 959, Anul III, 16 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!